Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Zemiaková jeseň

Zemiaková jeseň


Ikona hodin

2,5 hod.

Ikona počet porcií

10 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Jeseň bez zemiakov a húb to by snáď ani nebola jeseň. Už ako deti sme sa stále tešili na jesennú zemiakovú brigádu a ešte viac na to kedy konečne začnú v lese rásť huby a my budeme doma píliť všetkým dospelým uši, že poďme na huby. Síce neviem či sme tam nenarobili stále viac zlého ako toho dobrého, lebo vždy nás bolo minimálne 5. Mama, ale aj naše staré mamy nám potom pripravovali rôzne slané koláče. Asi najviac obľúbeným bol zemiakový posúch s kôprom, ktorého chuť si dodnes pamätám. Sedeli sme poslušne na lavičke a čakali kým sa konečne dopečie. Keď ku tomu bolo ešte niečo hubové tak to bola úžasná odmena za všetky vylomeniny, ktoré sme v ten deň stihli vyrobiť.

Ingrediencie

Cesto
  • 500 g polozrnnej múky
  • 300 g masla
  • 50 g vody
  • 5 – 7 g soli
  • 5 – 10 g čerstvého kôpru
Náplň
  • 700 g zemiakov
  • 200 g bryndze
  • 1 vajce
  • 80 g smotany 33%
  • 100 g slaniny
  • 50 g sušených dubákov
  • 15 – 20 g čerstvého kôpru
Na dozdobenie
  • 1 červená cibuľa
  • 50g cherry paradajok
  • 1 zväzok pažítky
  • 1 zväzok kôpru

Pomôcky

  • okrúhly plech
  • vykrajovátka hríb a stromček

Postup

  1. Vyhrejeme rúru na 180°C.
  2. Všetky suroviny na cesto si dáme do robota a vymiesime do kompaktnej hmoty. Cesto odložíme do chladničky.
  3. Dubáky zalejeme vriacou vodou a necháme postáť
  4. Zemiaky ošúpeme a uvaríme vo vode.
  5. Slaninku nakrájame na kocky a na panvici opečieme.
  6. Z uvarených zemiakov urobíme kašu, do ktorej pridáme smotanu, bryndzu, vajíčko, opekanú slaninku, scedené dubáky a kôpor.
  7. Viac ako polovicu cesta dáme rovnomerne na okrúhly plech, ktorý sme si vymastili maslom a vysypali hrubou múkou.
  8. Na cesto si nanesieme lyžicou rovnomerne plnku.
  9. Zo zvyšného cesta si povykrajujeme ozdoby, časť cesta zafarbíme kakaom na vykrajované dubáčiky. Koláč dozdobíme paradajkami, cibuľkou, pažítkou a kôprom.

Ingredience

Cesto
  • 500 g polozrnnej múky
  • 300 g masla
  • 50 g vody
  • 5 – 7 g soli
  • 5 – 10 g čerstvého kôpru
Náplň
  • 700 g zemiakov
  • 200 g bryndze
  • 1 vajce
  • 80 g smotany 33%
  • 100 g slaniny
  • 50 g sušených dubákov
  • 15 – 20 g čerstvého kôpru
Na dozdobenie
  • 1 červená cibuľa
  • 50g cherry paradajok
  • 1 zväzok pažítky
  • 1 zväzok kôpru

Pomôcky

  • okrúhly plech
  • vykrajovátka hríb a stromček

Postup

  1. Vyhrejeme rúru na 180°C.
  2. Všetky suroviny na cesto si dáme do robota a vymiesime do kompaktnej hmoty. Cesto odložíme do chladničky.
  3. Dubáky zalejeme vriacou vodou a necháme postáť
  4. Zemiaky ošúpeme a uvaríme vo vode.
  5. Slaninku nakrájame na kocky a na panvici opečieme.
  6. Z uvarených zemiakov urobíme kašu, do ktorej pridáme smotanu, bryndzu, vajíčko, opekanú slaninku, scedené dubáky a kôpor.
  7. Viac ako polovicu cesta dáme rovnomerne na okrúhly plech, ktorý sme si vymastili maslom a vysypali hrubou múkou.
  8. Na cesto si nanesieme lyžicou rovnomerne plnku.
  9. Zo zvyšného cesta si povykrajujeme ozdoby, časť cesta zafarbíme kakaom na vykrajované dubáčiky. Koláč dozdobíme paradajkami, cibuľkou, pažítkou a kôprom.