Logo Pečie celé Slovensko

Opitý Izidor

Opitý Izidor

Technická výzva

Recept od Jožky

Ingrediencie

Korpus

  • 150 g cukor práškový
  • 150 g maslo
  • 4 ks vajcia
  • 120 g mleté vlašské orechy
  • 70 g polohrubá múka
  • 1 ks kypriaci prášok
  • 20 g kakao

Orechová plnka

  • 100 g cukor práškový
  • 200 g vlašské orechy mleté
  • 150 g rum
  • 1 vanilínový cukor

Kakaový krém

  • 100 g cukor kryštálový
  • 1 ks žĺtky
  • 1 ks krémový prášok
  • 300 g mlieko
  • 300 g maslo
  • 40 g kakao

Čokoládová poleva

  • 110 g smotana 33%
  • 130 g čokoláda horká
  • 25 g maslo

Dohotovenie

  • 150 g džem marhuľový alebo ríbezľový

Postup

Korpus

  1. Maslo necháme zmäknúť, pridáme 70g preosiateho práškového cukor a 4 žĺtky, vymiešame do peny
  2. 4 bielky a 80g práškového cukru vyšľaháme na tuhý sneh
  3. Múku preosejeme, pridáme pomleté vlašské orechy, preosiate kakao, kypriaci prášok, premiešame
  4. Do maslovej peny primiešame zmes múky s orechami a kakaom, nakoniec zľahka vmiešame tuhý bielkový sneh
  5. Rozotrieme na plech pokrytý papierom rozmer 30x30 cm a pri teplote 160 – 180°C pečieme 25 -30 minút

Orechová plnka

  1. Zomleté orechy krátko opražíme na zvýraznenie chuti, pridáme preosiaty práškový cukor, vanilínový cukor, zalejeme rumom, zamiešame
  2. Rozotrieme na upečený, vychladnutý plát potretý džemom a necháme krátko odstáť

Kakaový krém

  1. 2/3 mlieka, cukor kryštálový, dáme variť
  2. 1/3 mlieka, zlatý klas, žĺtok rozmiešame
  3. Zmes vlejeme do vriaceho mlieka, uvaríme základný žĺtkový krém (puding)
  4. Krém za občasného premiešania vychladíme, môžeme priamo v stroji, aby sa nám neurobili hrudky a kôra na povrchu
  5. Do vychladnutého krému zašľaháme maslo, vznikne hladký krém
  6. Dochutíme preosiatym kakaom a rozotrieme na orechovú náplň, zahladíme
  7. Necháme stuhnúť a polejeme čokoládou, vhodne dozdobíme

Čokoládová poleva

  1. Čokoládu nahrejeme, pridáme smotanu a maslo. Dôkladne vymiešame, aby bola lesklá, nešľaháme!

Čas prípravy

  • Základný korpus šľahanie , miešanie – 10 min.
  • Pečenie – teplota – 160 - 180°C (25 – 30 min.)
  • Kakaový krém – varenie, šľahanie - 25 minút
  • Plnenie, chladenie, dokončenie – 40 minút