Úvod Novinky Zaujímavosti
Ochrana pred Covid-19: Na túto dôležitú vec zabúdame
Ochrana pred Covid-19: Na túto dôležitú vec zabúdame

Ochrana pred Covid-19: Na túto dôležitú vec zabúdame

 Vypočujte si rozhovor s uznávanou oftalmologičkou.

Podľa mnohých lekárov a infektológov môžu byť jednou z takzvaných „vstupných brán" ochorenia Covid-19 do ľudského organizmu aj oči. Práve podľa týchto tvrdení by sa mali k dodržiavaniu odporúčaných opatrení pridať ďalšie: okuliare.

Oftalmologičkou Lucia Kvapilová tvrdí, že úplne rovnako ako môžeme dostať alergický zápal spojiviek, čo je bakteriálny zápal, tak môžeme byť jednoducho náchylný na zápal spojiviek, ktorý má koronavírusový pôvod. „Tento zápal by mal byť veľmi podobný bežnému zápalu ako ho poznáme. Jeho príznaky by mali byť napríklad začervenanie, rezanie a slzenie očí," priblížila odborníčka.

Ako je možné zistiť, že sa jedná o koronavírusový zápal?

„Takéto potvrdenie vírusu je možné dokázať prostredníctvom odberu vzorky sĺz, ktorá sa otestuje na prítomnosť protilátok SARS Cov-2. Priebeh je veľmi podobný ako pri testovaní protilátok z krvi, aj keď je vzorka sĺz veľmi malá oproti zaužívaným variantom," vysvetlila Lucia.

Ako sa pred týmto spôsobom chrániť?

Najväčšou ochranou je stále dodržiavanie odporúčaných pravidiel ako sú respirátory, odstupy, nedotýkať sa rukami očí, nepoužívať kontaktné šošovky a v neposlednom rade udržiavať zdravý rozum. Podľa štúdie epidemiológov čínskej vlády môže koronavírus pretrvať vo vzduchu po dobu až 30 minút, vtedy sa môže veľmi jednoduchým spôsobom zachytiť na nechránený objekt ako je aj ľudské oko.

„Áno, ja odporúčam nosiť okuliare, je dôležité vybrať si také, ktoré prekrývajú najväčšiu časť očnice, vďaka čomu môžu ochrániť oči tým najefektívnejším spôsobom," dodala na záver oftalmologička Lucia Kvapilová.

Viac informácii nájdete v prílohe Rádia Regina v rubrike Dobrá rada nad zlato.

rada_covid_ochrana_oci Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia