Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Svadobná torta

Svadobná torta



Popis

Túto tortu by som chcela venovať mojej spolužiačke zo strednej školy, ktorej pôjdem v máji na svadbu. Avšak, predtým ako som nevedela či postúpim, som jej sľúbila upiecť tortu na jej svadobný deň. No keďže som sa ocitla v Top 12, tak to bohužiaľ nemôžem stihnúť. Rozhodla, že aspoň takto jej tú svadobnú tortu venujem, a k tomu bezlepkovú, keďže pár rokov trpela celiakiou. Torta je plnená ľahkým krémom z kyslej smotany, liči-malinovou marmeládou a mäkkučkými medovými plátmi.

Ingrediencie

Korpus
  • 562 g medu
  • 105 g cukru
  • 135 g masla
  • 195 g kyslej smotany
  • 13,5 g sódy bikarbóny
  • 315 g vajec
  • 4 g soli
  • 465 g bezlepkovej múky MIX-C
  • 60 g kakaa
Liči malina marmeláda
  • 700 g malinového pyré
  • 500 g pyré z liči
  • 120 g cukru
  • 26 g pektínu NH
Plnka
  • 450 g odsrvátkovanej kyslej smotany 30%
  • 410 g smotany na šľahanie 36%
  • 280 g mascarpone
  • 65 g práškového cukru
  • 65 g ružovej pasty
Ganache
  • 250 g horkej čokolády 54 %
  • 250 g smotany na šľahanie 36 %
Obter
  • 600 g smotanovej nátierky
  • 95 g smotany na šľahanie
  • 80 g práškového cukru
  • biela prachová farba
Ozdoby
  • jedlý papier
  • zlatý prach
  • 2 ks jedlého papiera
  • 6 g jedlého papiera
  • 100 g vody

Pomôcky

  • mixér
  • teflónové podložky
  • ráfik
  • stierky
  • jedlý papier
  • vysekávačka kruh 5cm

Postup

  1. Korpus

    Rúru predhrejeme na 180 C. Med, cukor, maslo zohrejeme v panvici, pokiaľ sa cukor roztopí. V miske zmiešame kyslú smotanu so sódou bikarbónou. Pridáme k medovej zmesi, odsavíme z ohňa, premiešame a dáme do väčšej misky. Pomocou ručného mixéra začneme na stredných otáčkach miešať medovú zmes a postupne pridávame vajcia. Šľaháme, kým nie je zmes kompaktná. Preosejeme múku s kakaom a soľou a poriadne premiešame mixérom. Zmes následne vylejeme po malých častiach na plech s pečiacim papierom a rozprestrieme na tenkú vsrtvu pomocou špachtle po celom plechu a dáme piecť na 5 - 6 minút. Cesto dáme dole z papiera , vyrežeme 17 cm kruh a necháme na mriežke vychladnúť. Takto opakujeme so zvyškom cesta.

  2. Marmeláda

    Pyré dáme do hlbokej panvice, zohrejeme na 40 C a pridáme pektín zmiešaný s cukrom. Privedieme zmes k varu a varíme 5 - 6 minút do zhustnutia. Následne marmeládu po 50 g rozprestrieme na korpusy a takto necháme marmeládu zatuhnúť. Marmeláda sa nesmie lepiť na prst.

  3. Krém

    Kyslú smotanu deň pred plnením torty necháme cez noc odsrvátkovať v gáze. Prílohy na plnku vyšľaháme spolu do hladka.

  4. Ganache

    Šľahačku zohrejeme na 80 C a zalejeme čokoládu, rozmiešame a necháme vychladnúť pri izbovej teplote cca 3 – 5 h, zakrytú v potravinovej fólii.

  5. Na záver

    Korpus s marmeládou dáme na podnos a na vrch dáme 90 g plnky a takto striedame plnku a korpus až do posledného korpusu. Zabalíme do fólie, dáme do ráfika a necháme ztuhnúť cez noc v chladničke. Mierne ztuhnutú ganache nanesieme na dobre vychladenú tortu, obtrieme a necháme vychladnúť aspoň 30 - 60 minút v chladničke. Prílohy na obter dobre vymiešame v mixéri a obtrieme ním tortu. Necháme ztuhnúť a ozdobíme jedlým papierom. Z jedlého papiera vykrojíme kruhy, prelomíme ich napoli a nanesieme pomocou štetca trošku vody do stredu a vytvoríme vejár. 6 g jedlého papiera natrháme do mixéra, zalejeme vodou a zlatou prachovou farbou a rozmixujeme dohladka. Panvicu dobre rozohrejeme a nalejeme trošku zmesi a pomocou stierky rozotrieme po panvici a necháme opražiť do sucha.

