Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Quiche s kelom

Quiche s kelom


Ikona hodin

2,5 hod.

Ikona počet porcií

12 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Nikdy som nebola vo Francúzsku, tým pádom ani v Paríži, ktorá je v jeseni vraj prenádherná. Ale poďme sa spoločne aspoň prostredníctvom tohto kola trošku potúlať francúzskymi uličkami a zalahodiť našim chuťovým pohárikom a dopriať si aspoň malinkatý kúsok tohto francúzskeho slaného koláča.

Ingrediencie

Cesto:
  • 500 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 135 ml studenej vody
  • 10 g soli
  • 250 g zemiakov
  • 1 vajce
Plnka:
  • 400 g kelu
  • 250 g cherry paradajok
  • 250 g syra s modrou plesňou
  • 50 g sušených hríbov
  • 100 g šalotky
  • 20 g bravčovej masti
  • 2 - 3 strúčiky cesnaku
  • 10 g soli
  • čierne korenie, oregano, muškátový oriešok
Zálievka:
  • 4 vajcia
  • 250 g ricotty
  • 100 ml smotany na šľahanie 33%
  • 10 g soli
Zdobenie:
  • Vykrajovačky
  • Kakao na dofarbovanie

Pomôcky

  • kovová forma s vyberateľným dnom priemer 30cm
  • robot
  • nôž
  • panvica
  • miska
  • stierky
  • vykrajovačky v tvare listu

Postup

  1. Z múky, masla, vody a soli v robote uhnetieme hladké cesto, ktoré necháme chvíľu odpočívať. Medzitým očistíme zemiaky, najemno nastrúhame a dôkladne osušíme. Cesto rozvaľkáme, poukladáme naň postrúhané zemiaky a preložíme na dvakrát. Potom rozvaľkáme na kruh s priemerom 30 cm (rátame však aj s bokmi). Vaľkáme na hrúbku maximálne 3 mm. Uložíme do formy, cesto prečnievajúce cez okraje odložíme bokom. Cesto popicháme vidličkou, položíme naň alobal a zaťažíme fazuľou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 25 minút. Potom vyberieme, dáme preč alobal s fazuľou, potrieme vyšľahaným vajcom a dáme ešte na 5 minút do rúry.
  2. Medzitým pripravíme plnku. Na masti osmažíme šalotku, pridáme vopred namočené a vyžmýkané hríby, následne na drobno nakrájaný kel. Osolíme, okoreníme, chvíľu podusíme, stiahneme z ohňa, pridáme na plátky nakrájaný cesnak a podľa chuti muškátový oriešok. Premiešame a rovnomerne rozložíme na pripravené cesto. Po povrchu plnky pomedzi prsty rozsypeme syr s modrou plesňou.
  3. Vajcia, ricottu a smotanu rozmiešame, osolíme, okoreníme a zalejeme zmesou celý koláč. Na vrch poukladáme rozpoltené cherry paradajky.
  4. Zo zvyšného cesta urobíme 3 kôpky, 2 z toho zafarbíme kelom. Vykrajujeme z cesta napríklad listy či hríby a ukladáme ľubovoľne po krajoch alebo na stred. Môžeme dofarbiť aj kakaom. Potrieme ich ešte vajcom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C 35 - 40 minút.

Ingredience

Cesto:
  • 500 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 135 ml studenej vody
  • 10 g soli
  • 250 g zemiakov
  • 1 vajce
Plnka:
  • 400 g kelu
  • 250 g cherry paradajok
  • 250 g syra s modrou plesňou
  • 50 g sušených hríbov
  • 100 g šalotky
  • 20 g bravčovej masti
  • 2 - 3 strúčiky cesnaku
  • 10 g soli
  • čierne korenie, oregano, muškátový oriešok
Zálievka:
  • 4 vajcia
  • 250 g ricotty
  • 100 ml smotany na šľahanie 33%
  • 10 g soli
Zdobenie:
  • Vykrajovačky
  • Kakao na dofarbovanie

Pomôcky

  • kovová forma s vyberateľným dnom priemer 30cm
  • robot
  • nôž
  • panvica
  • miska
  • stierky
  • vykrajovačky v tvare listu

Postup

  1. Z múky, masla, vody a soli v robote uhnetieme hladké cesto, ktoré necháme chvíľu odpočívať. Medzitým očistíme zemiaky, najemno nastrúhame a dôkladne osušíme. Cesto rozvaľkáme, poukladáme naň postrúhané zemiaky a preložíme na dvakrát. Potom rozvaľkáme na kruh s priemerom 30 cm (rátame však aj s bokmi). Vaľkáme na hrúbku maximálne 3 mm. Uložíme do formy, cesto prečnievajúce cez okraje odložíme bokom. Cesto popicháme vidličkou, položíme naň alobal a zaťažíme fazuľou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 25 minút. Potom vyberieme, dáme preč alobal s fazuľou, potrieme vyšľahaným vajcom a dáme ešte na 5 minút do rúry.
  2. Medzitým pripravíme plnku. Na masti osmažíme šalotku, pridáme vopred namočené a vyžmýkané hríby, následne na drobno nakrájaný kel. Osolíme, okoreníme, chvíľu podusíme, stiahneme z ohňa, pridáme na plátky nakrájaný cesnak a podľa chuti muškátový oriešok. Premiešame a rovnomerne rozložíme na pripravené cesto. Po povrchu plnky pomedzi prsty rozsypeme syr s modrou plesňou.
  3. Vajcia, ricottu a smotanu rozmiešame, osolíme, okoreníme a zalejeme zmesou celý koláč. Na vrch poukladáme rozpoltené cherry paradajky.
  4. Zo zvyšného cesta urobíme 3 kôpky, 2 z toho zafarbíme kelom. Vykrajujeme z cesta napríklad listy či hríby a ukladáme ľubovoľne po krajoch alebo na stred. Môžeme dofarbiť aj kakaom. Potrieme ich ešte vajcom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C 35 - 40 minút.