Logo Pečie celé Slovensko

Punčový zákusok

punčák z technickej výzvy

Technická výzva

porotkyňa Petra Tóth

Recept od Petry

Ingrediencie

Cesto

  • 7 vajec (rozdelených)
  • 1 čl soli
  • 210 g práškový cukor
  • 1 čl vanilkovej pasty
  • 320 g polohrubej múky
  • 70 ml horúcej vody
  • 20 ml roztopeného masla
  • 20 ml oleja

Sirup

  • 200 g vody
  • 50 g hustého malinového sirupu
  • 80 g šťava z 1 bio pomaranča a citróna
  • 100 g rum
  • 0,5 g ružovej progel

Poleva

  • 120 g cukru
  • 5-7 čl pomarančovej šťavy
  • 0,02 g ružovej progel

Ozdoba

  • 3 g CMC prášku
  • 50 ml vriacej vody
  • 4 g práškového cukru
  • 6 g gustinu
  • ½ čl kukuričného sirupu
  • biele gelové farbivo

Dokončenie

  • 200 g bezjadierkový malinový džem

Postup

Cesto

  1. Predhrejte si rúru na 180 stupňov.
  2. Žĺtky s ½ cukru a vanilkou vyšľahajte do čo najtuhšej peny.
  3. Postupne do nich zašľahávajte po troche, striedavo vodu, maslo a olej až kým ich neminiete.
  4. Došľahajte do tuhej peny. Zamiešajte do nej opatrne múku.
  5. Vyšľahajte bielka so soľou do stredného snehu. Pridajte 2/2 cukru. Pozor neprešľahať.
  6. Sneh opatrne zamiešajte do zmesi žĺtok a múky.
  7. Vylejte do formy 30x40 cm, vystlanej papierom na pečenie a pečte 12-15 min, ale najlepším ukazovateľom je dotyk.
  8. Nechajte vychladnúť.

Sirup

  1. Do teplej vody dajte sirup.
  2. Pridajte šťavy, rum, farbu a zamiešajte.
  3. Za tepla polievajte, kým sa korpus úplne nenapije.

Poleva

  1. Zamiešajte sirup s cukrom, do hustejšej konzistencie.
  2. Polejte na korpus a nechajte 10-15 min zatuhnúť.
  3. Pokrájajte opatrne teplým nožom.

Ozdoba

  1. CMC prášok zalejte vriacou vodou, dôsledne premiešajte a nechajte odstáť 15 minút.
  2. Pridajte cukor a škrob, zamiešajte do hustej pasty.
  3. Pridajte sirup a farbivo podľa výberu.
  4. Dôkladne premiešajte a môžete použiť.
  5. Nechajte buď vyschnúť alebo pečte na 80 stupňov cca 10-15 min podľa druhu a hrúbky šablóny alebo krajky.
  6. Nechajte vychladnúť a nastrihajte podľa veľkosti rezu.

Ozdoba

  1. Odstráňte povrch z korpusu.
  2. Po výške rozrežte na tri pásy.
  3. Prvý pás potrite ½ džemu.
  4. Poležte druhý pás a polejte sirupom.
  5. Tretí pás potrite džemom a potretou stranou položte na poliaty korpus.
  6. Zakryte fóliou, rovnomerne zaťažte a nechajte vychladnúť.
  7. Polejte polevou, nechajte zatuhnúť.
  8. Nakrájajte kúsky 7x3 cm.
  9. Ozdobte.