Úvod Novinky Zaujímavosti
Stačí zmeniť dva návyky. Spálite tak kalórie a zhodíte pár kilogramov
Stačí zmeniť dva návyky. Spálite tak kalórie a zhodíte pár kilogramov

Stačí zmeniť dva návyky. Spálite tak kalórie a zhodíte pár kilogramov

Koľko krokov potrebujeme urobiť, aby sme spálili konkrétne jedlá?

Ak máte na ruke inteligentné hodinky, určite ste počuli o minimálne 10 000 krokoch denne, ktoré údajne stačia na to, aby sme sa udržali vo forme a zbytočne nepriberali.

Britský DailyMail prišiel s výpočtami, ktoré nám pomôžu zorientovať sa v spálených kalóriách po konzumácií konkrétnych jedál.

Výpočty urobili na základe človeka, ktorý meria od 167 do 180 cm a váži okolo 73 kilogramov.

Pizza je jedna z najkalorickejších

Ak pracujeme s týmito číslami, takýto človek spáli približne 40 kalórií po každej tisícke krokov, ak kráča tempom približne 4,8 kilometra za hodinu.

Čím rýchlejší máme krok, tým rýchlejšie nám bije srdce, znamená to, že spálime viac kalórií. Čím sme ťažší, tým menej krokov budeme musieť urobiť, aby sme spálili nadbytočné kalórie.

Odporúčaný denný príjem kalórií pre mužov je 2 500, pre ženy zasa 2 000.

Najkalorickejším jedlom je paradoxne pizza margherita zo známej fastfoodovej siete, ktorá je známa tým, že okraje cesta plní syrom.

Pozor na horúcu čokoládu aj víno

Konkrétne 28-centimentrová pizza má 1 380 kalórií, čo znamená, že ak by sme ju chceli spáliť, musíme urobiť asi 34 000 krokov.

Jeden z najznámejších hamburgerov, ktorý je zložený z troch porcií žemle, má 493 kalórií a jeho spálenie by nám zabralo približne 12 000 krokov. Ak k nemu pridáte najväčší kolový nápoj, budete musieť urobiť o 5 000 krokov viac.

Mimoriadne kalorické, hoci to tak občas nemusí vyzerať, sú aj ďalšie nápoje. Najviac kalórií do seba dáte, ak si objednáte horúcu čokoládu či kávový nápoj so šľahačkou.

Najznámejšie írske tmavé pivo (pollitrové) má 210 kalórií. Chcete ho spáliť? Potrebujete približne rovnaký počet bodov ako pri veľkej kole.

Jedlá verzus počet krokov

  • Pizza margherita - 34 000 krokov
  • Hamburger - 12 000 krokov
  • Kolový nápoj (veľký) - 5 000 krokov
  • Tmavé írske pivo (veľké) - 5 000 krokov
  • Biele víno (175 ml) - 3 300 krokov

Necelé dve deci bieleho vína majú zasa 133 kalórií a spálite ich, ak odkráčate 3 300 krokov.

Známy fitnes tréner, ktorý pomáhal s chudnutím aj speváčke Adele, radí ľuďom dve jednoduché veci. Viac chôdze do práce a schody namiesto výťahu.

Šport vonku

Matt Roberts hovorí, že by sme boli prekvapení, ako ľahko a rýchlo sa dá dostať do formy bez toho, aby sme mali špeciálne tréningové plány. Schody pomôžu pri spaľovaní kalórií a ešte aj formujú sedacie svaly.

Okrem toho sa mnohí odborníci zhodujú na jednom. Chôdza je pre človeka jeden z najprirodzenejších pohybov, stačí len občas pridať tempo a výsledky sa dostavia.

25 50 75 90
Zdroj foto: Shutterstock

Živé vysielanie ??:??

Televízia