Logo Pečie celé Slovensko

Gruzínsko-litovské slané prekvapenie podla Ingy

Gruzínsko-litovské prekvapenie

Osobná
výzva

Recepty od Ingy

Ingrediencie

Cesto

  • 500g hladká múka
  • 250g mlieko
  • 2 vajíčka
  • 30g maslo
  • 12g sušené droždie
  • 12g cukor
  • 10g soľ

Plnka 1-2 – CHAČAPURI na MEGREĽSKÝ spôsob a ADŽARSKÝ spôsob (Gruzínsko)

  • 150g tvaroh
  • 200g bryndza
  • 200g mozzarella
  • 3 žĺtka
  • Koriander čerstvý

Plnka 3 – KIBINAI (Litva)

  • 200g krkovička
  • 1 šalotka
  • Soľ, čierne korenie
  • Maslo
  • Olej

Postup

  1. Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto, necháme kysnúť, kým zdvojnásobí objem. Cesto rozdelíme na 3 časti. Kým cesto kysne, pripravíme si plnky
  2. Megreľský spôsob - cesto rozvaľkáme na priemer 15 cm, z polovice plnky si spravíme guľu, dáme na stred cesta a zabalíme. Cesto rozvaľkáme na priemer 26 cm, posypeme syrovou zmesou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 240 stupňov cca 10 min. (plech musí byť tiež vyhriaty). Vyberieme, posypeme koriandrom
  3. Adžarský spôsob - cesto rozdelíme na 3 časti, každú rozvaľkáme do oválu, okraje posypeme syrovou zmesou, kraje stočíme, a boky spojíme, tak vznikne lodička. Do stredu nasypeme syrovú plnku. Pečieme na 240 stupňov cca 15 min. Pred koncom pridáme žĺtok a cca 1 min. necháme dôjsť v rúre
  4. Kibinai - šalotku opražíme na masle a oleji. Mäsko nasekáme na veľmi jemne kúsky, pridáme soľ, čierne korenie, šalotku. Z cesta si vyvaľkáme 10 krúžkov, naplníme mäskom, spravíme kibinai a potrieme vajíčkom. Pečieme na 200 stupňov 25 min.

Inga

Inga pochádza z Litvy, ale od roku 2012 žije na Slovensku. Počas materskej dovolenky zvládla absolvovať aj niekoľko kurzov a jej špecialitou sú kombinácie netradičných chutí zákuskov.

Pozrieť si Ingine recepty