Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Aha, frgál

Aha, frgál


Ikona hodin

3 hod.

Ikona počet porcií

6 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Celý svoj pracovný život sa venujem slovenskému folklóru, konkrétne sa snažím preniesť staré vzory z krojových výšiviek do súčasného dizajnu. Robím výskum, fotím si kroje a následne vzory kreslím v grafických programoch. Už si ani nepamätám, kedy som nejakú výšivku kreslil ručne. Nie to ešte niečo vyšívať. Vždy poviem, že to nechávam na tých, ktorí majú talent. Keďže je ale tradičné kolo, pokúsim sa na frgál nakresliť nejaký tradičný slovenský vzor. A dúfať, že má potom ešte niekto najme na grafickú prácu. Frgál venujem svojmu otcovi, o ktorom viem, že keď som si vybral študovať dizajn a následne sa ešte venovať folklóru, mal veľké pochybnosti, či sa uživím a čo zo mňa vlastne bude. Ale nikdy mi nepovedal ani jedno pochybovačné slovo, vždy ma podporoval a stál za mou. A to je to najkrajšie, čo pre mňa mohol spraviť. Takže vždy keď vytváram knihu alebo ilustrácie, ktoré sú inšpirované folklórom, robím to tak, aby bol otec na mňa pyšný.

Ingrediencie

Cesto na 2 frgále
  • 340 g polohrubej múky
  • 20 g cukru
  • 20 g droždia
  • 170 ml polotučného mlieka
  • 84 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • citrónová kôra z jedného citróna
  • štipka soli
  • 1 vajce na potretie
Citrónová plnka
  • 4 žĺtky
  • 70 g kryštálového cukru
  • 80 g citrónovej šťavy
  • 50 g masla
  • 400 g mascarpone
  • 150 g jemného tučného tvarohu
Marhuľová plnka
  • 300 g konzervovaných marhúľ bez šupiek
  • šťava z polovice citrónu
  • 10 g pektínu
  • 40 g cukru
  • 1 g kyseliny citrónovej
Jahodová plnka
  • 150 g jahodového pyré
  • 5 g pektínu
  • 20 g cukru
  • 0,5 g kyseliny citrónovej
Maková plnka
  • 200 g mletého maku
  • 250 g polotučného mlieka
  • 100 g marhuľovej plnky
  • 2 g mletej škorice
  • 2 g mletého muškátového orieška
  • 2 g mletého klinčeka
  • 50 ml rumu
  • 40 g kryštálového cukru
Na potretie
  • 30 g masla
  • 10 ml rumu
Ozdoba
  • Malé lúčne kvietky (biele, ružové, fialové), mätové lístky

Pomôcky

  • valček
  • plech

Postup

  1. Základný kvások - Do misy nasypeme múky, do ktorej spravíme jamku. Do nej nasypeme cukor, soľ a droždie. Zalejeme vlažným mliekom, misu prikryjeme utierkou a necháme droždie aktivovať (5 - 10 minút).
  2. Následne do misy prisypeme práškový cukor, žĺtky a citrónovú kôru a dáme miesiť do robota. Po minúte miesenia pridáme aj roztopené maslo a miesime, kým sa cesto neodliepa od stien nádoby. Následne misu prikryjeme potravinárskou fóliou a cesto dáme kysnúť na teplé miesto asi na 1,5 hodiny.
  3. Citrónový krém - Žĺtky, cukor a citrónovú šťavu dáme do hrnca a privedieme k varu, kým krém nezhustne. Následne ho precedíme cez sitko a pridáme maslo. Necháme vychladnúť. Vychladený krém zmiešame s mascarpone a tvarohom.
  4. Marhuľová/jahodová plnka - Ovocie pomixujeme ponorným mixérom a nalejeme do hrnca. Pridáme citrónovú šťavu a zohrievame. Pri teplote cca 40 °C do hrnca pridáme cukor zmiešaný pektínom a privedieme k varu. Pridáme kyselinu citrónovú a povaríme ešte minútku. Necháme stuhnúť.
  5. Maková plnka - Mak, mlieko, cukor a koreniny povaríme. Keď hrniec zložíme, pridáme doň 50 g marhuľovej plnky a rum. Zamiešame a necháme odstáť.
  6. Vykysnuté cesto položíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na polovicu (z cesta vyjdú dva frgále). Z polovíc spravíme guľky a rozvaľkáme na priemer 30 cm.
  7. Na rozvaľkané cesto nanesieme do stredu makovú plnku (rozotrieme rovnomerne 2 cm od okrajov). Citrónovým krémom vytvoríme vzor a plochy vyplníme ovocnými plnkami. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a frgál dáme piecť na 10 - 15 minú do rúry predhriatej na 180 °C. Po vybratí z rúry okraje frgálu potrieme zmesou roztopeného masla a rumu. Dáme vychladnúť.

