Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Babkin frgál

Babkin frgál


Ikona hodin

3 hod.

Ikona počet porcií

10 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Tie najlepšie kysnuté koláče robila babka z ockovej strany. Nechala mi po sebe zošit s rôznymi receptami, v ktorom som zalistovala a našla to najjemnejšie kysnuté cesto. Stále mi pripomínala, že keď chcem, aby bejleše ostali mäkké, mám ich po upečení prikryť mokrou kuchynskou utierkou a ešte na to dať suchú. Preto tento frgál venujem babke, ktorá by bola pyšná, že pečiem toľko, koľko ona.

Ingrediencie

Kvások
  • 250 ml teplého mlieka
  • 10 g kryštálového cukru
  • 42 g čerstvého droždia (1 kocka)
Cesto
  • kvások
  • 30 g kryštálového cukru
  • 1 PL bravčovej masti
  • 100 ml oleja
  • 600 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 10 g prášku do pečiva
Tvarohová plnka
  • 500 g tučného tvarohu
  • 50 g pudingového prášku
  • 2 žĺtky
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 citrón
Slivková plnka
  • 300 g sušených sliviek
  • 50 g kryštálového cukru
  • 30 g slivovice ( 30 ml)
  • 5 g škorice
  • 5 g anízu
  • 5 g zázvoru
  • 3 g muškátového oriešku
  • citrónová kôra
Plus
  • Bravčová masť na vymastenie plechu

Pomôcky

  • kuchynský robot
  • misa
  • plech o veľkosti 30 x 40 cm
  • papier na pečenie
  • stierka
  • hrniec
  • ponorný mixér
  • cukrárske vrecká

Postup

  1. Zo surovín na kvások pripravíme kvások a necháme 15 minút postáť. Následne zmiešame kvások k zvyšným surovinám na cesto. V závere primiešame prášok do pečiva rozmiešaný v malom množstve studeného mlieka. Cesto poriadne vypracujeme a necháme kysnúť na teplom mieste.
  2. Plnky. Všetky suroviny na tvarohovú plnku poriadne rozmiešame. Z citróna použijeme šťavu a nastrúhanú kôru. Slivky s cukrom rozvaríme na hustý lekvár, rozmixujeme, premasírujeme a dáme prevariť do zhustnutia, pridáme slivovicu, muškátový oriešok a škoricu, aníz, závor a citrónovú kôru.
  3. Po vykysnutí cesto rozdelíme na dva bochníky. Do každého dáme 2 lyžice tvarohovej plnky, zabalíme do batôžteka a necháme ešte podkysnúť. Potom bochníky preložíme na vymastený plech a rukami ich roztiahneme do kruhu s priemerom 30 cm. Naplníme plnkami podľa vlastnej fantázie. Pečieme na 180°C približne 25 minút.

    Ingredience

    Kvások
    • 250 ml teplého mlieka
    • 10 g kryštálového cukru
    • 42 g čerstvého droždia (1 kocka)
    Cesto
    • kvások
    • 30 g kryštálového cukru
    • 1 PL bravčovej masti
    • 100 ml oleja
    • 600 g hladkej múky
    • štipka soli
    • 10 g prášku do pečiva
    Tvarohová plnka
    • 500 g tučného tvarohu
    • 50 g pudingového prášku
    • 2 žĺtky
    • 50 g kryštálového cukru
    • 1 citrón
    Slivková plnka
    • 300 g sušených sliviek
    • 50 g kryštálového cukru
    • 30 g slivovice ( 30 ml)
    • 5 g škorice
    • 5 g anízu
    • 5 g zázvoru
    • 3 g muškátového oriešku
    • citrónová kôra
    Plus
    • Bravčová masť na vymastenie plechu

    Pomôcky

    • kuchynský robot
    • misa
    • plech o veľkosti 30 x 40 cm
    • papier na pečenie
    • stierka
    • hrniec
    • ponorný mixér
    • cukrárske vrecká

    Postup

    1. Zo surovín na kvások pripravíme kvások a necháme 15 minút postáť. Následne zmiešame kvások k zvyšným surovinám na cesto. V závere primiešame prášok do pečiva rozmiešaný v malom množstve studeného mlieka. Cesto poriadne vypracujeme a necháme kysnúť na teplom mieste.
    2. Plnky. Všetky suroviny na tvarohovú plnku poriadne rozmiešame. Z citróna použijeme šťavu a nastrúhanú kôru. Slivky s cukrom rozvaríme na hustý lekvár, rozmixujeme, premasírujeme a dáme prevariť do zhustnutia, pridáme slivovicu, muškátový oriešok a škoricu, aníz, závor a citrónovú kôru.
    3. Po vykysnutí cesto rozdelíme na dva bochníky. Do každého dáme 2 lyžice tvarohovej plnky, zabalíme do batôžteka a necháme ešte podkysnúť. Potom bochníky preložíme na vymastený plech a rukami ich roztiahneme do kruhu s priemerom 30 cm. Naplníme plnkami podľa vlastnej fantázie. Pečieme na 180°C približne 25 minút.