Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Bláznivá torta

Bláznivá torta


Ikona hodin

3 hodiny

Ikona počet porcií

20 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Moja mamka je veľmi prísny kritik, čo sa týka varenia a pečenia. Jej človek len tak neulahodí, preto som sa jej opýtala, akú presne by chcela tortu. Dokonca bola pri jej pečení celý čas ako ochutnávač. Keďže je naša rodina skôr bláznivá, rozlietaná, rozhodla som sa pri zdobení o pravý opak, aby to bolo jednoduché a výstižné. Jednoducho pre Aňu. Tak mám mamu v telefóne uloženú už viac ako 10 rokov.

Ingrediencie

Korpus
    • 225 g mandľovej múky
    • 900 g mrkvy
    • 735 g polohrubej múky
    • 12 g sódy bikarbóny
    • 15 g škorice mletej
    • 3 g soli
    • 495 g vajíčok (9 kusov)
    • 675 g kryštálového cukru
    • 540 g oleja
      Krém
        • 900 g krémového syra
        • 420 g práškového cukru
        • 500 g masla
        • 10 g citrónovej esencie
        • 1 citrón
          Pomarančový curd
            • 80 g vaječného žĺtka (4 kusy)
            • 70 g kryštálového cukru
            • 300 g pomarančov na šťavu 70 ml
            • 50 g masla
            • 1 ks Pomarančovej kôry
              Karamelizované hrušky
                • 200 g kryštálového cukru
                • 80 g masla
                • 60 g smotany na šľahanie 33 %
                • 500 g hrušky
                  Swiss (švajčiarsky) krém
                    • 120 g vaječných bielkov (4 kusy)
                    • 296 g kryštálového cukru
                    • 400 g masla
                    • Potravinárske farbivo červené

                      Pomôcky

                      • kuchynský robot
                      • strúhadlo
                      • misa
                      • formy s priemerom 24 cm
                      • papier na pečenie
                      • metlička
                      • hrniec s vodou
                      • sitko
                      • stierka
                      • mixér
                      • nôž
                      • cukrárske vrecká
                      • špachtľa na obtieranie

                      Postup

                      1. Korpus

                        Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. Do žĺtkovej peny vmiešame olej, pomleté mandle, postrúhanú mrkvu na hrubšom strúhadle, polohrubú múku, sódu, škoricu a soľ. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Vzniknuté cesto rozdelíme do 3 foriem s priemerom 24 cm, ktoré sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme na 175 °C približne 45 min. Vyberieme a necháme vychladnúť.

                      2. Krém

                        Maslo vyšľaháme s cukrom a postupne pridávame krémový syr, citrónovú esenciu a na záver nastrúhame na jemnom strúhadle kôru z jedného citróna. Krém odložíme nabok.

                      3. Pomarančový curd

                        Žĺtky šľaháme metličkou vo vodnom kúpeli spolu cukrom, pomarančovou šťavou, kôrou a maslom. Miešame dovtedy, kým nevznikne hustá kaša. Následne ho necháme vychladnúť.

                      4. Karamelizované hrušky

                        Cukor necháme rozpustiť na karamel, následne pridáme maslo a necháme do rozpustiť v karameli. Na záver pridáme smotanu a necháme pár minúť bublať. Do karamelu primiešame očistené a na kocky nakrájané hrušky a pár minút ich povaríme. Hrušky precedíme a necháme vychladnúť.

                      5. Swiss (švajčiarsky) krém

                        Bielky s cukrom vo vodnom kúpeli miešame, kým sa cukor nerozpustí. Následne túto hmotu dáme do mixéra a na vysokých otáčkach vyšľaháme tuhý lesklý sneh. Necháme ho vychladnúť. Postupne zašľaháme zmäknuté maslo.

                      6. Skladanie

                        Z korpusov odrežeme vrchy. Prvý korpus potrieme pomarančovým curdom, následne nanesieme krém, hrušky, tenkú vrstvu krému a ďalší korpus. Tak postupujeme ďalej. Následne tortu obtrieme švajčiarskym krémom a necháme vychladnúť. Potom odrežeme kúsok z torty, rez potrieme švajčiarskym krémom a tortu postavíme. Potrieme aj zadnú časť torty švajčiarskym krémom. Ozdobíme.

