Úvod Novinky Zaujímavosti
Nevera bolí, no nemusí znamenať koniec. Terapeutka radí, ako prekonať krízu
Nevera bolí, no nemusí znamenať koniec. Terapeutka radí, ako prekonať krízu

Nevera bolí, no nemusí znamenať koniec. Terapeutka radí, ako prekonať krízu

Čo robiť, ak máte podozrenie, že vás partner podvádza? Nepýtajte sa na detaily, radí párová terapeutka.

Hoci sa doba zmenila a spoločnosť je v mnohých ohľadoch liberálnejšia, nevera bolí stále rovnako.

Doba je liberálna, ale ľudia sú menej liberálni. Nie sme odolnejší, čo sa týka prežívania nevery. Stále rovnako ľudia neverou trpia, rovnako sa na ňu hnevajú,“ vysvetlila párová terapeutka Jolana Kusá, ktorá prijala pozvanie do Dámskeho klubu.

Hádka medzi partnermi.png

Nevery sa dopúšťajú muži aj ženy, no podľa terapeutky existuje rozdiel medzi mužskou a ženskou neverou. Ten spočíva jednak v reakcii spoločnosti, jednak v prežívaní konkrétnych ľudí.

Verejná mienka bola odjakživa k mužskej nevere tolerantná, ženská nevera bola tabu, zakázaná... Žena mala a musela byť verná, muž nemusel,“ popísala Kusá.

Pravda bolí, no treba odpustiť

Ak máte podozrenie, že je vám partner neverný, dajte mu to jasne najavo. Párová terapeutka zdôraznila, že je dôležité nejednať nerozvážne a prirýchlo.

Môžem povedať, že to viem, ale nie je dobré rozmazávať detaily. To je skutočne riskantné, lebo akonáhle sa to všetko dá na stôl, je ťažká cesta späť,“ povedala Kusá.

Nevera - Dámsky klub.png

Podľa nej je pre vzťah nebezpečná celá pravda, vrátane detailov o nevere:

Tie detaily by medzi nimi nikdy nemali byť na tom stole, pretože zostanú v pamäti jedného aj druhého,“ vysvetlila a dodala, že je dôležité dať partnerovi časový limit.

Pre podvádzaného partnera je situácia mimoriadne náročná a nie je možné zostávať v takomto vzťahu dlhodobo.

Povedzme mu, že vyrieš si to a prosím ťa, bojuj. Bojuj za našu rodinu, za náš vzťah, ja o to stojím. Ale ja o to stojím s istými silami a neviem, dokedy mi vystačia.“

Keď sa rozhodnete pre záchranu vzťahu, nepýtajte sa na detaily nevery ani nechcite počuť celú pravdu. Základným pravidlom je podľa Kusej odpustenie.

Tak, ako každý vzťah si to vyžaduje disciplínu a prácu. Tu je zásada, že nesmiem tú neveru používať ako výčitku,“ uzatvára Kusá.

Viac o tom, ako na vzťah vplýva nevera a ako ju zvládnuť, sa dozviete v rozhovore s Jolanou Kusou, ktorý si môžete pozrieť v našom online archíve.

V archíve nájdete aj všetky odvysielané časti relácie Dámsky klub. Na premiérové časti sa môžete tešiť každý pracovný deň o 12:25 hod. na Jednotke.

25 50 75 90
FOTO: Unsplash a Pexels

Živé vysielanie ??:??

Televízia