Úvod Novinky Zaujímavosti
Spíte v lete bez pyžama? Robíte chybu, varuje spánková poradkyňa
Spíte v lete bez pyžama? Robíte chybu, varuje spánková poradkyňa

Spíte v lete bez pyžama? Robíte chybu, varuje spánková poradkyňa

Prečítajte si tipy, ako sa v lete dobre vyspať.

Po daždivých a studených dňoch opäť dorazil teplý front. Ak aj vy patríte k ľuďom, ktorí sa v lete nevedia poriadne vyspať, máme pre vás niekoľko tipov spánkovej poradkyne.

Horúci vzduch v spálni priam volá po spánku bez pyžama. Ako však upozorňuje spánková poradkyňa Zuzana Guzmická, spánok bez pyžama nie je ideálnym riešením.

Kvalitný materiál pyžama

Neodporúča sa spať bez pyžama. Jednak preto, lebo pyžamo vstrebáva pot, jednak preto, že nám dáva pocit, že sme niečím prikrytí.

Čo je často zo zmyslového hľadiska ľuďom príjemné. My potrebujeme mať pocit, že sme prikrytí, aby sa nám dobre spalo,“ vysvetlila pre Rádio Slovensko.

Pyžamo by malo byť zo 100% bavlny alebo bambusu, aby v ňom pokožka mohla dýchať.

Spiaci muž

Možno ste si všimli, že v prímorských destináciách zväčša nenájdete klasický paplón. Je to z toho dôvodu, že najmä počas letných mesiacov sa odporúča spať len pod ľahkou prikrývkou či plachtou.

Pred spaním si dajte teplú sprchu

Možno to znie zvláštne, no ani v lete by ste sa pred spaním nemali sprchovať v studenej vode.

Výhodnejšie je sprchovať sa vlažnou alebo teplou vodou. Keď vyjdeme zo sprchy, kde použijeme vlažnú alebo teplú vodu, tak dochádza fyziologicky k prekrveniu, ochladeniu.

A to ochladenie potrebujeme na to, aby ten spánok bol hlboký a kvalitný,“ uviedol odborník na spánkovú medicínu Imrich Múčka.

Odborník dodáva, že ak sa chceme vyhnúť nadmernému poteniu, pred spaním by sme nemali piť príliš veľa tekutín. „Takisto nás to núti na malú toaletu, a teda narúša spánok.“

Pozor si dajte aj na správnu teplotu v miestnosti. Tá by nemala byť vyššia než 21 °C . V prípade, že máte klimatizáciu, miestnosť vychlaďte pred tým, ako idete spať.

Spánková poradkyňa Zuzana Guzmická upozorňuje, že zapnutá klimatizácia počas spánku nie je vhodná. Pokiaľ ju napriek tomu nechávate zapnutú počas noci, nikdy by nemala fúkať priamo na vás.

25 50 75 90
FOTO: Unsplash a Pexels

Živé vysielanie ??:??

Televízia