Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Kubánska torta

Kubánska torta


Ikona hodin

2 hod.

Ikona počet porcií

12 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Kubánska torta vznikla kedysi dávno, v časoch komunizmu, pri príležitosti oficiálnej návštevy kubánskeho vodcu Fidela Castra v Prahe. Vraj sa na slávnostnej recepcii podával práve tento čokoládový dezert. No a mne sa viažu na tento dezert nezabudnuteľné spomienky z detstva. Ako malé sme spolu s rodičmi takmer každý víkend trávili v Novom Meste nad Váhom u starých rodičov, nakoľko obaja rodičia pochádzali z tohto mesta. S babkou som ako dieťa každú nedeľu išla do kostola a potom do cukrárne. Spomínam si, ako som sa nikdy nevedela rozhodnúť, ktorý koláčik si dám. No zvyčajne vždy vyhrala práve kubánska torta. Moja kubánska torta chutí tak, ako si ju pamätám z detstva. Ja som však mierne vylepšila parížsky krém, lebo sa mi žiadalo, aby bol chuťovo viac čokoládový.

Ingrediencie

Korpus
  • 3 vajcia veľkosti L
  • 150 g trstinového cukru
  • 150 g polohrubej múky
  • 50 g horkej čokolády 54 %
  • 50 ml vody
  • 50 ml slnečnicového oleja
  • 10 g kakaa
  • 6 g prášku do pečiva
Parížsky krém
  • 350 ml šľahačky 33 %
  • 120 g horkej čokolády 54 %
  • 20 g holandského kakaa100 g mascarpone
Čokoládová ganache
  • 150 g horkej čokolády 70 %
  • 150 g šľahačky 33 %
Čokoládové polgule
  • 150 g čokolády (aspoň 70 %)
  • 1.5 g mykrya
  • 1 veľký banán nakrájaný na malé kúsky
  • 5 PL trstinového cukru
Flambované banány
  • 5 stredne veľkých banánov
  • 120 g trstinového cukru
Iné
  • domáci višňový džem
  • zlatá potravinárska farba

    Pomôcky

    • kruhová forma s priemerom 24 cm
    • cukrárska špachtľa na zahladenie ganache
    • flambovacia pištoľpolykarbónová forma na malé polgule
    • cukrársky teplomer

    Postup

    1. Parížsky krém - Šľahačku zohrejeme v hrnci (nesmie vrieť), odstavíme, pridáme kakao, miešame do rozpustenia a nakoniec ňou zalejeme čokoládu. Miešame do úplného rozpustenia čokolády. Necháme poriadne zachladiť. Po vychladení vyšľaháme do tuhej šľahačky a nakoniec pridáme mascarpone.
    2. Korpus - V miske zmiešame múku, prášok do pečiva a kakao. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Bielky s ½ cukru vyšľaháme do tuhého snehu. Žĺtky vyšľaháme so zvyškom cukru, olejom a vodou. Nakoniec do žĺtkovej zmesi pridáme roztopenú čokoládu a celú zmes pridáme do snehu. Ručne pridáme múčnu zmes. Vylejeme do formy s priemerom 24 cm, pečieme na horkovzduch 180°C 8 minút, potom znížime teplotu na 150ºC a dopečieme cca 20 minút. Spravíme test špajdľou.
    3. Čokoládová ganache - Smotanu zohrejeme, zalejeme ňou čokoládu a miešame do úplného rozpustenia čokolády. Necháme stáť pri izbovej teplote.
    4. Flambované banány - Banány rozkrojíme horizontálne na polovice. Posypeme trstinovým cukrom a oflambujeme flambovacou pištolou.
    5. Čokoládové polgule - Banán nakrájame na malé kúsky. Posypeme cukrom a oflambujeme pištoľou. Vytemperujeme čokoládu pomocou mycrya. Vylejeme do formy a zarovnáme. Dáme vychladiť a vyberieme z formy. Do každej polgule vložíme oflambované banány.
    6. Skladanie - Zrežeme korpus dorovna. Potrieme ho domácim višňovým džemom. Navrstvíme horizontálne nakrojené oflambované banány. Prikryjeme parížskym krémom. Pekne zarovnáme cukrárskou špachtlou. Povrch a boky pokryjeme ganache. Rozkrojíme a na každý kúsok položíme polgulu s banánom.

    Ingredience

    Korpus
    • 3 vajcia veľkosti L
    • 150 g trstinového cukru
    • 150 g polohrubej múky
    • 50 g horkej čokolády 54 %
    • 50 ml vody
    • 50 ml slnečnicového oleja
    • 10 g kakaa
    • 6 g prášku do pečiva
    Parížsky krém
    • 350 ml šľahačky 33 %
    • 120 g horkej čokolády 54 %
    • 20 g holandského kakaa100 g mascarpone
    Čokoládová ganache
    • 150 g horkej čokolády 70 %
    • 150 g šľahačky 33 %
    Čokoládové polgule
    • 150 g čokolády (aspoň 70 %)
    • 1.5 g mykrya
    • 1 veľký banán nakrájaný na malé kúsky
    • 5 PL trstinového cukru
    Flambované banány
    • 5 stredne veľkých banánov
    • 120 g trstinového cukru
    Iné
    • domáci višňový džem
    • zlatá potravinárska farba

      Pomôcky

      • kruhová forma s priemerom 24 cm
      • cukrárska špachtľa na zahladenie ganache
      • flambovacia pištoľpolykarbónová forma na malé polgule
      • cukrársky teplomer

      Postup

      1. Parížsky krém - Šľahačku zohrejeme v hrnci (nesmie vrieť), odstavíme, pridáme kakao, miešame do rozpustenia a nakoniec ňou zalejeme čokoládu. Miešame do úplného rozpustenia čokolády. Necháme poriadne zachladiť. Po vychladení vyšľaháme do tuhej šľahačky a nakoniec pridáme mascarpone.
      2. Korpus - V miske zmiešame múku, prášok do pečiva a kakao. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Bielky s ½ cukru vyšľaháme do tuhého snehu. Žĺtky vyšľaháme so zvyškom cukru, olejom a vodou. Nakoniec do žĺtkovej zmesi pridáme roztopenú čokoládu a celú zmes pridáme do snehu. Ručne pridáme múčnu zmes. Vylejeme do formy s priemerom 24 cm, pečieme na horkovzduch 180°C 8 minút, potom znížime teplotu na 150ºC a dopečieme cca 20 minút. Spravíme test špajdľou.
      3. Čokoládová ganache - Smotanu zohrejeme, zalejeme ňou čokoládu a miešame do úplného rozpustenia čokolády. Necháme stáť pri izbovej teplote.
      4. Flambované banány - Banány rozkrojíme horizontálne na polovice. Posypeme trstinovým cukrom a oflambujeme flambovacou pištolou.
      5. Čokoládové polgule - Banán nakrájame na malé kúsky. Posypeme cukrom a oflambujeme pištoľou. Vytemperujeme čokoládu pomocou mycrya. Vylejeme do formy a zarovnáme. Dáme vychladiť a vyberieme z formy. Do každej polgule vložíme oflambované banány.
      6. Skladanie - Zrežeme korpus dorovna. Potrieme ho domácim višňovým džemom. Navrstvíme horizontálne nakrojené oflambované banány. Prikryjeme parížskym krémom. Pekne zarovnáme cukrárskou špachtlou. Povrch a boky pokryjeme ganache. Rozkrojíme a na každý kúsok položíme polgulu s banánom.