Úvod Novinky Tour de France
Slovinci si podmaňujú Tour, Rogličov tím zničil Kolumbijčanov
Slovinci si podmaňujú Tour, Rogličov tím zničil Kolumbijčanov

Slovinci si podmaňujú Tour, Rogličov tím zničil Kolumbijčanov

V poslednej etape pred voľným dňom obsadil Peter Sagan 99. miesto.

Víťazom 15. etapy Tour de France sa stal Tadej Pogačar z tímu UAE Team Emirates. Pre 21-ročného Slovinca je to druhý triumf na Tour - zvíťazil aj v 9. etape. Na druhom mieste finišoval jeho krajan a líder celkového hodnotenia Primož Roglič. Tretí skončil nestarnúci Richie Porte (Trek-Segafredo). Posledná etapa pred druhým voľným dňom preverila vrchárov - na 174,5 kilometra dlhej skúške z Lyonu na vrchol Grand Colombier organizátori pripravili dve stúpania prvej kategórie a na záver 17,5 kilometra dlhé stúpanie s priemerným sklonom 7,1 % na majestátny Grand Colombier.

banner na Tour de France 2020

"Bola to ťažká etapa. Cítil som sa dobre, aj keď Jumbo Visma nasadil ostré tempo. V dojazde som čakal na správny moment. Nemalo význam zaútočiť skôr," uviedol víťaz etapy po finiši. V celkovom hodnotení vedie Roglič pred Pogačarom o 40 sekúnd. Na tretie miesto poskočil Rigoberto Uran (EF Pro Cycling), ale jeho strata na lídra je 1:34 min.

Zaujímavosťou je, že Pogačar s Rogličom si prvé dve priečky podelili už v tretej etapa na tohtoročnej Tour - v štvrtej bol Roglič prvý a Pogačar druhý, v deviatej si pozície vymenili.

pogačar Tadej Pogačar po triumfe v 15. etape.

Tím Jumbo-Visma s päticou jazdcov Roglič, George Bennett, Tom Dumoulin, Sepp Kuss a Wout van Aert výkonom v štýle dominancie Chrisa Fromea a jeho tímu Sky, ktorý na Tour dominoval v rokoch 2013 až 2017, v záverečnom stúpaní udával tempo a nikoho nepustil do útoku. Pogačar o svojom triumfe rozhodol v záverečných desiatkách metrov.

Záver 15. etapy:

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


1 534 metrov vysoký kopec odpísal obhajcu titulu Egana Bernala (Ineos) a Naira Quintanu (Arkea-Simca) z hry o celkové víťazstvo. Obaja Kolumbijčania a spolufavoriti nezvládli vražedné tempo tímu Jumbo-Visma a už 13 kilometrov pred cieľom začali strácať. Po ďalších troch kilometroch ich strata narástla na viac ako 90 sekúnd. Quintana finišoval s mankom 3:50 minúty a Bernal dokonca na Pogačara stratil viac ako sedem minút a z tretieho miesta sa prepadol na 13. priečku. Tempu Jumbo-Visma nestačil ani ďalší Kolumbijčan Daniel Martínez. Víťaz 13. etapy odpadol z vedúcej skupiny asi 8,5 kilometra pred cieľom. Napokon stratil viac ako sedem minút.

Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe po náročnej sobotňajšej etape finišoval v nedeľu s mankom 37:26 min na 99. mieste. Líder bodovačky Sam Bennett prišiel do cieľa o necelé dve minúty po Saganovi na 153. priečke.

Sagan sa v úvodných kilometroch pokúsil o viacero únikov, ale oproti včerajšku si slovenského cyklistu Bennett a jeho tím Quick-Step postrážil a všetky nástupy sedemnásobného víťaza zeleného dresu boli neúspešné. Bennett v nedeľu pôsobil omnoho živšie ako v sobotu.

pogačar, roglič Pogačar a Roglič vo finiši 15. etapy.

Zraky slovenských fanúšikov sa upierali na 58. kilometer etapy, kde bola na pláne šprintérska prémia. Prvých osem priečok si rozdelili jazdci v úniku, najviac 20 bodov bral Matteo Trentin z tímu CCC a upevnil si tretiu priečku v boji o zelený dres. Bennett si došpurtoval na deviatom mieste po sedem bodov, Sagan bral za 11. miesto bodov päť. Rozdiel medzi nimi v „zelenom" hodnotení tak stúpol na 45 bodov.

V priebehu etapy spadol hneď dvakrát kolumbijský majster Sergio Higuita (EF Pro Cycling). Pri prvom páde mu na zem „pomohol" Bob Jungels, pri druhom spadol na kruhovom objazde. Po druhom páde ešte skúsil pokračovať, ale po pár kilometroch svoju snahu vzdal a pri svojej premiére na Tour odstúpil. Higuita je 20. cyklistom, ktorý tento rok odstúpil z Tour.

Sergio Higuita Sergio Higuita po páde v 15. etape.

(foto: SITA/AP)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia