Logo Pečie celé Slovensko

Šťavnatá torta podľa Janky

Šťavnatá torta podľa Janky

Kreatívna
výzva

Janka z Pečie celé Slovensko

Recept od Janky

Ingrediencie

Cesto

  • 300 g kryštálového cukru
  • 6 vajec
  • 180 g oleja
  • 220 g cmaru
  • 330 g hladkej múky
  • 40 g prášku do pečiva
  • 2 ks citrónu
  • 2 PL ružového sirupu

Krém

  • 500 g mascarpone
  • 300 ml 33% smotany
  • 160 g kryštálového cukru
  • 10 PL ružového sirupu
  • 8 g agar agar

Puding

  • 120 g kandizovaného ananásu
  • 120 g kandizovanej papáje
  • 40 g pudingového prášku
  • 140 g kryštálového cukru
  • 500 ml vody

Na ozdobenie

  • 10 ks physalisu
  • Plátky citrónu
  • Lupene ruží
  • Potravinársku farbu žltú, zelenú, modrú

Postup

  1. Polovicu cukru, žĺtka, maslo, cmar dáme do mixéra a vymiešame. Bielka vymiešame s druhou polovicou cukru do hustej peny.
  2. Do žltkovej zmesi pridáme šťavu a kôru z jedného citróna a lyžicu ružového sirupu. Všetko dôkladne premiešame a začneme postupne pridávať múku s práškom do pečiva. Zmes je tuhšia, avšak narastie. Vlejeme ju do formy s priemerom 18 cm. Po vychladnutí korpus prerežeme na tri pláty
  3. Krém začneme navážením presnej hmotnosti agar agaru, ktorý zalejeme ružovým sirupom. Po napučaní zahrejeme, až kým sa nerozpustí a necháme vychladnúť. Do mixéru vlejeme smotanu a za stáleho miešania prilejeme sirup. Potom pridáme mascarpone, cukor a miešame až do zhustnutia.
  4. Puding - kandizované ovocie zalejeme 150 ml vriacej vody. Po pol hodine ovocie rozmixujeme a dáme do hrnca variť spolu s cukrom. V zvyšnej vode rozmiešame pudingový prášok a prilejeme k ovociu. Vznikne polohustý pudding, ktorý po vychladnutí zhustne. Ak chceme mať zmes kyslejšiu, pridajme šťavu z polovice citróna.
  5. Vrstvenie - prvý plát dáme na podnos, na ktorom budete tortu podávať. Plát pokvapkáme s citronovou šťavou, rozriedenou v troche vody. Krém si natrieme na plát v tenkej vrstve. Do cukrárenského vrecka si dáme krém a po obvode ho nastriekame.
  6. Do stredu dáme polovicu pudingu. Postup zopakujeme a prekryjeme tretím plátom. Celú tortu potrieme mascarpone krémom a dáme do chladničky na tri hodiny vychladiť. Po schladnutí vyberieme a začneme zdobiť.
Janka z Pečie celé Slovensko

Janka

Usmievavá Janka má dve deti a pracuje ako mäsiarka v Novom Meste nad Váhom. Pečeniu sa venuje 5 rokov, ale intenzívnejšie ju to chytilo len pred rokom a pol.

Pozrieť si Jankine recepty