Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Brblanina

Brblanina


Ikona hodin

1,5 hod.

Ikona počet porcií

12 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Moja drahá polovička - môj Feri je dobrosrdečný a mierumilovný chlap, ktorý si najviac užíva pri varení a pečení klasických receptov. Tým, že sa venujem najviac pečeniu tort, ostáva mi málo času na vypekanie klasických koláčov a toto je jediný prípad kedy dudre - brble, že mu nič sladké neostalo. Preto som túto bublaninu pomenovala po ňom - Feriho brblanina - pre manžela, aby nebrblal.

Ingrediencie

Cesto
  • 140 g bielkov
  • 75 g žĺtkov
  • 165 g práškového cukru
  • 230 g polohrubej múky (+ na pomúčenie formy)
  • 130 ml vody
  • 130 ml slnečnicového oleja (+ na vymastenie formy)
  • 10 g vanilkového cukru
  • 3 g prášku do pečiva
  • 2 g citrónovej kôry
  • 180 g jemného hrudkového tvarohu
  • 1 g soli
Ovocie
  • 3 ks nektáriniek
  • 200 g čučoriedok
  • 300 g jahôd

Pomôcky

  • nerezová srdcová forma
  • cukrárska paleta

Postup

  1. Cesto

    Formu vymastíme olejom a vysypeme múkou. Žĺtky s práškový cukrom vyšľaháme do svetlej peny, následne pomaly prilievame olej a vodu. Pri nízkych otáčkach do zmesi zapracujeme nadrobený tvaroh. Múku, vanilkový cukor, kypriaci prášok a citrónovú kôru zmiešame a po častiach zapracujeme. Bielky so soľou vyšľaháme na tuhý sneh, ktorý zľahka ručne vmiešame do tvarohovej zmesy. ⅔ cesta vylejeme na plech a posypeme nadrobno nakrájaným ovocím. Zalejeme zvyšným cestom a zo zvyšného ovocia, ktoré sme si narezali na väčšie plátky dodekorujeme. Pečieme približne 40 minút na 175 °C. Po vychladnutí poprášime práškovým cukrom.

Ingredience

Cesto
  • 140 g bielkov
  • 75 g žĺtkov
  • 165 g práškového cukru
  • 230 g polohrubej múky (+ na pomúčenie formy)
  • 130 ml vody
  • 130 ml slnečnicového oleja (+ na vymastenie formy)
  • 10 g vanilkového cukru
  • 3 g prášku do pečiva
  • 2 g citrónovej kôry
  • 180 g jemného hrudkového tvarohu
  • 1 g soli
Ovocie
  • 3 ks nektáriniek
  • 200 g čučoriedok
  • 300 g jahôd

Pomôcky

  • nerezová srdcová forma
  • cukrárska paleta

Postup

  1. Cesto

    Formu vymastíme olejom a vysypeme múkou. Žĺtky s práškový cukrom vyšľaháme do svetlej peny, následne pomaly prilievame olej a vodu. Pri nízkych otáčkach do zmesi zapracujeme nadrobený tvaroh. Múku, vanilkový cukor, kypriaci prášok a citrónovú kôru zmiešame a po častiach zapracujeme. Bielky so soľou vyšľaháme na tuhý sneh, ktorý zľahka ručne vmiešame do tvarohovej zmesy. ⅔ cesta vylejeme na plech a posypeme nadrobno nakrájaným ovocím. Zalejeme zvyšným cestom a zo zvyšného ovocia, ktoré sme si narezali na väčšie plátky dodekorujeme. Pečieme približne 40 minút na 175 °C. Po vychladnutí poprášime práškovým cukrom.