    Ingredience

    Cesto na 2 frgále
    • 340 g polohrubej múky
    • 20 g cukru
    • 20 g droždia
    • 170 ml polotučného mlieka
    • 84 g masla
    • 50 g práškového cukru
    • 2 žĺtky
    • citrónová kôra z jedného citróna
    • štipka soli
    • 1 vajce na potretie
    Citrónová plnka
    • 4 žĺtky
    • 70 g kryštálového cukru
    • 80 g citrónovej šťavy
    • 50 g masla
    • 400 g mascarpone
    • 150 g jemného tučného tvarohu
    Marhuľová plnka
    • 300 g konzervovaných marhúľ bez šupiek
    • šťava z polovice citrónu
    • 10 g pektínu
    • 40 g cukru
    • 1 g kyseliny citrónovej
    Jahodová plnka
    • 150 g jahodového pyré
    • 5 g pektínu
    • 20 g cukru
    • 0,5 g kyseliny citrónovej
    Maková plnka
    • 200 g mletého maku
    • 250 g polotučného mlieka
    • 100 g marhuľovej plnky
    • 2 g mletej škorice
    • 2 g mletého muškátového orieška
    • 2 g mletého klinčeka
    • 50 ml rumu
    • 40 g kryštálového cukru
    Na potretie
    • 30 g masla
    • 10 ml rumu
    Ozdoba
    • Malé lúčne kvietky (biele, ružové, fialové), mätové lístky

    Pomôcky

    • valček
    • plech

    Postup

    1. Základný kvások - Do misy nasypeme múky, do ktorej spravíme jamku. Do nej nasypeme cukor, soľ a droždie. Zalejeme vlažným mliekom, misu prikryjeme utierkou a necháme droždie aktivovať (5 - 10 minút).
    2. Následne do misy prisypeme práškový cukor, žĺtky a citrónovú kôru a dáme miesiť do robota. Po minúte miesenia pridáme aj roztopené maslo a miesime, kým sa cesto neodliepa od stien nádoby. Následne misu prikryjeme potravinárskou fóliou a cesto dáme kysnúť na teplé miesto asi na 1,5 hodiny.
    3. Citrónový krém - Žĺtky, cukor a citrónovú šťavu dáme do hrnca a privedieme k varu, kým krém nezhustne. Následne ho precedíme cez sitko a pridáme maslo. Necháme vychladnúť. Vychladený krém zmiešame s mascarpone a tvarohom.
    4. Marhuľová/jahodová plnka - Ovocie pomixujeme ponorným mixérom a nalejeme do hrnca. Pridáme citrónovú šťavu a zohrievame. Pri teplote cca 40 °C do hrnca pridáme cukor zmiešaný pektínom a privedieme k varu. Pridáme kyselinu citrónovú a povaríme ešte minútku. Necháme stuhnúť.
    5. Maková plnka - Mak, mlieko, cukor a koreniny povaríme. Keď hrniec zložíme, pridáme doň 50 g marhuľovej plnky a rum. Zamiešame a necháme odstáť.
    6. Vykysnuté cesto položíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na polovicu (z cesta vyjdú dva frgále). Z polovíc spravíme guľky a rozvaľkáme na priemer 30 cm.
    7. Na rozvaľkané cesto nanesieme do stredu makovú plnku (rozotrieme rovnomerne 2 cm od okrajov). Citrónovým krémom vytvoríme vzor a plochy vyplníme ovocnými plnkami. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a frgál dáme piecť na 10 - 15 minú do rúry predhriatej na 180 °C. Po vybratí z rúry okraje frgálu potrieme zmesou roztopeného masla a rumu. Dáme vychladnúť.