Úvod Novinky Zaujímavosti
Čo robiť, ak vás niekto sexuálne obťažuje? Držte sa týchto 3 zásad
Čo robiť, ak vás niekto sexuálne obťažuje? Držte sa týchto 3 zásad

Čo robiť, ak vás niekto sexuálne obťažuje? Držte sa týchto 3 zásad

Ako sa brániť, keď sa komplimenty zmenia na obťažovanie?

O tom, kde je hranica medzi komplimentom a sexuálnym obťažovaním, ako sa brániť a nezamrznúť, prečo mieriť na oči a nie do rozkroku, sme sa v relácii Hosť Nory Gubkovej rozprávali s Jasmínou a Pavlom Houdekovcami, inštruktormi modernej sebaobrany.

„Ten najlepší identifikátor, ako spoznať, či tá situácia je alebo nie je v poriadku, je ten pocit. Intuícia, šiesty zmysel. A ak sa vám zdá, že tá situácia nie je v poriadku, tak sa ozvite. Lebo pravdepodobne v poriadku nie je,“ vysvetlil hranicu medzi komplimentom a sexuálnym obťažovaním Pavel Houdek.

Už len to, že vám niečo vadí, tak vtedy by ste mali zbystriť a niečo urobiť. Pretože nechať to tak znamená, že to bude pokračovať, alebo si z toho budete odnášať ťažké a zlé spomienky,“ dodala Jasmína Houdek.

Často stačí rázne NIE

Nevyžiadané komplimenty, objatia či dokonca bozky. Ako reagovať v situácii, keď sa bežná komunikácia zmení na sexuálne obťažovanie?

90 % všetkých konfliktných situácií sa dá vyriešiť verbálnou sebaobranou či gestami, vysvetlil Pavel Houdek. Pomôcť vám môžu tri jednoduché pravidlá:

  1. Ak daného človeka nepoznáte, vykajte mu.
  2. Dajte mu jasný pokyn: Toto sa mi nepáči. Nerob to. NIE.
  3. Nediskutujte a stojte si za svojím. Opakujte rázne NIE.

Ako uviedol Pavel Houdek, moderná sebaobrana nie je založená na fyzickej sile. Vďaka tomu sa môžu brániť aj fyzicky slabší či menej zdatní ľudia.

„Všetci títo ľudia majú právo sa brániť a majú výrazne vyššiu šancu, že sa budú musieť brániť. Sebaobrana je schopnosť, ktorá sa dá naučiť. A z princípu musí byť pre každého.“


V prípade, že verbálna obrana nezaberie a vy sa dostanete do fyzického konfliktu, zabudnite na kopanie do rozkroku. Jasmína Houdek vysvetľuje, že účinnejšie je mieriť na oči útočníka. Tie sú totiž mimoriadne citlivé a pomocou jednoduchého hmatu sa môžete zachrániť.

Oči sú dobrý cieľ. Má ich každý človek. A ak sa napríklad aj omylom pichnete do oka, tak to naozaj bolí.“

Celý rozhovor s hosťami Jasmínou a Pavlom Houdekovcami si môžete vypočuť v archíve Rádia Slovensko. Okrem iného sa dozviete aj to, čo robiť, ak ste svedkami nevhodného správania.

25 50 75 90
FOTO: Instagram / moderni_sebeobrana.cz

Živé vysielanie ??:??

Televízia