Úvod Novinky Filmy a seriály
Studené, nepoznané. Takto vyzerajú ľadové svety slnečnej sústavy
Studené, nepoznané. Takto vyzerajú ľadové svety slnečnej sústavy

Studené, nepoznané. Takto vyzerajú ľadové svety slnečnej sústavy

 Planéty Urán a Neptún divákom predstaví v stredu večer Dvojka.

Posledná epizóda britsko-amerického dokumentárneho seriálu Planéty bude patriť ľadovým svetom. Diváci Dvojky už s Planétami spoznali Merkúr a Venušu, Mars a Zem, aj Jupiter a Saturn. V piatom diely sa vydáme s profesorom fyziky Brianom Coxom do najvzdialenejších miest slnečnej sústavy, ktoré patria Uránu a Neptúnu.

prstence planéty Urán zblízka

Urán je obklopený sústavou deviatich prstencov. Vnútorné sú tenké a tmavé, ale vonkajšie sú farebné a sú oveľa lepšie viditeľné. Väčšie prstence sú obklopené pásmi tmavého prachu.


O tom, že ide o neprebádané svety, svedčí fakt, že kedysi sa ľudia nazdávali, že Urán je najvzdialenejšou planétou slnečnej sústavy. Voľným okom ho takmer vôbec nevidno a jeho zamrznutý brat Neptún je na tom ešte horšie.

Planéta Neptún svieti namodro

Neptún je najvzdialenejšou planétou od Slnka. Je modrý, pretože má v atmosfére metán. Metán absorbuje červené svetlo zo Slnka, čím sa planéta javí ako modrá.


Úplne iný svet

Vďaka vzácnemu vyrovnaniu planét v roku 1976 sondu Voyager 2 vyslali na prelet týmito ľadovými svetmi. A vtedy vedci objavili oveľa životaschopnejšie vesmírne telesá, ako si kedy predstavovali.

Triton – mesiac planéty Neptún

Triton je jedným zo 14 mesiacov Neptúna. Zatiaľ čo všetky ostatné mesiace obiehajú rovnakým smerom, ako sa točí planéta, Triton sa točí naopak, má retrográdnu obežnú dráhu.


Čo všetko objavili výskumníci v najvzdialenejších zákutiach našej slnečnej sústavy? Dozviete sa v stredu 30. septembra o 21:05 na Dvojke v poslednej epizóde populárno-vedeckého dokumentárneho seriálu Planéty.

povrch trpasličej planéty Pluto je pokrytý krátermi

Povrch trpasličej planéty Pluto.


Nezmeškajte strhujúci a prekvapivý príbeh Uránu a Neptúnu v seriáli Planéty, vďaka ktorému sa dozvedáte všetko podstatné, čo dnešná veda vie o ôsmich planétach slnečnej sústavy. S Planétami ste sa každú stredu v septembri ocitli na povrchu jednotlivých telies a stali ste sa svedkami dramatických udalostí, ktoré formovali ich súčasný tvar.


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia