Úvod Novinky Zaujímavosti
Mimi a Líza témou inakosti spájajú deti po celom svete
Mimi a Líza témou inakosti spájajú deti po celom svete

Mimi a Líza témou inakosti spájajú deti po celom svete

V Brazílii, Kanade, Čine, Španielsku, Taliansku, či v kinodistribúcii Francúzska sa našej rozprávke veľmi darí.

Záhrada ďalší diel z tvorivej dielne dvojice Kataríny Kerekesovej a Kataríny Molákovej mal premiéru na Veľkú noc na RTVS .


Mimi a Líza, záhrada

 

Rovnomenná kniha Záhrada oboch autoriek mizne z pultov kníhkupectiev a eshopu RTVS rýchlosťou detskej radosti, ktorá sa z rozvíjajúceho príbehu šíri.


Obe autorky vyspovedala na Rádiu Slovensko aj moderátorka Petra Bernasovská, keďže premiéra animovaného filmu predznamenáva možné budúce úspechy v zahraničí.

 

Od roku 2013, kedy RTVS priniesla tiež na Veľkú noc prvý animovaný film o kamarátkach Mimi a Líze sa slovenská rozprávka rozbehla po svete.


Vypočujte si rozhovor s autorkami knihy Mimi a Líza. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


 

Ako povedala Katarína Kerekesová na tento úspech :

 

„Neviem, nakoľko deti inde na svete v iných kultúrach rozumejú všetkému v našich rozprávkach, ale prijatie inakosti spája všetky deti.“


Moderátorku Petru Bernasovskú zaujímalo, či nenapíšu rozprávku o dvoch Katkách, keďže obe autorky sa tak volajú.


Úplne Katarína Moláková takú možnosť neodmietla, ale skôr ako rozprávka by to bola komédia.


Rozprávka Mimi a Líza je predsa len dnes už fenomén.


Mimi a Líza


Malé srdiečka sú citlivé na každú nespravodlivosť, o to viac v prípade osudu postavy Mimi, o ktorej Katarína Kerekes hovorila rozprávky na dobrú noc svojim deťom a je nevidiaca a jej spoločníčku Lízu vymyslela práve Katarína Moláková.

 

Film Záhrada environmentálne posolstvo, aj keď opacha, ktorá vznikne z odpadkov a ničí nádheru záhrady, nie je negatívna postava, ak zdôraznili autorky vo vysielaní Rádia Slovensko.

 

Najbohatší svet spoločnosti


Šlo im o to, aby ukázali viaceré možnosti ďalšieho využitia starých vecí, ako iba mentorovanie na danú tému.

 

Urobili tak hravou formou detskej fantázie, kde nevidiaca Mimi používa iné zmysly na objavovanie sveta .

 

Tým akoby autorky naliali živú vodu do záhrady dnešnej digitalizácie a pomohli deťom vnímať pestrosť reálneho života a predovšetkým potenciál prírody .

 

Ako na Rádiu Slovensko autorky pripomenuli, je dôležité, ak rozličné podporné fondy umenia v Slovenskej republike budú naďalej pomáhať k zrodu filmových príbehov .

 

Animovaná tvorba bola v dejinách RTVS vždy vo svete veľmi cenená a na túto tradíciu sa obom autorkám podarilo v roku 2013 nadviazať.


Navyše, rozprávkové príbehy Mimi a Lízy zasiahli najkrajší a najčistejší svet, aký v našej spoločnosti máme, svet detskej čistej fantázie.


Kniha Mimi a Líza


Staršie diely v ponuke


Zároveň po rokoch príbeh Mimi a Lízy obnovil zašlú slávu slovenských animovaných rozprávok a opäť sa naštartovala ich ďalšia výroba.

 

Presláviť našu kultúru môžu naše rozprávky účinnejšie, než iné výstupy spoločnosti do sveta, keďže prinášajú do duší budúcich dospelákov múdrosť, krásu a  najmä lásku, aká víťazí v podobe srdca aj v  oblude ničiacej nádhernú Záhradu v aktuálnom diely série.


Viac o tom, ako rozprávky Mimi a Lízy vznikajú, sa dozviete z archívu RTVS bez reklám a  zadarmo s možnosťou obohatiť svet svojich ratolestí fantáziou a dobrodružstvom, teda hodnotami, ktoré u detí rozvíjajú tak potrebnú kreativitu a pozrieť si aj staršie diely.

25 50 75 90
Foto: RTVS - Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia