Logo Pečie celé Slovensko

Pečena Aljaska

Pečena Aljaska

Osobná
výzva

Táňa z PCS

Recept od Táne

Ingrediencie

Blondie

  • 128 g bielej čokolády + 100 g na posyp
  • 2 vajcia
  • 42 g kryštálového cukru
  • 70 g hladkej múky
  • 58 g masla
  • Štipka soli
  • 20 g sladkého kondenzovaného mlieka
  • 40 g mandľových plátkov
  • Likér

Pistáciova zmrzlina

  • 2 žĺtky
  • 80 g mlieka
  • 75 g kryštálového cukru
  • 250 g 33% smotany na šlahanie
  • 80 g pistáciovej pasty

Jahodova zmrzlina

  • 250 g jahôd
  • 55 g kryštalového cukru
  • 50 ml vody
  • 38 g glukózy
  • 4 g kukuričného škrobu
  • 50 g 33% smotany na šlahanie
  • Lístky bazalky

Meringue

  • 2 bielky
  • 140 g kryštálového cukru
  • 50 g vody

Želé

  • 380 ml hroznového džúsu
  • 8 - 10 g agar - agaru
  • 500 g kryštálového cukru
  • Čerstvý zázvor

Postup

  1. Korpus - roztopíme bielu čokoládu a maslo. V miske mixéra vyšľaháme vajcia, soľ a cukor. Pridáme rozpustenú čokoládu, dobre premiešame. Na záver pridáme múku, soľ a likér (aký?). Znova dobre premiešame, nalejeme do pripravenej formy s priemerom 20 cm. Posypeme bielou čokoládou a lupienkami mandlí. Pečieme vo vyhriatej rúre 20 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení necháme vychladnúť.
  2. Pistáciová zmrzlina - do hrnca nalejeme polovicu mlieka a pridáme vanilkový lusk, položíme na sporák, do druhej polovice pridáme žĺtky a cukor, dobre pomiešame. Hneď, ako sa mlieko zohreje, odstránime vanilku a vlejeme do vaječnej zmesi. Vrátime na sporák a varíme do zhustnutia, maximálne však do 80 stupňov. Ochlaďte a pridajte do šľahačky. Preložíme do zmrzlinovača.
  3. Jahodova zmrzlina - nalejeme vodu do panvice, pridáme cukor, škrob a glukózu, varíme 2 minúty. Pridáme lístky bazalky a necháme vychladnúť. Jahody umyjeme a rozmxujeme. Sirup precedíme cez sitko, pridáme k jahodám. Potom vyšľaháme vychladnutú šlahačku a tiež pridáme k jahodám. Preložíme do zmrzlinovača.
  4. Želé - do hrnca nalejeme džus, pridáme cukor a agar agar, varíme 7 minut. Pridáme modrú farbu.
  5. Meringue - do misky mixéra nalejeme bielky – šľaháme. Medzitým dáme variť sirup - nalejeme vodu do hrnca, pridáme cukor a varíme do teploty 118 stupňov. Nalejeme tenkým prúdom do bielkov a šľahame, kým nevychladnú.
  6. Z upečeného piškótového cesta vykrojíme 18 cm kruh, na ktorý dáme pistaciovú zmrzlinu, potom jahodovu . Navrchu prikryjeme bielkami a oflambujeme ich. Okolo nalejeme žele.
Táňa z PCS

Táňa

Tánička pochádza z Ukrajiny, ale na Slovensku žije už takmer 5 rokov. Do šou ju prihlásila kamarátka, ktorá obdivuje jej jedinečné torty.

Pozrieť si Táničkine recepty