Ingredience

Korpus
  • 562 g medu
  • 105 g cukru
  • 135 g masla
  • 195 g kyslej smotany
  • 13,5 g sódy bikarbóny
  • 315 g vajec
  • 4 g soli
  • 465 g bezlepkovej múky MIX-C
  • 60 g kakaa
Liči malina marmeláda
  • 700 g malinového pyré
  • 500 g pyré z liči
  • 120 g cukru
  • 26 g pektínu NH
Plnka
  • 450 g odsrvátkovanej kyslej smotany 30%
  • 410 g smotany na šľahanie 36%
  • 280 g mascarpone
  • 65 g práškového cukru
  • 65 g ružovej pasty
Ganache
  • 250 g horkej čokolády 54 %
  • 250 g smotany na šľahanie 36 %
Obter
  • 600 g smotanovej nátierky
  • 95 g smotany na šľahanie
  • 80 g práškového cukru
  • biela prachová farba
Ozdoby
  • jedlý papier
  • zlatý prach
  • 2 ks jedlého papiera
  • 6 g jedlého papiera
  • 100 g vody

Pomôcky

  • mixér
  • teflónové podložky
  • ráfik
  • stierky
  • jedlý papier
  • vysekávačka kruh 5cm

Postup

  1. Korpus

    Rúru predhrejeme na 180 C. Med, cukor, maslo zohrejeme v panvici, pokiaľ sa cukor roztopí. V miske zmiešame kyslú smotanu so sódou bikarbónou. Pridáme k medovej zmesi, odsavíme z ohňa, premiešame a dáme do väčšej misky. Pomocou ručného mixéra začneme na stredných otáčkach miešať medovú zmes a postupne pridávame vajcia. Šľaháme, kým nie je zmes kompaktná. Preosejeme múku s kakaom a soľou a poriadne premiešame mixérom. Zmes následne vylejeme po malých častiach na plech s pečiacim papierom a rozprestrieme na tenkú vsrtvu pomocou špachtle po celom plechu a dáme piecť na 5 - 6 minút. Cesto dáme dole z papiera , vyrežeme 17 cm kruh a necháme na mriežke vychladnúť. Takto opakujeme so zvyškom cesta.

  2. Marmeláda

    Pyré dáme do hlbokej panvice, zohrejeme na 40 C a pridáme pektín zmiešaný s cukrom. Privedieme zmes k varu a varíme 5 - 6 minút do zhustnutia. Následne marmeládu po 50 g rozprestrieme na korpusy a takto necháme marmeládu zatuhnúť. Marmeláda sa nesmie lepiť na prst.

  3. Krém

    Kyslú smotanu deň pred plnením torty necháme cez noc odsrvátkovať v gáze. Prílohy na plnku vyšľaháme spolu do hladka.

  4. Ganache

    Šľahačku zohrejeme na 80 C a zalejeme čokoládu, rozmiešame a necháme vychladnúť pri izbovej teplote cca 3 – 5 h, zakrytú v potravinovej fólii.

  5. Na záver

    Korpus s marmeládou dáme na podnos a na vrch dáme 90 g plnky a takto striedame plnku a korpus až do posledného korpusu. Zabalíme do fólie, dáme do ráfika a necháme ztuhnúť cez noc v chladničke. Mierne ztuhnutú ganache nanesieme na dobre vychladenú tortu, obtrieme a necháme vychladnúť aspoň 30 - 60 minút v chladničke. Prílohy na obter dobre vymiešame v mixéri a obtrieme ním tortu. Necháme ztuhnúť a ozdobíme jedlým papierom. Z jedlého papiera vykrojíme kruhy, prelomíme ich napoli a nanesieme pomocou štetca trošku vody do stredu a vytvoríme vejár. 6 g jedlého papiera natrháme do mixéra, zalejeme vodou a zlatou prachovou farbou a rozmixujeme dohladka. Panvicu dobre rozohrejeme a nalejeme trošku zmesi a pomocou stierky rozotrieme po panvici a necháme opražiť do sucha.