Logo Pečie celé Slovensko

Torta Kristínka podľa Ďoďa

Torta Kristínka podľa Ďoďa

Kreatívna
výzva

Jozef z PCS

Recept od Ďoďa

Ingrediencie

Cesto (2x dávka)

  • 5 bielkov
  • 250 g kryštálového cukru
  • 150 g práškového cukru

Plnka

  • 10 žĺtkov
  • 200 g kryštálového cukru
  • 100 g holandského kakaa
  • 100 g horkej čokolády
  • 300 ml mlieka
  • 100 g polohrubej múky
  • 500 g masla

Na ozdobenie

  • Zlatý prášok
  • 20 g cukru na karamelové vlasy
  • 6 jahôd
  • 50 g malín
  • 50 g čučoriedok
  • 5 physalisov

Postup

  1. Vo vodnom kúpeli na slabých obrátkach miešame bielka s kryštálovým cukrom. Miešame asi 10 minút. Potom pridáme práškový cukor, zvýšime otáčky a šľaháme ďalších 10 minút. Vodný kúpeľ by nemal veľmi vrieť, ale len mierne zohrievať.
  2. Takto pripravený sneh je lesklý a tuhý. Vložíme ho do cukrárskeho vrecka a pomocou ozdobnej špičky nanášame na mierne maslom natretý papier na pečenie. Sušíme 90 minút pri teplote 90 stupňov. Môžeme sušiť aj dva plechy naraz, ale len pri režime ventilátor.
  3. Krém pripravíme nasledovne. Žĺtky, cukor, kakao, čokoládu, mlieko a múku varíme do hustého pudingu. Ak sa spravia hrudky nezľaknime sa, pri šľahaní krému sa stratia. Vychladnutý krém izbovej teploty pridávame do vyšľahaného masla.
  4. Skladanie torty je trošku náročnejšie na trpezlivosť, lebo pláty sú veľmi krehké. Na plát nanesieme ozdobnou špičkou krém a vrstvíme ďalšie poschodie. Vrch torty nazdobíme ovocím a čokoládkami. Vybrané ovocie poprášime zlatým jedlým práškom.
Jozef z PCS

Ďoďo

Sympatický východniar Ďoďo pochádza z Vranova nad Topľou a pracuje ako vysokoškolský učiteľ a zároveň kontrolór v územnej samospráve.

Pozrieť si Ďoďove recepty