Úvod Novinky Tour de France
Ineos si v 18. etape napravil chuť, Saganovi sa zelený dres opäť vzdialil
Ineos si v 18. etape napravil chuť, Saganovi sa zelený dres opäť vzdialil

Ineos si v 18. etape napravil chuť, Saganovi sa zelený dres opäť vzdialil

Žltý dres lídra si udržal Slovinec Primož Roglič.

Poslednú horskú a aj alpskú etapu 107. ročníka Tour de France vyhral jazdec stajne Ineos Michal Kwiatkowski. Druhý na 175 km dlhej trati z Méribelu do mesta La Roche-sur-Foron skončil jeho tímový kolega Richard Carapaz. Obaja cyklisti preťali cieľovú pásku plece pri pleci v objatí a o triumfe Kwiatkowského rozhodla tímová réžia.

Som vďačný celému tímu a Richardovi. Je to pre nás neuveriteľný deň. Nikdy na to nezabudnem. Zažívam veľmi pekné chvíle na bicykli. Už niekoľko kilometrov pred cieľom sme vedeli, že to stihneme. Hirschi bojoval proti Richardovi o bodkovaný dres. Pri páde išiel do zákruty príliš rýchlo. Bol som hneď za ním a hneď som šiel na brzdy. Lepšie bolo jazdiť len na 99% a zostať v bezpečí. Hirschi pred pádom nemal chuť spolupracovať a tak sme si chceli urobiť vlastné preteky. Dnes sme predviedli parádnu šou a zaslúžime si veľkú oslavu," povedal šťastný víťaz pre oficiálny web Tour.

Žltý dres lídra Tour si udržal Slovinec Primož Roglič (Jumbo-Visma). Pred krajanom Tadejom Pogačarom zo SAE Emirates má pred záverečnými tromi dňami náskok 57 sekúnd.

ineos, carapaz, kwiatkowski Kwiatskowski (vpravo) a Carapaz v cieli 18. etapy.

Poľský cyklista, bývalý kolega Petra Velitsa, terajšieho spolukomentátora RTVS, sa spolu s tímovým kolegom zbavili približne 35 kilometrov pred cieľom Pella Bilbaa (Bahrain-McLaren) a spolu si prišli aj po prvé dve miesta na vrchárskej prémii horskej kategórie na Montée du Plateau des Glières.

Pre Kwiatkowského je to po titule majstra sveta z roku 2014 a triumfe na monumentálnej klasike Miláno - San Remo tretie najväčšie víťazstvo kariéry, premiérové na Tour de France.

kwiatkowski Michal Kwiatkowski na pódiu po výhre v 18. etape.

Slovenský cyklista Peter Sagan vo farbách Bory-Hansgrohe obsadil so stratou takmer 29 minút 84. priečku. Držiteľ zeleného dresu Sam Bennett prišiel na 137. pozícii (+31:32 min). Obaja splnili limit na dojazd a pokračujú na Tour.

Pre etapu bol kľúčový pád Švajčiara Marca Hirschiho zo Sunwebu. 22-ročný víťaz 12. etapy tohtoročnej Tour spadol v zjazde z vrcholu Col des Aravis v rýchlosti 68 km/h. V tej chvíli bol v skupine spolu z Carapazom, Kwiatkowským a Bilbaom a výkonom naznačoval, že si ide po druhý triumf na Tour.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Carapaz sa v piatok oblečie ako štvrtý cyklista na aktuálnej Tour do bodkovaného dresu pre najlepšieho vrchára. 27-ročný Ekvádorčan si vo štvrtok na horských prémiách pripísal 42 bodov a posunul sa na čelo hodnotenia vrchárov pred slovinské duo Pogačar a Roglič.

Ineos si vo štvrtok vylepšil dojem z tohtoročnej „Starej dámy" po tom, ako úradujúci víťaz Egan Bernal odstúpil pred stredajšou 17. etapou. Kolumbijského jazdca Ineosu oficiálne trápia problémy s chrbtom, vinou ktorých sa prepadol z tretej priečky v priebehu troch etáp až na 127. miesto.

banner na Tour de France 2020

Sagan v 18. etape opäť stratil na Bennetta v hodnotení o zelený dres. V šprintérskej prémii 14 kilometrov po štarte finišoval na tretej pozícii, za ktorú jazdec Bory-Hansgrohe získal 15 bodov, Bennett bral za prvú priečku 20 a ďalší adept na víťazstvo v bodovačke Matteo Trentin za druhé miesto 17 bodov. Sagan pred záverečnými tromi etapami na Íra stráca 52 a pred Trentinom má náskok 11 bodov.

sagan Peter Sagan zdraví fanúšikov na štarte 18. etapy.

(foto: SITA/AP)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia