Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Včelie úliky

Včelie úliky


Ikona hodin

1,5 hod

Ikona počet porcií

12 ks

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Efektná nepečená dobrota v tvare včelieho úľu patrí k tradičným vianočným zákuskom už celé generácie. Pripravujú sa z jednoduchých surovín orechov, kokosu, mletých sušienok alebo piškót, s kvapkou rumu

Ingrediencie

Mandľové cesto – sušienky
  • 100g hladkej múky
  • 30 g práškového cukru
  • 30 g mandľovej múky
  • 50 g masla
  • ½ ks citróna - kôra
  • 2 žĺtky
Hmota
  • 100 g práškového cukru
  • 160 g pomletých mandľových sušienok
  • 60 g lieskových orieškov opražených, mletých
  • 40 g masla
  • 2 PL rumu
  • 60 g tmavej čokolády 70% nastrúhanej, alebo jemne nasekanej
  • 40 ml sladeného kondenzovaného mlieka
  • Kakao a cukor práškový na vysypanie formičiek
  • Práškový cukor na posypanie
Krém
  • 125 g maslo
  • 80 g práškového cukru
  • 3 PL vaječného likéru

Pomôcky

Postup

  1. Mandľové cesto – sušienky

    Múku a práškový cukor preosejeme, pridáme mandľovú múku, pokrájané maslo, vanilínovú arómu, nastrúhanú citrónovú kôru, žĺtky a vypracujeme cesto, ktoré necháme 15 min odležať.
    Rozvaľkáme na hrúbku 2 mm, vykrajujeme kolieska, ktoré ukladáme na plech pokrytý mastným papierom. Pečieme pri teplote 180 °C do svetlej farby. Po upečení 30 koliesok odložíme a zvyšné zomelieme

  2. Hmota

    Práškový cukor, pomleté mandľové sušienky, pomleté oriešky, maslo, rum, najemno sekanú čokoládu, kondenzované mlieko, vypracujeme na súdržnú hmotu navážime na 15 g guličky, dáme zachladiť.
    Formičku na osie hniezdo vysypeme kakaom a práškovým cukrom. Naplníme čokoládovo piškótovou zmesou. Do stredu urobíme pomocou tvarovača dieru, vyklopíme z formy, uložíme do stojana.
    Naplníme krémom, priložíme koliesko. Nakoniec zľahka posypeme práškovým cukrom.

  3. Krém

    Všetky suroviny spolu vyšľaháme na hladký krém.

Ingredience

Mandľové cesto – sušienky
  • 100g hladkej múky
  • 30 g práškového cukru
  • 30 g mandľovej múky
  • 50 g masla
  • ½ ks citróna - kôra
  • 2 žĺtky
Hmota
  • 100 g práškového cukru
  • 160 g pomletých mandľových sušienok
  • 60 g lieskových orieškov opražených, mletých
  • 40 g masla
  • 2 PL rumu
  • 60 g tmavej čokolády 70% nastrúhanej, alebo jemne nasekanej
  • 40 ml sladeného kondenzovaného mlieka
  • Kakao a cukor práškový na vysypanie formičiek
  • Práškový cukor na posypanie
Krém
  • 125 g maslo
  • 80 g práškového cukru
  • 3 PL vaječného likéru

Pomôcky

Postup

  1. Mandľové cesto – sušienky

    Múku a práškový cukor preosejeme, pridáme mandľovú múku, pokrájané maslo, vanilínovú arómu, nastrúhanú citrónovú kôru, žĺtky a vypracujeme cesto, ktoré necháme 15 min odležať.
    Rozvaľkáme na hrúbku 2 mm, vykrajujeme kolieska, ktoré ukladáme na plech pokrytý mastným papierom. Pečieme pri teplote 180 °C do svetlej farby. Po upečení 30 koliesok odložíme a zvyšné zomelieme

  2. Hmota

    Práškový cukor, pomleté mandľové sušienky, pomleté oriešky, maslo, rum, najemno sekanú čokoládu, kondenzované mlieko, vypracujeme na súdržnú hmotu navážime na 15 g guličky, dáme zachladiť.
    Formičku na osie hniezdo vysypeme kakaom a práškovým cukrom. Naplníme čokoládovo piškótovou zmesou. Do stredu urobíme pomocou tvarovača dieru, vyklopíme z formy, uložíme do stojana.
    Naplníme krémom, priložíme koliesko. Nakoniec zľahka posypeme práškovým cukrom.

  3. Krém

    Všetky suroviny spolu vyšľaháme na hladký krém.