Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Dovolenkový sen

Dovolenkový sen


Ikona hodin

2,5 hod.

Ikona počet porcií

12 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Milujem more, slnko a pláž. Preto tento nápad na letný dovolenkový Brokenglass cake. Tento dezert by som venovala našim dobrým priateľom, ktorí pochádzajú z Ukrajiny... lebo práve Irina tento dezert robila dávno, u nich je to veľmi známy dezert a ona ma učila kedysi dávno pracovať so želatínou.

Ingrediencie

Korpus
  • 3 vajcia veľkosti L
  • 110 g trstinového cukru
  • 100 g hladkej múky
  • vanilková pasta
  • 1 limetka - kôra
Základná hmota
  • 210 g kokosového mlieko z plechovky
  • 155 g salka
  • 195 g kokosového pyré
  • 30 g práškovej želatíny
  • 120 g studenej vody
  • 375 g vody
  • 16 g kokosovej pasty
Maracujové želé
  • 332 g maracujové pyré
  • 12 plátkov želatíny
  • 30 g trstinového cukru
Ananásové želé
  • 332 g ananásového pyré
  • ananásová aróma
  • 40 g trstinového cukru
  • 13 plátkov želatíny
  • zelené potravinárske farbivo

Pomôcky

  • Floristické drôtiky
  • Forma na ananás
  • Gum pasta

Postup

  1. V dvoch pohároch namočím plátkovú želatínu na jednotlivé želé. Suroviny na ananásové želé (okrem želatíny) vložíme do hrnčeka a zohrejeme spolu s cukrom. Zložíme zo zdroja tepla. Vložíme napučanú želatínu a miešame do jej úplného rozpustenia. Nakoniec pridáme zelené farbivo. Pri každom želé postupujeme rovnako. Jednotlivé želé zmesi vylejeme do dvoch misiek a dáme zatuhnúť. Ideálne cez noc.
  2. Korpus - Oddelíte žĺtky od bielkov. Bielky s 1/2 cukru vyšľaháme do pevného snehu. Žĺtky vyšľaháme do peny so zvyškom cukru a vanilkovou pastou. Obe zmesi spojíme ručne. Následne ručne pridáme preosiatu múku a limetkovú kôru. Zmes rozotrieme na papier na pečenie cca 40 x 30 cm a pečieme na 180ºC cca 8 -10 minút. Na druhý papier na pečenie preosejeme práškový cukor a preklopíme naň upečený plát, stiahneme papier.
  3. Vymodelujeme a namaľujme listy zo zafarbenej gum pasty. Prichytíme ich na drôtiky.
  4. Základná hmota - Želatínu namočíme so 120 g studenej vody. Necháme napučať. V jednej miske zmiešame kokosové mlieko (premiešaná plechovka), kokosové pyré, kokosovú pastu a salko. 375 g vody zohrejeme (nesmie vrieť) a pridáme želatínu. A následne želatínovú zmes pridáme ku kokosovej zmesi.
  5. Skladanie brokenglass cake - Z celého množstva nám vyjde 1ks celý ananás a jedna polovica ananásu, ktorú budeme servírovať položenú na podnose (nebude stáť ako celý ananás). Jednotlivé želé si nakrájame na menšie kúsky. Do formy naspodok vložíme menšie kúsky cesta kruhového tvaru ako základňu. Pridáme 1/3 kúskov želé (zmiešali sme obe príchute). Do ½ polovice ananásu nalejeme kokosovú zmes a vložíme ďalší kúsok cesta. Opäť navrstvíme 1/3 želé kúskov a zalejeme základnou zmesou po okraj. Takto isto postupujeme aj pri polovičnej forme ananásu, iba základňa vykrojená z cesta bude mať iný tvar (vyrežeme si ju so samostatnou formou polovice ananásu). Všetko vložíme do chladničky a necháme poriadne zatuhnúť cez noc, pripadne 24 hodín. Vyklopíme z formy a ozdobíme vymodelovanými lístkami.

    Ingredience

    Korpus
    • 3 vajcia veľkosti L
    • 110 g trstinového cukru
    • 100 g hladkej múky
    • vanilková pasta
    • 1 limetka - kôra
    Základná hmota
    • 210 g kokosového mlieko z plechovky
    • 155 g salka
    • 195 g kokosového pyré
    • 30 g práškovej želatíny
    • 120 g studenej vody
    • 375 g vody
    • 16 g kokosovej pasty
    Maracujové želé
    • 332 g maracujové pyré
    • 12 plátkov želatíny
    • 30 g trstinového cukru
    Ananásové želé
    • 332 g ananásového pyré
    • ananásová aróma
    • 40 g trstinového cukru
    • 13 plátkov želatíny
    • zelené potravinárske farbivo

    Pomôcky

    • Floristické drôtiky
    • Forma na ananás
    • Gum pasta

    Postup

    1. V dvoch pohároch namočím plátkovú želatínu na jednotlivé želé. Suroviny na ananásové želé (okrem želatíny) vložíme do hrnčeka a zohrejeme spolu s cukrom. Zložíme zo zdroja tepla. Vložíme napučanú želatínu a miešame do jej úplného rozpustenia. Nakoniec pridáme zelené farbivo. Pri každom želé postupujeme rovnako. Jednotlivé želé zmesi vylejeme do dvoch misiek a dáme zatuhnúť. Ideálne cez noc.
    2. Korpus - Oddelíte žĺtky od bielkov. Bielky s 1/2 cukru vyšľaháme do pevného snehu. Žĺtky vyšľaháme do peny so zvyškom cukru a vanilkovou pastou. Obe zmesi spojíme ručne. Následne ručne pridáme preosiatu múku a limetkovú kôru. Zmes rozotrieme na papier na pečenie cca 40 x 30 cm a pečieme na 180ºC cca 8 -10 minút. Na druhý papier na pečenie preosejeme práškový cukor a preklopíme naň upečený plát, stiahneme papier.
    3. Vymodelujeme a namaľujme listy zo zafarbenej gum pasty. Prichytíme ich na drôtiky.
    4. Základná hmota - Želatínu namočíme so 120 g studenej vody. Necháme napučať. V jednej miske zmiešame kokosové mlieko (premiešaná plechovka), kokosové pyré, kokosovú pastu a salko. 375 g vody zohrejeme (nesmie vrieť) a pridáme želatínu. A následne želatínovú zmes pridáme ku kokosovej zmesi.
    5. Skladanie brokenglass cake - Z celého množstva nám vyjde 1ks celý ananás a jedna polovica ananásu, ktorú budeme servírovať položenú na podnose (nebude stáť ako celý ananás). Jednotlivé želé si nakrájame na menšie kúsky. Do formy naspodok vložíme menšie kúsky cesta kruhového tvaru ako základňu. Pridáme 1/3 kúskov želé (zmiešali sme obe príchute). Do ½ polovice ananásu nalejeme kokosovú zmes a vložíme ďalší kúsok cesta. Opäť navrstvíme 1/3 želé kúskov a zalejeme základnou zmesou po okraj. Takto isto postupujeme aj pri polovičnej forme ananásu, iba základňa vykrojená z cesta bude mať iný tvar (vyrežeme si ju so samostatnou formou polovice ananásu). Všetko vložíme do chladničky a necháme poriadne zatuhnúť cez noc, pripadne 24 hodín. Vyklopíme z formy a ozdobíme vymodelovanými lístkami.