Úvod Novinky Zaujímavosti
Pandémia a nové vzťahy. Aj z krízy môže vyrásť silný vzťah
Pandémia a nové vzťahy. Aj z krízy môže vyrásť silný vzťah

Pandémia a nové vzťahy. Aj z krízy môže vyrásť silný vzťah

Ako sa zmenil život ľuďom, ktorí boli pred pandémiou single? Odpovedala psychoterapeutka Monika Piliarová.

Počas lockdownu boli ľudia nútení izolovať sa od svojho okolia a vytvárať si iba úzke bubliny.

Tí, ktorí mali partnera či rodinu, začali tráviť maximum času doma, kde neraz zažili dovtedy neznáme situácie. Naopak ľudia, ktorí žili sami, začali pociťovať osamelosť či úzkosť.

Mnohí ľudia zažívali omnoho viac úzkosti či napätia, obáv o svojich rodinných príslušníkov alebo blízkych ľudí. Mnohí, naopak, vykročili z takého svojho komfortu a začali pomáhať. Tam vznikal priestor aj na nové kontakty,“ povedala pre rádio Regina Východ Monika Piliarová.

Vzťahy v lockdowne.png

Našli sa však aj ľudia, a nebolo ich málo, pre ktorých bola nútená izolácia impulzom k budovaniu nových vzťahov. Pandémia priala aj zoznamovacím aplikáciám, no mnoho ľudí sa zoznámilo aj prostredníctvom priateľov.

Akú majú takéto vzťahy budúcnosť?

Je to na tej dvojici. Či to berie ako nejaké uľahčenie si situácie, povyrazenie si. Alebo v tom hľadajú tú vzťahovosť, tú blízkosť a je tam predpoklad, že zostanú vo vzťahu aj keď kríza pominie,“ vysvetlila Piliarová, ktorá obdobie pandémie prirovnala aj k obdobiu vojny.

Hoci kríza nepraje spoznávaniu nových ľudí, aj z nej môžu vyrásť pevné a stabilné vzťahy.

Zlom nastane po polroku

Napriek tomu je podľa psychoterapeutky skvelé, ak ľudia, ktorí sa stretli počas pandémie, pokračujú vo vzťahu a budujú ho aj napriek prekážkam.

Hľadanie seba cez toho druhého je určite v niečom rozširujúce pre naše bytie.“

Obdobie zlomu nastane približne po polroku trvania vzťahu. Keď pominie prvotná zamilovanosť a okúzlenie, ľudia začnú vidieť partnera v novom svetle. Z dokonalej osoby sa postupne stáva reálna bytosť s dobrými, ale aj tienistými vlastnosťami.

Zároveň sa menia aj spoločenské podmienky, v ktorých vzťah vznikol. Aj vďaka očkovaniu už nemáme lockdown ani tak prísnu izoláciu a ľudia sa začínajú opäť stretávať.

Vzťah, ktorý vznikol ako reakcia na osamelosť, sa môže otriasť v základoch. Piliarová hovorí, že jedinou cestou je vzájomná komunikácia.

Opäť je to na nás, ako sa k tomu postavíme. Či si vieme uvedomiť, že vzťah vznikol, z takého dôvodu, že som bola sama, lebo som nemala nikam možnosť chodiť, no zrazu potrebujem aj iných ľudí. A ten partner vidí, že potrebujem väčší rozptyl,“ objasnila.

Viac zaujímavých tém nájdete v rubrike Dobrá rada nad zlato, ktorú pre vás pripravuje Rádio Regina Východ.

FOTO: Unsplash

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia