Úvod Novinky Tour de France
Naučte sa abecedu Tour de France (2. časť)
Naučte sa abecedu Tour de France (2. časť)

Naučte sa abecedu Tour de France (2. časť)

Počas 10. etapy Tour de France 2022 museli neutralizovať trať. Čo to znamenalo? Plus ďalšie pojmy zo slovníka Starej dámy.

V prvej časti abecedy Tour de France ste sa mohli dozvedieť, čo je to galuska, bidon či čo znamená výraz jaune.

Doplňte si vedomosti z druhej polovice abecedy cyklisticých pretekov.

Abeceda Tour de France – 2. časť

L ako Lance Armstrong – bývalý americký cyklista, ktorý po prevalení dopingovej aféry prišiel o všetky tituly z Tour de France z rokov 1999 – 2005 a dostal doživotný zákaz pretekania.

M ako mechanické vozidlá – vozidlá, ktoré sprevádzajú cyklistov počas etapy a poskytujú im servis v podobe občerstvenia, náhradných dielov aj celých bicyklov.

Posádky vozidiel medzi sebou komunikujú, aby prípadné nehody či poruchy na bicykloch vedeli efektívne odstrániť.

N ako neutralizácia trate – už spomínaná neutralizácia, ktorá sa odohrala v 10. etape z Morzine les Portes du soleil do Megeve na Tour de France 2022.

Do pretekov zasiahli demonštranti a cyklisti, vrátane Petra Sagana, museli na niekoľko minút prestať pretekať. K neutralizácii trate (pozastaveniu či úplne prerušenie etapy) môže dôjsť aj pre nepriaznivé poveternostné podmienky (sneh), prejazd vlaku alebo stádo oviec.

O ako odstúpenie – nepríjemnosť, ktorá postihla aj Petra Sagana na Tour de France v roku 2021. Po 11. etape pre zranenie kolena nemohol pokračovať v pretekoch.

Tour de France 2022 zase poznačili odstúpenia niekoľkých cyklistov pre zranenia z pádov (napríklad Saganov domestik Daniel Oss) či pre pozitívne testy na koronavírus (priebežný líder Tadej Pogačar prišiel takto o svojho tímového kolegu).

P ako pavé – názov pre etapu, ktorej povrch tvoria staré kamenné cesty – v 109. ročníku si aj Peter Sagan vyskúšal chaotickú jazdu na pavé v 5.etape známej aj ako Peklo Severu. Cyklista Roglič navyše po páde na pavé skončil s vykĺbeným ramenom.

R ako rovinka – cieľová – posledných niekoľko desiatok metrov poväčšine rovinatej etapy, v ktorom sa rozhoduje o víťazovi.

S/Š ako špurtéri – cyklisti, ktorí sa špecializujú na špurt pri finiši v rovinkách. Ich doménou je vysoká rýchlosť. Medzi top špurtérov patrí aj Peter Sagan.

T ako tempár – tempárom, cyklistom, ktorý udáva a udržuje tempo, je zvyčajne domestik, ktorý správne zvoleným tempom pripraví cestu pre lídra svojho tímu. Príkladným tempárom je domestik Petra Sagana Maciej Bodnar.

U ako únik – odtrhnutie sa jednotlivca či niekoľkých cyklistov od pelotónu s cieľom vyhrať.

V ako vrchár – cyklista zameraný na vrchárske a horské etapy zbierajúci body najmä na vrchárskych (horských) prémiách. Ten najlepší získava bodkovaný dres.

Y ako youth – v preklade mladý, tento výraz sa používa v spojení s bielym dresom.

Získava ho jazdec, ktorý má na konci pretekov najnižší súčet časov a nedovŕšil do 1. januára v danom roku pretekov 25 rokov.

Biely dres sa mladým cyklistom udeľuje od roku 1975. Peter Sagan si ho obliekol niekoľkokrát.

Z ako zelený – zelený dres. Jeho kráľom je Peter Sagan, ako jediný v histórii ho získal až 7-krát. Zelený dres patrí pretekárovi s najvyšším počtom bodov.

25 50 75 90

Galéria

Cyklisti na štarte etapy Tour de France Bob Jungels v stúpaní horskej etapy Tour de France Bob Jungels ako víťaz v cieli etapy Tour de France Cyklisti počas etapy Tour de France Cyklisti vo finiši etapy Tour de France Cyklisti pred etapou Tour de France
Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia