Logo Pečie celé Slovensko

Roláda s medvedím cesnakom

Roláda s medvedím cesnakom

Osobná
výzva

Lenka z PCS

Recept od Lenky

Ingrediencie

Lístkové cesto

  • 150 g hladkej múky
  • 3 žĺtky
  • Štipka soli
  • 1 ČL octu
  • 90 ml smotany na šľahanie

Tuková časť

  • 125 g masla
  • 125 g palmarínu
  • 150 g hladkej múky

Plnka

  • 150 g krémového syra
  • 50ag domáceho pesta z medvedieho cesnaku
  • 100 g schwarzwaldskej šunky
  • 1 hrsť vlašských orechov
  • 1 žĺtok na potretie
  • Mikrozelenina (hrášok)

Postup

  1. Zmiešame suroviny na tukovú časť. Vytvarujeme ju do kvádru o rozmere cca 10x10x3cm. Dáme zachladiť do chladničky.
  2. Ostatné suroviny na lístkové cesto zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Cesto narežeme do kríža a necháme prikryté oddychovať asi 20 minút. Následne rozvaľkáme cesto do tvaru X. Do stredu položíme tukovú „kocku“ a prikryjeme ju každým cípom. Cesto rozvaľkáme. Nezabudnite poriadne podsypávať múkou, inak sa bude cesto lepiť.
  3. Rozvaľkané cesto preložíme na tretiny a necháme 15 minút prikryté odpočívať. Cesto rozvaľkáme a preložíme ako knihu. Jednu stranu preložíme do polovice, druhú tiež a ešte preložíme tieto polovičky na seba. Necháme cesto 15 minút odpočívať prikryté. Následne zopakujeme tieto 2 preklady ešte jeden raz. Dokopy budeme mať 4 preklady s 15 minútovými prestávkami.
  4. Po prekladoch je cesto pripravené na plnenie. Cesto rozvaľkáme a preložíme na papier na pečenie. Strednú časť, ktorú budeme plniť, necháme prázdnu a od tejto časti šikmo narežeme pásiky. Strednú časť potrieme krémovým syrom, pestom z medvedieho cesnaku, posypeme nakrájanými vlašskými orechmi a poukladáme schwarzwaldskú šunku. Kraje založíme, aby sme mali konce rolády uzavreté. Pásiky prekladáme striedavo z každej strany.
  5. Roládu potrieme rozšľahaným vajcom s troškou vody. Ak chceme, zo zvyškov cesta môžeme povykrajovať ozdoby. Pečieme na 180 stupňov približne 25 minút.
  6. Roládu ozdobíme mikrozeleninou – hráškom.
Lenka z PCS

Lenka

Vždy veselá a pozitívna Lenka pochádza z Bučian pri Trnave a pracuje ako vedúca výstupnej kvality v drevárskom priemysle.

Pozrieť si Lenkine recepty