Úvod Novinky Zaujímavosti
Ženy stále zarábajú menej ako muži. Peniaze im dávajú slobodu
Ženy stále zarábajú menej ako muži. Peniaze im dávajú slobodu

Ženy stále zarábajú menej ako muži. Peniaze im dávajú slobodu

Výskumníčka Monika Bosá vníma peniaze ako prostriedok k slobodnejšiemu životu žien.

„Peniaze nie sú len prostriedok na lepší život. Sú aj prostriedkom na slobodné rozhodovanie o našom lepšom živote.

Že ten lepší život sa netýka len toho, či mám jedno alebo dve teplé jedlá, či môžem ísť na dovolenku, ale aj toho, či môžem investovať do samej seba,“ povedala pre Rádio Regina Východ Monika Bosá.

ženy

Výskumníčka, ktorá sa venuje rodovej rovnosti, zakladala feministické združenie EsFem v Prešove a dnes pôsobí Fakulte humanitných štúdií Univerzity Karlovej v Prahe.

Ženy chcú pracovať, problémom je neplatená práca

Výskumy podľa Moniky Bosej ukazujú, že práca je pre mnohé ženy nielen zdrojom príjmu, ale aj sebarealizácie.

„To nemusia byť veľké kariéry. Ale už len ísť do práce a stretávať sa s inými ženami, s inými ľuďmi. To je niečo, čo umožňuje vytárať vzťahy, ktoré napĺňajú ten život. Človek je spoločenská bytosť a my potrebujeme fungovať v celej sieti vzťahov,“ popísala Bosá.

Ženy sú však stále vnímané ako primárny zdroj starostlivosti o rodinu a domácnosť. Je preto pomerne náročné skĺbiť rodičovstvo s kariérou. A to najmä na pracovnom trhu, ktorý neponúka skrátené úväzky.

matka s deťmi na mobile

V rámci jedného z výskumov Bosá zistila, že pre ženy žijúce na okraji chudoby práca znamená slobodu. Práca a z nej plynúce financie týmto ženám otvárajú dvere do slobodnejšieho života.

Zároveň tým, že mali príjem, zlepšila sa aj ich situácia v rodine a vzťahy s partnerom. Partner viac rešpektoval ich želania a ony sa cítili posilnené v tom, že naozaj sa zapájali aktívne do rozhodovania,“ skonštatovala Bosá.

Veľkou prekážkou je podľa odborníčky práve neplatená práca. Tej sa v domácnosti venujú najmä ženy. Avšak bez nároku na finančnú odmenu.

„Keby sme museli platiť za tie služby, ktoré ženy v domácnostiach robia zadarmo, ako je varenie, nakupovanie, upratovanie. Upratovačky, au-pair...

Aj keď to nie sú vysoko platené služby, vieme si vyrátať, koľko mesačne by nás to stálo, ak by to ženy nerobili zadarmo,“ uviedla Bosá.

25 50 75 90
FOTO: Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Televízia