Logo Pečie celé Slovensko

Medovníkový obrúsok podľa Janky

Medovníkový obrúsok

Kreatívna
výzva

Janka z Pečie celé Slovensko

Recept od Janky

Ingrediencie

Cesto

  • 500 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 125 g medu
  • 80 g práškového cukru
  • 3 vajcia
  • 2 KL perníkového korenia
  • 1 KL sódy bikarbóny
  • Kôra z jedného citróna
  • Muškátový orech

Snehová poleva

  • 2 bielky
  • 400 g práškového cukru
  • Ocot
  • Potravinárska farba modrá

Postup

  1. Do misky si dáme múku, med, cukor, rozpustené maslo, 2 vajcia, perníkové korenie, sódu, kôru a trošku muškátového orechu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme odpočívať do chladničky na jeden deň.
  2. Pomúčime si dosku a cesto vyvaľkáme na hrúbku 2 milimetre. Vykrojíme štvorec s priemerom 26x26 cm preložíme na plech a potrieme vodou. Vložíme do rúry na 180 stupňov zhruba na 20 až 25 minút. Keď je cesto upečené, potrieme ho ešte také horúce žĺtkom.
  3. Snehová poleva - Do misky si dáme bielky, ale musíme odstrániť pútka, čo majú v sebe - nešlo by to potom cez špičku. K bielkom nakvapkáme pár kvapiek octu a začneme metličkou miešať, až nám vznikne pena - nemusí byť veľmi tuhá. Následne začneme pridávať dvakrát preosiaty cukor po lyžiciach. Šľaháme pokiaľ nie je krásne lesklú polevu. Zoberieme si vychladnutý štvorec a začneme vytvárať vzory.
Janka z Pečie celé Slovensko

Janka

Usmievavá Janka má dve deti a pracuje ako mäsiarka v Novom Meste nad Váhom. Pečeniu sa venuje 5 rokov, ale intenzívnejšie ju to chytilo len pred rokom a pol.

Pozrieť si Jankine recepty