Úvod Novinky Tipy z programu
29. august s RTVS: Premiéra dlho očakávaného dokumentu aj klasika
29. august s RTVS: Premiéra dlho očakávaného dokumentu aj klasika

29. august s RTVS: Premiéra dlho očakávaného dokumentu aj klasika

Nezmeškajte film Very Lackovej s názvom Ako som sa stala partizánkou a ďalšie filmy s tématikou SNP.

Čaká nás predĺžený víkend a ak sa sviatočný deň rozhodnete stráviť v spoločnosti RTVS, máme pre vás niekoľko televíznych aj rozhlasových tipov.

V predvečer sviatku odvysiela Jednotka film Deň, ktorý neumrie. Snímka patrí k Zlatej klasike a sledovať ju môžete o 16:10 hod. V dráme si zahrala Emília Vášaryová, Viera Strnisková aj Štefan Kvietik.

V pondelok o 11:00 hod. si môžete pripomenúť Moje povstanie. V epizóde s podtitulom Žena na motorke sa predstaví Katarína Knechtová. Obľúbená slovenská speváčka si zahrala postavu strelkyne, ktorá zvádzala boje s nemeckými elitnými strelcami.

O 15:10 hod. ponúkne Jednotka dramatický príbeh z obdobia SNP, ktorý sa odohráva v malej slovenskej dedine a zachytáva tragický osud vdovy Svrčinovej a jej štyroch synov. Tí bojujú na strane partizánov proti nemeckým okupantom.

Vo filme Vlčie diery, ktorý je spomienkou na legendárneho Paľa Bielika, použili tvorcovia autentické zábery z bojov SNP a postupu Sovietskej armády. Pri nakrúcaní filmu pomáhala Československá armáda a tiež Zväz partizánov.

Drámu Kapitán Dabač môžete sledovať o 17:15 hod. Hlavnou postavou je mladý dôstojník, ktorý bojuje na Ukrajine a postupne si uvedomuje hrôzy fašizmu. Po návrate na Slovensko sa zapojí do SNP.

Premiéra silného dokumentu Ako som sa stala partizánkou

Dvojka odvysiela o 11:35 hod. film Explózia. Snímka je príbehom detí, ktoré sa zapojili do Slovenského národného povstania. Film vznikol podľa knižnej predlohy Ruda Mórica.

Do pozornosti dávame aj dokumentárny film Pamäť ostáva, v ktorom rozprávajú priami účastníci SNP, ale aj ich najbližší. Ich spomienky na toto obdobie sú mimoriadne bolestné.

Desať minút po dvadsiatej si v pondelok 29. augusta nenechajte na Dvojke ujsť televíznu premiéru filmu Ako som sa stala partizánkou. Režisérkou filmu je Vera Lacková.

Dokument o Rómoch v odboji, ktorí bojovali za našu slobodu a padli, upadli do úplného zabudnutia a zomreli tak druhýkrát. Téma dokumentu úzko súvisí s režisérkinou rodinou.

Od babičky poznala príbeh svojho pradeda, ktorý bol rómsky partizán. Kvôli tomu, že bol v odboji, mu počas vojny vyvraždili šesťčlennú rodinu – dve bábätká, dve staršie dcéry, manželku aj matku.

„O Rómoch v odboji sa toho moc nevie. Keď už, tak sa na nich väčšinou pozerá skôr ako na obete holokaustu, ale nevie sa, že to boli aj hrdinovia,“ vraví autorka dokumentu.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia