Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Slovenská pizza

Slovenská pizza


Ikona hodin

2 hod.

Ikona počet porcií

8 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Osobnú výzvu v tomto kole by som chcela venovať svojmu bratovi, ktorý ma naučil jesť pizzu so smotanovou omáčkou s bryndzou. Nikdy by som nebola povedala, že ja niekedy niečo také vôbec ochutnám. A teda nakoniec sme spoločne hľadali tú správnu kombináciu chutí, samozrejme on ako hlavný ochutnávač.

Ingrediencie

Cesto:
  • 600 g múky na pizzu
  • 12 g čerstvého droždia
  • štipka cukru
  • 5 - 7 g soli
  • 360 g vody
  • 1,5 PL olivového oleja
Smotanová omáčka
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • 250 g smotany 33 %
  • 200 g mozzarelly
  • čerstvé bylinky - oregano, tymián, bazalka, petržlenová vňať
  • 5 - 10 g soli
  • 3 g čierneho korenia
Pizza obloženie
  • 150 g talianskej salámy
  • 150 g bryndze
  • 150 g anglickej slaniny
  • 100 g modrého syra
  • 100 g sušených sliviek
Na potretie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL olivového oleja

Pomôcky

  • kameň na pečenie pizze

Postup

  1. Pripravíme kvások, zohrejeme kúsok vody (nesmie byť horúca) a spolu s cukrom pridáme droždie. Hotový kvások pridáme k múke, soli, olej a vode a vymiesime cesto, ktoré sa bude odliepať od stien. Cesto necháme kysnúť, až kým nezdvojnásobí objem.
  2. Medzitým pripravíme omáčku - na olivovom oleji opražíme pretlačený cesnak, pridáme smotanu, nasekané bylinky, ochutíme soľou a čiernym korením, nakoniec primiešame mozzarellu. V prípade potreby zahustíme troškou múky.
  3. Cesto si rozdelíme na 2 bochníky. Necháme ešte trošku podkysnúť. Na hotové cesto pridáme smotanovú omáčku a následne rovnomerne bryndzu s mozzarellou.
  4. Nakoniec poukladáme anglickú slaninu, do ktorej sme zabalili sušenú slivku spolu s bluecheese.
  5. Pečieme pri teplote 240 °C približne 10 -15 min.

Ingredience

Cesto:
  • 600 g múky na pizzu
  • 12 g čerstvého droždia
  • štipka cukru
  • 5 - 7 g soli
  • 360 g vody
  • 1,5 PL olivového oleja
Smotanová omáčka
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • 250 g smotany 33 %
  • 200 g mozzarelly
  • čerstvé bylinky - oregano, tymián, bazalka, petržlenová vňať
  • 5 - 10 g soli
  • 3 g čierneho korenia
Pizza obloženie
  • 150 g talianskej salámy
  • 150 g bryndze
  • 150 g anglickej slaniny
  • 100 g modrého syra
  • 100 g sušených sliviek
Na potretie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL olivového oleja

Pomôcky

  • kameň na pečenie pizze

Postup

  1. Pripravíme kvások, zohrejeme kúsok vody (nesmie byť horúca) a spolu s cukrom pridáme droždie. Hotový kvások pridáme k múke, soli, olej a vode a vymiesime cesto, ktoré sa bude odliepať od stien. Cesto necháme kysnúť, až kým nezdvojnásobí objem.
  2. Medzitým pripravíme omáčku - na olivovom oleji opražíme pretlačený cesnak, pridáme smotanu, nasekané bylinky, ochutíme soľou a čiernym korením, nakoniec primiešame mozzarellu. V prípade potreby zahustíme troškou múky.
  3. Cesto si rozdelíme na 2 bochníky. Necháme ešte trošku podkysnúť. Na hotové cesto pridáme smotanovú omáčku a následne rovnomerne bryndzu s mozzarellou.
  4. Nakoniec poukladáme anglickú slaninu, do ktorej sme zabalili sušenú slivku spolu s bluecheese.
  5. Pečieme pri teplote 240 °C približne 10 -15 min.