Úvod Novinky Zaujímavosti
Najobľúbenejšie vianočné tradície našich predkov. Poznáte ich?
Najobľúbenejšie vianočné tradície našich predkov. Poznáte ich?

Najobľúbenejšie vianočné tradície našich predkov. Poznáte ich?

Čaro predvianočného obdobia odjakživa sprevádzalo mnoho tradícií a zvykov. Niektoré sa zachovali dodnes.

Advent je nielen časom vianočných príprav, ale najmä časom pokoja a pôstu. Aj preto sa pred jeho začatím organizovali veľké oslavy a zábavy.

Po katarínskej zábave nastáva čas pokoja. Počas adventu neboli žiadne tancovačky, svadby, žiadne hlučné zábavy. Najmä mládež sa na Katarínu riadne vytancovala, niekedy až do rána,“ vysvetlila etnologička Katarína Nádaská.

Ako prezradila Nádaská, mnohé tradície boli už v dobe svojho vzniku považované najmä za zábavu.

Sviečky - advent.png

Dievčatá si napríklad dávali do váz vetvičky z ovocných stromov a sledovali, či rozkvitnú. Tradovalo sa, že ak vetvička vykvitne, dievča sa vydá.

Odkiaľ prišiel Mikuláš?

Červený odev, sivá brada a dlhá zahnutá palica – presne tak vyzerá Mikuláš. Ten bol kedysi biskupom na území dnešného Turecka. Ako povedala Nádaská, svätý Mikuláš pochádzal z bohatšej rodiny, no pretože mal veľmi silné sociálne cítenie, všetok majetok rozdal potrebným.

Najznámejšia legenda vraví, že Mikuláš svojou štedrosťou zachránil život trom chudobným sestrám. Tie nemali žiadne veno, a preto si chodili zarábať peniaze do nevestinca. Keď to Mikuláš zistil, počas troch večerov im na okne nechal mešec s peniazmi.

Stridžie dni vrcholili na Luciu

Na Luciu sa každoročne vynorili záhadné bytosti zahalené v bielych plášťoch, nazývané Lucky, ktoré chodili od domu k domu a vymetali kúty.

13. decembra sa začínalo aj s výrobou drevených stolčekov, ktoré museli byť hotové do Štedrého dňa. Na ich výrobu muži nesmeli použiť žiadne železné klince.

Kto si urobil takýto stolček a na polnočnú omšu si sadol za oltár, tak uvidel všetky bosorky,“ povedala Nádaská a dodala, že bosorkami boli bežné ženy, ktoré prišli na omšu. Kto ich uvidel, musel z kostola rýchlo utekať, aby ho strigy neroztrhali.

Štedrý večer plný symbolov

Štedrým dňom vrcholil advent a všetky vianočné prípravy. Aby naši predkovia všetko stihli, ženy vstávali už o jednej hodine ráno. Vtedy začali piecť slávnostný kváskový chlebík, ktorý musel byť hotový do svitania.

Príprava sviatočného stola bola spojená s mnohými symbolmi. Pod stolom bolo steblo slamy, ktoré symbolizovalo narodenie Ježiša v maštali. Nohy stola boli zviazané reťazou, aby bola rodina pevná a súdržná. Na stole nechýbalo množstvo jedál, pretože hojnosť, hoci len symbolická, bola na Štedrý večer dôležitá.  

FOTO: Unsplash

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia