Úvod Novinky Zaujímavosti
Nedovoľte alergiám prerásť do astmy. Existuje účinné riešenie
Nedovoľte alergiám prerásť do astmy. Existuje účinné riešenie

Nedovoľte alergiám prerásť do astmy. Existuje účinné riešenie

Až troch z desiatich Slovákov trápi alergická nádcha. Čísla budú podľa slov odborníkov rásť.

Alergie sú najčastejším chronickým ochorením v Európe. Do roku 2025 bude s alergiami zápasiť až polovica populácie Európskej únie, odhadujú odborníci.

Čísla sú však alarmujúce aj v súčasnosti. Podľa dostupných informácií trpia na Slovensku alergickou nádchou traja z desiatich ľudí. A čísla môžu rásť.

102205151440;Zúborová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dôvodom je aj ochorenie Covid-19, na druhej strane je dobrou správou, že liečba alergií preukazuje značný progres. Ľudí na Slovensku trápia nielen alergie, ale aj astma.

Pomôcť by mohla moderná alergénová imunoterapia

„Pacienti sa za posledné obdobie báli chodiť do odborných ambulancií, pretože sa báli kontaktu,“ povedal v rozhovore pre Slovenský rozhlas Peter Pružinec, hlavný odborník pre klinickú imunológiu a alergológiu.

Neliečené alergie môžu prerásť do astmy, lekári tvrdia, že sa tak stáva v sedemdesiatich percentách prípadov. Mnohé alergie však dokážu potlačiť aj bežne dostupné lieky.

Je však potrebné počítať s tým, že alergie sa po určitom čase môžu vrátiť. Riešením by mohla byť tzv. alergénová imunoterapia, ktorá je moderná, no na Slovensku sa používa málo.

„Takáto liečba sa môže používať od piateho roku človeka. Čím skôr takúto liečbu dostane, tým skôr sa dá znížiť riziko ďalších foriem alergie, výrazných alergických príznakov aj astmy,“ dodal Pružinec.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia