Úvod Novinky Šport
Sledujte MS v krasokorčuľovaní, čaká vás napínavý súboj
Sledujte MS v krasokorčuľovaní, čaká vás napínavý súboj

Sledujte MS v krasokorčuľovaní, čaká vás napínavý súboj

Fanúšikovia krasokorčuľovania, pozor! Už v stredu o 10:00 si budete môcť pozrieť tohtoročné majstrovstvá sveta a s nimi famózne výkony pretekárov.

Zatiaľ čo ženské krasokorčuľovanie, rovnako ako kategórie športových dvojíc a tancov na ľade, poznačila neprítomnosť ruských pretekárok a pretekárov na súťažiach, u mužov ich absenciu skoro vôbec necítiť.

Koniec-koncov, za posledných desať rokov získal medailu len jediný Rus – bronzový Michajl Koľada v roku 2018.

Mužskej kategórii dlhodobo dominujú japonskí a americkí krasokorčuliari, a tak nie je prekvapením, že najväčší súboj budú zvádzať práve pretekári z týchto dvoch krajín.

Na majstrovstvách si sily s ostatnými pretekármi zmerajú traja Američania a traja Japonci.

Obháji titul majster sveta?

Japonsko do hry posiela rovno súčasného úradujúceho majstra sveta. Šoma Uno debutoval na seniorskom ľade v sezóne 2015/2016, na majstrovstvách sa teda predstaví ako ostrieľaný veterán.

V talóne má striebro a bronz z olympijských hier, zlato a dve striebra z majstrovstiev sveta. Zo šampionátu štyroch kontinentov si počas seniorskej kariéry odniesol všetky tri cenné kovy.

Navyše za ním stojí svetoznámy tréner a jeden z top krasokorčuliarov svojej doby, legendárny Stéphane Lambiel.

Unovu zlatú voľnú jazdu na minuloročných MS v krasokorčuľovaní komentátor RTVS Stano Ščepán nazval festivalom štvoritých skokov.

Toto pomenovanie si Šoma vyslúžil právom – bol prvý človek na svete, ktorému sa podarilo skočiť štvoritý flip. Okrem skokov vyniká aj v umeleckej zložke jazdy.

shoma-uno.jpg

Americký zázrak

Ak je Šoma Uno v tohtoročnej súťaži veteránom, protipólom mu je osemnásťročný Američan, rodák z virgínskeho Fairfaxu, Ilia Malinin. Iliovi sa v súčasnej sezóne podarilo niečo, čo vedci a experti považovali za nemožné.

Mladý Američan je doposiaľ jediným človekom na svete, ktorý dokázal skočiť štvoritý axel.

Prečo ide o takú veľkú udalosť? Pri štvoritom axeli po odraze krasokorčuliar rotuje vo vzduchu štyri a pol obratu, čo je nevídané. Potom musí ešte dopadnúť na správnu hranu bez toho, aby spadol.

Malinin v tejto sezóne už niekoľkokrát ukázal, že pri jeho prvom úspešnom pokuse nešlo o náhodu a bájny skok predviedol aj na súťažiach.

Je to obdivuhodné, najmä keď uvážime, že dodnes v seniorskej kategórii nájdeme pretekárov, ktorí do jázd vôbec nezaraďujú štvorité skoky, nieto ešte axely.

Mladého Američana experti a fanúšikovia prirovnávajú k Nathanovi Chenovi, olympijskému víťazovi z Pekingu, ktorý bol na začiatku seniorskej kariéry taktiež skokanskou senzáciou.

Skóre za prezentáciu ale zaostávalo za tým technickým. To isté sa deje aj v prípade Iliu, ktorý kladie vysoký dôraz na prevedenie technických prvkov.

Nathan Chen však napokon do súťažného dôchodku odchádzal ako skvelý muzikálny pretekár a zabávač schopný vždy nadviazať kontakt s publikom. Potreboval skrátka čas. Fanúšikom tak ostáva nádej, že aj z mladého Iliu Malinina sa časom stane všestranný krasokorčuliar.

Majstrovstvá s RTVS

Kto napokon vyhrá majstrovstvá sveta? Bude to ostrieľaný veterán alebo mladá krv z nevídaným tromfom v rukáve? Alebo fanúšikov prekvapí niekto celkom iný? To sa dozviete, ak budete sledovať Majstrovstvá sveta v krasokorčuľovaní 2023 v japonskej Saitame spolu s RTVS.

Šampionát vysielame od stredy 22. marca na online kanáli Live :ŠPORT alebo na televíznych obrazovkách programovej služby ŠPORT. Všetky súťaže MS v krasokorčuľovaní si môžete pozrieť aj v našom online televíznom archíve.

25 50 75 90
Zdroj: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia