Logo Pečie celé Slovensko

Julkin karamelový cheesecake

Karamelový cheesecake

Osobná
výzva

Recepty od Julky

Ingrediencie

Sušienky

  • 300 gramov hladkej múky
  • 200 gramov masla
  • 60 gramov práškového cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • Štipka soli
  • 2 žĺtky

Cesto

  • 200g sušienok
  • 100g masla

Plnka

  • 400g mascarpone
  • 100g jemného tvarohu
  • 200g pochúťková smotana
  • 100g biela čokoláda
  • Vanilkový lusk
  • 2 lyžice hlad. múky
  • 1,5 lyžice kryštálového cukru
  • 2 vajcia

Karamelové orechy

  • 100 g kryštálový cukor
  • 100 ml smotana na šľahanie
  • 50 g maslo
  • 100 g vlašské orechy

Karamel

  • 200 g kryštálového cukru
  • 70 g masla
  • 120 ml smotany na šľahanie

Na ozdobenie

  • Rozdrvené maslové sušienky
  • Biela čokoláda
  • Čučoriedky

Postup

  1. Sušienky - v Miske si vymiešame maslo s ostatnými surovinami a vypracujeme cesto. Necháme ho chvíľu v chladničke a následne povykrajujeme koliečka. Keksy uložíme na plech s papierom na pečenie a dáme piecť. Teplota pečenia je 180 stupňov a doba pečenia asi 10 minút
  2. Karamelové orechy - necháme skaramelizovať cukor. Keď sa rozpustí a chytí peknú hnedú farbu , opatrne prilejeme smotanu a maslo a nakoniec na kúsky nakrájané vlašské orechy
  3. Predhrejeme si rúru na 180°C
  4. Rozmixujeme maslové sušienky na prášok, zalejeme ich rozpusteným maslom a premiešame
  5. Tortovú formu s priemerom 26 cm vymažeme maslom a pripravenú zmes na jej dno silno utlačíme. Dáme na chvíľku do chladničky a potom v predhriatej rúre pečieme 10 minút
  6. Nad parou si rozpustíme bielu čokoládu
  7. Vo veľkej mise na najnižšom stupni rozmixujeme mascarpone, tvaroh a pochúťkovú smotanu, postupne pridávame hladkú múku, cukor aj vanilkový lusk. Nakoniec po jednom primiešame vajcia a rozpustenú bielu čokoládu
  8. Zmes necháme odpočívať pri izbovej teplote. Počas tejto doby pár krát buchneme s misou o podložku, aby sa z cesta uvoľnili bublinky
  9. Rúru stiahneme na 140°C
  10. Na predpečené sušienkové cesto rozložíme pripravené orechy a vylejeme na ne krémové cesto, uhladíme a dáme piecť na prostrednú mriežku. Na dno rúry položíme pekáč s horúcou vodou - tak zabezpečíme vlhkosť v rúre a koláč nepopraská. Pečieme 40 - 50 minút
  11. Koláč je upečený, keď buchneme o okraj formy lyžicou a prostriedok sa trasie podobne ako želatína. Vypneme rúru a koláč necháme 30 min. chladiť vo vnútri pri otvorených dvierkach. Potom vyberieme a necháme chladiť pri izbovej teplotu
  12. Karamel - cukor roztopíme v hrnci na miernom ohni na karamel. Pridáme maslo, premiešame, varíme 2 minúty. Postupne prilejeme smotanu za stáleho miešania. Odstavíme z ohňa
  13. Keď je cheesecake dopečený a vychladnutý, vrch poleje karamelom a posypeme na jemno pomletými sušienkami a z bielej čokolády porobíme tvary

Julka

Dobrovoľná hasička Julka pochádza z malebného Kláštora pod Znievom. Pečeniu sa venuje od dvanásť rokov, kde nad ňou trpezlivo v kuchyni držali ochrannú ruku jej mamina a babky. Najradšej pečie torty.

Pozrieť si Julkine recepty