Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Elegantná torta

Elegantná torta


Ikona hodin

5 hod.

Ikona počet porcií

20 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

U nás doma máme najradšej ovocné torty. Celé leto sa nájde nejaká príležitosť na grilovačku, kde základom je mäso, ale samozrejme nemôže chýbať ani sladký koláčik. Prevládajú vždy torty pred koláčmi, keďže stále sa nájde aj niekto, kto má narodeniny. A aké by to bolo narodeniny bez torty? Keďže ja si doma v záhradke pestujem skoro všetku zeleninu a v záhrade je kopa ovocia, ktoré treba pojesť, tak šup zobrať košík, pozbierať čo mi frkne do nosa a vymyslieť nejaký recept, ktorý nám osladí poobedia s kamarátmi a rodinou. Základom je, aby to nebolo veľmi presladené, ale ovocné a ľahké. Takto vznikla aj táto surovinami skôr jesenná ako letná tortička.

Ingrediencie

Korpus
  • 12 vajec
  • 280 g práškového cukru
  • 40 g vanilínového cukru
  • kôra z 1 citróna
  • 1 prášok do pečiva
  • 200 g polohrubej múky
  • 50 g pekanových orechov
  • 100 g mrkvy
Maslovo - škoricový krém
  • 750 g masla
  • 200 g kryštálového cukru
  • 20 g vanilínového cukru
  • 3 žĺtky
  • 60 g pudingového prášku
  • 570 ml plnotučného mlieka
  • 5 g škorice
Jablkovo - orechová náplň s karamelom
  • 6 väčších jabĺk
  • 120 g pekanových orechov
  • 250 g kryštálového cukru
  • 90 g vody
  • 125 g masla
  • 125 g smotany 33 %
  • 3 g soli
  • štipka tahitskej vanilky
Sušené jablká
  • 4 väčšie jablká
  • 200 g kryštálového cukru
  • 200 g vody
Iné
  • šťava z polovice citróna
  • potravinárska farba - pink, ruby, burgundhy
  • alkohol 52 %
Na dozdobenie
  • 100 g isomaltu
  • ruby farba
  • čierna poťahovacia hmota - 1 250 g
  • prachová farba strieborná
  • alkohol 52 %

Pomôcky

  • okrúhle formy na pečenie
  • papier na pečenie
  • cukrárske vrecko
  • mandolína

Postup

  1. Bielky oddelíme od žĺtkov. Bielky šľaháme do tuhého snehu, postupne začneme pridávať práškový a vanilkový cukor. Do vyšľahaného snehu postupne pridávame žĺtky. Nakoniec primiešame preosiatu múku s práškom do pečiva, a potom zľahka vmiešame pomleté orechy a nastrúhanú na panvici opečenú mrkvu. Cesto rozdelíme do foriem s priemerom 22 cm a 18 cm a dáme piecť. Dáme si vyhriať rúru na 180°C.
  2. Jablká narežeme na krájači na rovnako tenké plátky. Dáme ich povariť na 4 – 5 min do vriacej vody s cukrom. Vyberieme a rozložíme ich na plech vystlaný silikónovou podložkou. Rozriedime farby s alkoholom a jablká zafarbíme. Prikryjeme silikónovou podložkou, zaťažíme plechom a dáme sušiť do rúry na 150°C, približne na 30 min. Po tomto čase jablká odkryjeme, teplotu znížime na 100°C a každých 10 – 15 min otáčame, pričom ich prvýkrát potrieme ešte cukrovou vodou, v ktorej sa varili.
  3. Žĺtkový krém - Dáme variť mlieko spolu s kryštálovým a vanilkovým cukrom a vanilkou. Žĺtky a pudingový prášok rozmiešame približne v 100 ml mlieka. Vylejeme do horúceho mlieka a miešame, až kým nám krém nezhustne. Necháme vychladnúť. Vychladnutý krém šľaháme ručným mixérom a postupne pridávame maslo izbovej teploty.
  4. Jablká ostrúhame a nakrájame na kocky, podlejeme troškou vody a necháme dusiť v hrnci.
  5. Slaný karamel - Cukor spolu s vodou necháme skaramelizovať. Do karamelu pridáme maslo, a keď sa nám spojí, prilejeme pomaličky smotanu. Nakoniec pridáme soľ a vanilku. Do zmäknutých jabĺk primiešame karamel, a nasekané opražené pekanové orechy. Necháme vychladnúť.
  6. Korpusy rozrežeme na 3 časti. Prvý plát potrieme maslovým krémom, naňho pridáme jablkovú náplň. Zakryjeme ďalším plátom cesta a takto opakujeme.
  7. Tortu vystužíme plastovými trubičkami na spevnenie a pod 18 cm tortu si dáme papierovú podložku.Pripravíme isomalt, ktorý pomaly kvapkáme na silikónovú podložku.Tortu potiahneme poťahovacou hmotou a dozdobíme sušenými jablkami a isomaltovými kvapkami.

