Logo Pečie celé Slovensko

Marekova mrkvová torta s pomarančmi

Mrkvová torta s pomarančmi

Osobná výzva

Recepty od Mareka

Ingrediencie

Mrkvové cesto

  • 3 vajcia
  • 300g nastrúhanej mrkvy
  • 1 nastrúhané jablko
  • 160g polohrubá múka
  • 60g bio pšeničná celozrnná hladká múka
  • 120g kryštálový cukor
  • 20g strúhaný kokos
  • 10g nasekané orechy
  • 8 PL olej
  • 5 PL horúca voda
  • 1ČL práčok do pečiva

Krém

  • 300g mascarpone
  • 250g 40% deluxe šľahačka
  • 150ml šľahačka
  • 50g práškový cukor
  • 3 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • ½ stužovač do šľahačky

Mandľová plnka

  • 60g mandľová múka resp. nepreosiaty zvyšok pri makrónkach
  • 10g práškový cukor
  • 20 – 30ml rum

Doplnenie chutí

  • 1 pomaranč
  • 1 konzerva konzervovaný pomaranč

Zdobenie

  • Karamelové vlasy a oriešky – 200g kryštálový cukor, očistené lieskové orechy, papier na pečenie
  • Kokosové guličky – z cesta čo sme skrojili, 20-30g maslo, strúhaný kokos, gélové farbivo pomarančové
  • Jedlé kvety – malé sirôtky najlepšie fialové

Postup

    1. Postup na prípravu platne – hneď na začiatok si zapneme rúru na 180°C. Do nádoby od robota dáme vajíčka, postupne pridáme kryštálový cukor, vanilkový cukor. Dobre vymiešame. Pridáme olej a vodu. Môžeme pridať nastrúhanú mrkvu a jablko
    2. Do misky si preosejeme múky a prášok do pečiva. Suchú zmes pridávame do tekutej. Nakoniec pridáme nasekané orechy a kokos
    3. Premiešame a vylejeme do tortovej nádoby o priemere cca 24 cm, ktorá je vypodložená papierom na pečenie
    4. Cesto po upečení a vychladnutí rozkrojíme tak, že vrchnú zaoblenú časť odstránime, a zvyšné cesto rozkrojíme tak, aby spodná časť bola o niečo hrubšia ako tá vrchná. Platne polejeme šťavou z jedného pomaranča
    5. Krém – mascarpone si vyberieme skôr z chladničky, aby sa nám stihlo vytemperovať a neskôr sa nám krém nezrazil. Osobitne si vyšľaháme 250g 40% šľahačky s 25g práškového cukru a 1/2 balíčka stužovaču do šľahačky. Mascarpone vymiešame so zvyšnými 25g práškového cukru. Postupne primiešavame vyšľahanú šľahačku. Krém len jemne premiešavame
    6. Mandľovú plnku si pripravíme veľmi jednoducho a to len tak, že zmiešame všetky ingrediencie

Marek

K pečeniu ho priviedli starké už v jeho 9 rokoch, nikdy však neabsolvoval žiadne kurzy a je samouk. Pri pečení rád experimentuje a využíva aj svoje bohaté znalosti z chémie. Jeho obľúbeným dezertom je proteínový cheesecake.

Pozrieť si Marekove recepty