Úvod Novinky Zaujímavosti
Nazrite do železného srdca Uhorska
Nazrite do železného srdca Uhorska

Nazrite do železného srdca Uhorska

V časoch najväčšej slávy sa v peci okrem železnej rudy tavil aj limonit a siderit.

Gemer bol v minulosti známy vďaka baníctvu a hutníctvu. Dokazuje to aj vysoká pec v miestnej časti Sirk v Červeňanoch v okrese Revúca. V období rozmachu v 13 metrov vysokej stavbe ročne spracovali 10-tisíc ton železnej rudy. Je jednou zo štyroch zachovaných vysokých pecí belgického typu na Slovensku.

Hneď vedľa bola druhá vysoká pec, ale z tej zostali už len základy. Celá oblasť bola známa baníctvom a hutníctvom a bolo to pravé železné srdce Uhorska," vysvetľuje Jaroslav Hric z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Gemer.

pec červeňany Pec v zimnom období.

Pec postavili v rokoch 1870 až 1874. Svoju činnosť ukončila pred takmer 120 rokmi. „Technologické postupy boli zastarané, už nedokázala konkurovať ostatným vyspelejším moderným vysokým peciam, zároveň v Uhorsku prebiehala hospodárska kríza," ozrejmuje okolnosti zániku pece Jaroslava Neubauerová z Baníckeho múzea v Rožňave.

V časoch najväčšej slávy sa v peci okrem železnej rudy tavil aj limonit a siderit, ktorý získavali z okolitých baní v Rákoši a Železníku. Zo Sirku do Hnúšte viedla lanovka, ktorá prevážala rudu. Jej dĺžka vás zrejme prekvapí. Viac už v reportáži redaktorky Správ RTVS Martiny Beshírovej.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Návštevníci môžu okrem pece a vďaka dvom turistickým chodníkom spoznávať vrch Železník a banícku históriu celého okolitého regiónu. Z obce Rákoš sa vedľa zabezpečených banských diel môžete vybrať do Železníka a potom hore na vrch Železník popri zaniknutých baniach v lokalite Antalka. Následne sa schádza do časti Železník-Ladislav a do Sirka. Priamo do Rákoša sa turisti môžu vrátiť ďalším chodníkom, ktorý je vyznačený zelenými značkami. Vedie zo Sirka cez miestnu časť Červeňany späť do dediny Rákoš.

čertova dolina Čertova dolina sa nachádza na západnom okraji Národného parku Muránska planina.

Druhá trasa je od Rákoša po Sirk totožná s prvou, ale ďalej vedie cez Hámor a Burdu až po Polom, ktorý je miestnou časťou Hnúšte v Rimavskosobotskom okrese. „Mapuje banícku históriu, bane na mastenec aj magnezit, krásne zaliate jazierko na Babe v lesnom poraste či Latinákove železiarne. Vedie aj vedľa objektov bývalej lanovky na železnú rudu a sčasti tiež po zachovalom násype banskej úzkorozchodnej železničky," vymenúva predseda OZ Rákošská cächa Július Pavelko. Za potvrdenie zaujímavosti turistických trás okolo Železníka považuje skutočnosť, že sa dostali do druhého vydania publikácie Najkrajšie okruhy Slovenska.

Okolie takisto ponúka aj Múzeum Prvého slovenského gymnázia v Revúcej, sedemkilometrovú zjazdovú trať pre kolobežky a splavovanie rieky Muráň v Jelšave, ale aj Muránsku planina a hrad Muráň.

hrad muráň Hrad Muráň.

(info: RTVS, TASR, foto: regiongemer.sk/Jozef Kopor, TASR)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia