Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Cirkusové šapitó

Cirkusové šapitó


Ikona hodin

4 hod.

Ikona počet porcií

15 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Toto kolo sa nesie v duchu trendov a ani táto výzva nie je výnimkou. Ako dieťa som milovala cirkus, a preto by som toto kolo niesla aj v tomto duchu. Túto tortu by som rada venovala všetkým tým najmenším, ale aj dospelým, ktorý sa vďaka môjmu cirkusovému šapito prenesú do detských čias.

Ingrediencie

Korpus
  • 12 vajec
  • 360 g kryštálového cukru
  • 350 g hladkej múky
  • 100 ml oleja
Sirup
  • 375 ml vody
  • 375 g kryštálového cukru
  • 15 g instatnej kávy
Ganache
  • 300g čokolády 65 %
  • 495 g smotany na šľahanie 40 %
  • 90 g invertného cukru
  • 150 g masla
Kávový krém
  • 48 g instatnej kávy
  • 240 g práškového cukru
  • 432 g smotany na šľahanie 40 %
  • 550 g masla
Chrumkavá zložka
  • 42 g bielkov
  • 62 g práškového cukru
  • 50 g zmäknutého masla
  • 50 g hladkej múky
  • 2,5 g vanilkovej pasty
  • 42 g bilekov II.
  • 250 g mliečnej čokolády
  • 50 g kakaového masla
Poleva
  • 600 g bielej čokolády
  • 130 g kondenzovaného mlieka
  • 130 g smotany na šľahanie
Modelovacia hmota
  • 500 g bielej
  • 800 g sivej
  • prachová farba sivá a čierna

Pomôcky

  • ráfik 18 cm
  • plech 30 x 40 cm
  • papier na pečenie
  • cukrárska stierka
  • acetátová fólia hrubšia
  • gélové farby
  • prachové farby
  • kostica na tvarovanie
  • robot
  • misky
  • džbán

Postup

  1. Korpus - Vajcia s cukrom budeme na maximálne otáčky v robote šľahať 20 minút, ku koncu prilejeme olej a vypíname. Postupne preosievame muku, vmiešame, pečieme v troch formách o priemere 18 cm na 180°C asi 30 minút.
  2. Sirup – Všetky suroviny uvaríme dokopy a dáme chladiť.
  3. Ganache - Smotanu s invertným cukrom privedieme k varu, zalejeme čokoládu a premiešame. Pridáme maslo a dáme zatuhnúť.
  4. Krém - Maslo vyšľaháme s cukrom. Kávu zahrejeme so smotanou, necháme trochu vychladnúť na izbovú teplotu a postupne zašľahávame do masla s cukrom.
  5. Chrumkavá zložka - Z bielkov, masla, cukru a múky vyšľaháme cesto, do ktorého pridáme vyšľahané bielky II. Zmes rozotrieme na veľmi tenkú vrstvu na 3 plechy vystlané papiermi na pečenie. Pečieme na 180°C teplovzdušne cca 8 minút. Po vychladnutí rozlámeme na malinké kúsky a zmiešame s roztopenou čokoládou a kakaovým maslom. Zmes rozotrieme medzi 2 papiere na pečenie.
  6. Poleva - Čokoládu rozpustíme spoločne so smotanou a po vychladnutí zmiešame s kondenzovaným mliekom. Zmes rozdelíme na dve polovice a zafarbíme prachovými farbami. V Luciinom prípade červenou briliant a bielou briliant.
  7. Skladanie - Každý korpus polievame sirupom a na striedačku plníme raz krémom a raz ganache. Tam, kde dávame krém, tam nalámeme chrumkavú zložku – nešetríme ňou. Stred nezabudnite vystužiť, torta bude vysoká. Dáme poriadne zachladiť, aby sme to potom vedeli orezať do požadovaného tvaru. Z odrezkov si spravíme poddajnú hmotu a dotvarujeme spodnú časť samotného šapitó. Celý povrch nakoniec zahladíme ganache, ktorú máme nazvyš. Poťahovou hmotou predelíme jednotlivé časti plachiet, aby sme ich vedeli farebne polevou rozlíšiť. Spredu nasimulujeme ešte fondánom vyrolovanú plachtu a vchod, aby pri efekte tsunami nebolo šapitó zaliate zo všetkých strán. Na hranicu stretu strechy a bočných strán zasadíme tvrdenú fóliu, ktorá po naliati polevy zvrchu na čas zabráni jej úplnému stečeniu až na spodok.