                      Ingredience

                      Korpus
                        • 225 g mandľovej múky
                        • 900 g mrkvy
                        • 735 g polohrubej múky
                        • 12 g sódy bikarbóny
                        • 15 g škorice mletej
                        • 3 g soli
                        • 495 g vajíčok (9 kusov)
                        • 675 g kryštálového cukru
                        • 540 g oleja
                          Krém
                            • 900 g krémového syra
                            • 420 g práškového cukru
                            • 500 g masla
                            • 10 g citrónovej esencie
                            • 1 citrón
                              Pomarančový curd
                                • 80 g vaječného žĺtka (4 kusy)
                                • 70 g kryštálového cukru
                                • 300 g pomarančov na šťavu 70 ml
                                • 50 g masla
                                • 1 ks Pomarančovej kôry
                                  Karamelizované hrušky
                                    • 200 g kryštálového cukru
                                    • 80 g masla
                                    • 60 g smotany na šľahanie 33 %
                                    • 500 g hrušky
                                      Swiss (švajčiarsky) krém
                                        • 120 g vaječných bielkov (4 kusy)
                                        • 296 g kryštálového cukru
                                        • 400 g masla
                                        • Potravinárske farbivo červené

                                          Pomôcky

                                          • kuchynský robot
                                          • strúhadlo
                                          • misa
                                          • formy s priemerom 24 cm
                                          • papier na pečenie
                                          • metlička
                                          • hrniec s vodou
                                          • sitko
                                          • stierka
                                          • mixér
                                          • nôž
                                          • cukrárske vrecká
                                          • špachtľa na obtieranie

                                          Postup

                                          1. Korpus

                                            Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. Do žĺtkovej peny vmiešame olej, pomleté mandle, postrúhanú mrkvu na hrubšom strúhadle, polohrubú múku, sódu, škoricu a soľ. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Vzniknuté cesto rozdelíme do 3 foriem s priemerom 24 cm, ktoré sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme na 175 °C približne 45 min. Vyberieme a necháme vychladnúť.

                                          2. Krém

                                            Maslo vyšľaháme s cukrom a postupne pridávame krémový syr, citrónovú esenciu a na záver nastrúhame na jemnom strúhadle kôru z jedného citróna. Krém odložíme nabok.

                                          3. Pomarančový curd

                                            Žĺtky šľaháme metličkou vo vodnom kúpeli spolu cukrom, pomarančovou šťavou, kôrou a maslom. Miešame dovtedy, kým nevznikne hustá kaša. Následne ho necháme vychladnúť.

                                          4. Karamelizované hrušky

                                            Cukor necháme rozpustiť na karamel, následne pridáme maslo a necháme do rozpustiť v karameli. Na záver pridáme smotanu a necháme pár minúť bublať. Do karamelu primiešame očistené a na kocky nakrájané hrušky a pár minút ich povaríme. Hrušky precedíme a necháme vychladnúť.

                                          5. Swiss (švajčiarsky) krém

                                            Bielky s cukrom vo vodnom kúpeli miešame, kým sa cukor nerozpustí. Následne túto hmotu dáme do mixéra a na vysokých otáčkach vyšľaháme tuhý lesklý sneh. Necháme ho vychladnúť. Postupne zašľaháme zmäknuté maslo.

                                          6. Skladanie

                                            Z korpusov odrežeme vrchy. Prvý korpus potrieme pomarančovým curdom, následne nanesieme krém, hrušky, tenkú vrstvu krému a ďalší korpus. Tak postupujeme ďalej. Následne tortu obtrieme švajčiarskym krémom a necháme vychladnúť. Potom odrežeme kúsok z torty, rez potrieme švajčiarskym krémom a tortu postavíme. Potrieme aj zadnú časť torty švajčiarskym krémom. Ozdobíme.