Ingredience

Korpus
  • 12 vajec
  • 280 g práškového cukru
  • 40 g vanilínového cukru
  • kôra z 1 citróna
  • 1 prášok do pečiva
  • 200 g polohrubej múky
  • 50 g pekanových orechov
  • 100 g mrkvy
Maslovo - škoricový krém
  • 750 g masla
  • 200 g kryštálového cukru
  • 20 g vanilínového cukru
  • 3 žĺtky
  • 60 g pudingového prášku
  • 570 ml plnotučného mlieka
  • 5 g škorice
Jablkovo - orechová náplň s karamelom
  • 6 väčších jabĺk
  • 120 g pekanových orechov
  • 250 g kryštálového cukru
  • 90 g vody
  • 125 g masla
  • 125 g smotany 33 %
  • 3 g soli
  • štipka tahitskej vanilky
Sušené jablká
  • 4 väčšie jablká
  • 200 g kryštálového cukru
  • 200 g vody
Iné
  • šťava z polovice citróna
  • potravinárska farba - pink, ruby, burgundhy
  • alkohol 52 %
Na dozdobenie
  • 100 g isomaltu
  • ruby farba
  • čierna poťahovacia hmota - 1 250 g
  • prachová farba strieborná
  • alkohol 52 %

Pomôcky

  • okrúhle formy na pečenie
  • papier na pečenie
  • cukrárske vrecko
  • mandolína

Postup

  1. Bielky oddelíme od žĺtkov. Bielky šľaháme do tuhého snehu, postupne začneme pridávať práškový a vanilkový cukor. Do vyšľahaného snehu postupne pridávame žĺtky. Nakoniec primiešame preosiatu múku s práškom do pečiva, a potom zľahka vmiešame pomleté orechy a nastrúhanú na panvici opečenú mrkvu. Cesto rozdelíme do foriem s priemerom 22 cm a 18 cm a dáme piecť. Dáme si vyhriať rúru na 180°C.
  2. Jablká narežeme na krájači na rovnako tenké plátky. Dáme ich povariť na 4 – 5 min do vriacej vody s cukrom. Vyberieme a rozložíme ich na plech vystlaný silikónovou podložkou. Rozriedime farby s alkoholom a jablká zafarbíme. Prikryjeme silikónovou podložkou, zaťažíme plechom a dáme sušiť do rúry na 150°C, približne na 30 min. Po tomto čase jablká odkryjeme, teplotu znížime na 100°C a každých 10 – 15 min otáčame, pričom ich prvýkrát potrieme ešte cukrovou vodou, v ktorej sa varili.
  3. Žĺtkový krém - Dáme variť mlieko spolu s kryštálovým a vanilkovým cukrom a vanilkou. Žĺtky a pudingový prášok rozmiešame približne v 100 ml mlieka. Vylejeme do horúceho mlieka a miešame, až kým nám krém nezhustne. Necháme vychladnúť. Vychladnutý krém šľaháme ručným mixérom a postupne pridávame maslo izbovej teploty.
  4. Jablká ostrúhame a nakrájame na kocky, podlejeme troškou vody a necháme dusiť v hrnci.
  5. Slaný karamel - Cukor spolu s vodou necháme skaramelizovať. Do karamelu pridáme maslo, a keď sa nám spojí, prilejeme pomaličky smotanu. Nakoniec pridáme soľ a vanilku. Do zmäknutých jabĺk primiešame karamel, a nasekané opražené pekanové orechy. Necháme vychladnúť.
  6. Korpusy rozrežeme na 3 časti. Prvý plát potrieme maslovým krémom, naňho pridáme jablkovú náplň. Zakryjeme ďalším plátom cesta a takto opakujeme.
  7. Tortu vystužíme plastovými trubičkami na spevnenie a pod 18 cm tortu si dáme papierovú podložku.Pripravíme isomalt, ktorý pomaly kvapkáme na silikónovú podložku.Tortu potiahneme poťahovacou hmotou a dozdobíme sušenými jablkami a isomaltovými kvapkami.