Úvod Novinky Zaujímavosti
Čachtická pani „úradovala“ aj na východe Slovenska. Čičva ukrýva tajomstvo
Čachtická pani „úradovala“ aj na východe Slovenska. Čičva ukrýva tajomstvo

Čachtická pani „úradovala“ aj na východe Slovenska. Čičva ukrýva tajomstvo

Múry zrúcaniny ukrývajú aj tajomstvo, ktoré je voľným okom rozoznateľné len po navedení človekom

Smutne preslávená Alžbeta Bátoriová je spájaná hlavne s Čachtickým hradom. Na východe Slovenska však mala honosnú svadbu aj významné sídlo. Hrad Čičva aktuálne už piaty rok rekonštruujú a návštevníci si tam môžu pozrieť napríklad aj knihu lží či hrobku rodu Barkóczy.

hrobka rodu Barkóczy pod hradom Čičva Hrobka rodu Barkóczy pod hradom Čičva.

Pompézna svadba Bátoriovej a Františka Nádašdyho sa konala 8. mája 1575. Prebiehala niekoľko dní a pozvaných na ňu bolo 4 500 hostí. Traduje sa, že aj na Čičve a v blízkom okolí bohatá uhorská grófka vraždila. „Vo Vranove umučila jedno dievča a aj pod hradom v dnešnej Čičve vraj umučila dve dievčatá - poznáme aj mená - Doricu a Maricu," uvádza historička Ľudmila Šnajderová.

Pozrite si reportáž redaktorky spravodajstva RTVS Viktórie Doričovej a dozviete sa aj o výnimočnosti hradu - knihe lží.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Hrad nad obcou Sedliská v okrese Vranov nad Topľou postavili v 13. storočí ako strážnu pevnosť. Tento rok na ňom opravujú západný múr predhradia, hradný palác, východnú delovú baštu, hradnú kaplnku, ktorá sa nachádza v útočištnej veži, ktorá je jednou z najstarších častí hradu.

Tajomstvá na múroch

Múry zrúcaniny ukrývajú aj tajomstvo, ktoré je voľným okom rozoznateľné len po navedení človekom, ktorý o nich vie. Na múroch sú dva maskaróny, plastické motívy v podobe ľudskej tváre. Ich prvotný účel nie je známy.

maskarón, čičva Maskarón v múre západného paláca hradu Čičva.

Jeden maskarón bol osadený do severovýchodnej bašty počas rozsiahlej prestavby v 15. storočí. Keďže je však už dosť zvetraný, nie je zrejmé, či ide o zviera alebo tvár. Pozorný návštevník hradu ho dokáže nájsť nad okenným výklenkom v múre severovýchodnej bašty.

Druhým je neskorogotický maskarón z 15. storočia oválneho tvaru, zobrazujúci mužskú tvár s fúzami. „Účel maskarónov bol najmä estetický, ozvláštniť priestor či fasádu, no traduje sa aj, že niektoré mali za úlohu aj odstrašovať prípadných útočníkov alebo odháňať od hradu zlé sily, démonov, diablov," uvádza hradný kastelán Ľubomír Hutko.

alžbeta bátoriová Alžbeta Bátoriová údajne vykonávala týranie a vraždenie dievčat nepretržite v rokoch 1585 až 1610.

Čičva tento rok zaznamenala od začiatku letných prázdnin vysoký nárast počtu návštevníkov. Denne ho navštívi približne 100 až 150 turistov. Okrem takzvanej kyslíkovej dráhy, na ktorej si môžu svoje telo v lesnom prostredí rozhýbať nielen deti, atmosféry hradnej zrúcaniny a výhľadu na široké okolie ponúka hrad pre tých, ktorí dobrovoľnou sumou prispejú do zbierky na obnovu hradu i spomienkové magnety.

(foto: TASR, Wikimedia, info: RTVS, TASR)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia