Logo Pečie celé Slovensko

Orechová bábovka od Julky

Orechová bábovka

Osobná
výzva

Recepty od Julky

Ingrediencie

Cesto

  • 270 g masla
  • 400 g cukru trstinového
  • 6 vajec (veľkosť L)
  • 100g pekanových orechov
  • 50g vlašských orechov
  • 300 g polohrubej múky
  • 170 g plnotučného mlieka
  • Olej + strúhanka na vymazanie formy

Na ozdobenie

  • 1 čerstvý pomaranč
  • 1dcl pomarančovej šťavy
  • 20g kryštálového cukru
  • Hnedý rum
  • Biela čokoláda 100g
  • Smotana na šľahanie 60ml
  • Cca 50g pekanových orechov
  • Čučoriedky a bylinky

Postup

  1. Vajcia izbovej teploty rozdelíme na bielka a žĺtka
  2. Zo snehu a cca 1/3 cukru vyšľaháme sneh. Najskôr pomocou balónovej metličky. Sneh začíname šľahať od najnižšej rýchlosti a postupne rýchlosť zvyšujeme, aby sneh nabral objem a miešame. Keď bielko začína naberať objem pridáme cukor a kým nie je cukor takmer vôbec cítiť, tak šľaháme ďalej, kým (sneh vytvorí špičku). Odložíme na bok
  3. Formu na bábovku poriadne vymastíme olejom a vysypeme strúhankou
  4. Maslo mixujeme pomocou trecej metly aspoň 8-10 minút v stolnom mixéri. Maslo sa musí krásne rozvoňať, zosvetliť a zväčšiť svoj objem. Až potom pridáme postupne cukor a šľaháme ďalších 10 minút
  5. Potom zašľaháme postupne po jednom žĺtka
  6. Následne tenkým pramienkom pridávame mlieko (tu si vymeníme už nástavec na balónový)
  7. Až bude mlieko spojené s cestom, pomocou stierky postupne vmiešame preosiatu múku a zmes orechov. Nakoniec vmiešame sneh
  8. Medzitým rozohrejeme rúru na cca 160 stupňov a pečieme približne 50 min.
  9. Či je bábovka hotová rozpoznáme podľa zapichnutej špajdle
  10. Keď je bábovka upečená, vyberieme ju z rúry a počkáme približne 2 minútky. Potom ju vyklopíme a zdobíme
  11. Zdobenie - na panvici si opražíme pekanové orechy
  12. Pomaranč rozrežeme na polovicu a krájame na mesiačiky. Rozložíme ich na panvicu a posypeme cukrom
  13. Počkáme, kým sa cukor skaramelizuje a potom prileje alkohol, ktorý sa pokúsime zapáliť (ak sa nám to nepodarí, počkáme kým sa alkohol nezredukuje)
  14. Čokoládu nakrájame na drobno a prilejeme horúcu smotanu a miešame, kým sa čokoláda nerozpustí a nezačne mať lesk
  15. Keď sa bábovka upečie, nanesieme vrstvu čokolády a na vrch poukladáme pomaranče, pekanové orechy, čučoriedky a bylinky a je hotovo

Julka

Dobrovoľná hasička Julka pochádza z malebného Kláštora pod Znievom. Pečeniu sa venuje od dvanásť rokov, kde nad ňou trpezlivo v kuchyni držali ochrannú ruku jej mamina a babky. Najradšej pečie torty.

Pozrieť si Julkine recepty