Ingredience

Korpus
  • 12 vajec
  • 360 g kryštálového cukru
  • 350 g hladkej múky
  • 100 ml oleja
Sirup
  • 375 ml vody
  • 375 g kryštálového cukru
  • 15 g instatnej kávy
Ganache
  • 300g čokolády 65 %
  • 495 g smotany na šľahanie 40 %
  • 90 g invertného cukru
  • 150 g masla
Kávový krém
  • 48 g instatnej kávy
  • 240 g práškového cukru
  • 432 g smotany na šľahanie 40 %
  • 550 g masla
Chrumkavá zložka
  • 42 g bielkov
  • 62 g práškového cukru
  • 50 g zmäknutého masla
  • 50 g hladkej múky
  • 2,5 g vanilkovej pasty
  • 42 g bilekov II.
  • 250 g mliečnej čokolády
  • 50 g kakaového masla
Poleva
  • 600 g bielej čokolády
  • 130 g kondenzovaného mlieka
  • 130 g smotany na šľahanie
Modelovacia hmota
  • 500 g bielej
  • 800 g sivej
  • prachová farba sivá a čierna

Pomôcky

  • ráfik 18 cm
  • plech 30 x 40 cm
  • papier na pečenie
  • cukrárska stierka
  • acetátová fólia hrubšia
  • gélové farby
  • prachové farby
  • kostica na tvarovanie
  • robot
  • misky
  • džbán

Postup

  1. Korpus - Vajcia s cukrom budeme na maximálne otáčky v robote šľahať 20 minút, ku koncu prilejeme olej a vypíname. Postupne preosievame muku, vmiešame, pečieme v troch formách o priemere 18 cm na 180°C asi 30 minút.
  2. Sirup – Všetky suroviny uvaríme dokopy a dáme chladiť.
  3. Ganache - Smotanu s invertným cukrom privedieme k varu, zalejeme čokoládu a premiešame. Pridáme maslo a dáme zatuhnúť.
  4. Krém - Maslo vyšľaháme s cukrom. Kávu zahrejeme so smotanou, necháme trochu vychladnúť na izbovú teplotu a postupne zašľahávame do masla s cukrom.
  5. Chrumkavá zložka - Z bielkov, masla, cukru a múky vyšľaháme cesto, do ktorého pridáme vyšľahané bielky II. Zmes rozotrieme na veľmi tenkú vrstvu na 3 plechy vystlané papiermi na pečenie. Pečieme na 180°C teplovzdušne cca 8 minút. Po vychladnutí rozlámeme na malinké kúsky a zmiešame s roztopenou čokoládou a kakaovým maslom. Zmes rozotrieme medzi 2 papiere na pečenie.
  6. Poleva - Čokoládu rozpustíme spoločne so smotanou a po vychladnutí zmiešame s kondenzovaným mliekom. Zmes rozdelíme na dve polovice a zafarbíme prachovými farbami. V Luciinom prípade červenou briliant a bielou briliant.
  7. Skladanie - Každý korpus polievame sirupom a na striedačku plníme raz krémom a raz ganache. Tam, kde dávame krém, tam nalámeme chrumkavú zložku – nešetríme ňou. Stred nezabudnite vystužiť, torta bude vysoká. Dáme poriadne zachladiť, aby sme to potom vedeli orezať do požadovaného tvaru. Z odrezkov si spravíme poddajnú hmotu a dotvarujeme spodnú časť samotného šapitó. Celý povrch nakoniec zahladíme ganache, ktorú máme nazvyš. Poťahovou hmotou predelíme jednotlivé časti plachiet, aby sme ich vedeli farebne polevou rozlíšiť. Spredu nasimulujeme ešte fondánom vyrolovanú plachtu a vchod, aby pri efekte tsunami nebolo šapitó zaliate zo všetkých strán. Na hranicu stretu strechy a bočných strán zasadíme tvrdenú fóliu, ktorá po naliati polevy zvrchu na čas zabráni jej úplnému stečeniu až na spodok.