Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Brusnicový peň

Brusnicový peň



Popis

doplniť podľa relácie

Ingrediencie

Ganache
  • 120 g mliečnej čokolády
  • 60 g smotany 33 %
  • 20 g whisky
  • 150 g smotany 40 %
  • kakové bôby
Mousse
  • 250 g jemného tvarohu
  • 100 g práškového cukru
  • 200 g bieleho jogurtu
  • 9 plátkov želatíny
  • 300 ml smotany 33 %
Medové cesto
  • 75 g masla
  • 110 g práškového cukru
  • 35 g medu
  • 1,5 vajcia
  • 335 g hladkej múky
  • 1 g sódy bikarbóny
Brusnicové compoté
  • 300 g brusnicového pyré
  • 50 g kompotovaných brusníc
  • 3 g pektínu
  • 20 g kryštálového cukru
Čokoláda
  • 300 g čokolády 54 %
  • 3 g mykrya
Mach
  • 1 vajce
  • 25 g hladkej múky
  • 12 g cukru
  • 30 g medu
  • prášková farba

Pomôcky

  • forma so vzorom dreva
  • rúrka s priemerom 20 cm
  • ráfik 20 x 20 cm

Postup

  1. Pripravíme medové cesto. Maslo, práškový cukor a med zahrievame, až kým sa všetko neroztopí a nespojí. V robote necháme za stáleho miešania vychladnúť, pridáme vajcia, múku a sódu bikarbónu. Vyvaľkáme veľmi tenký plát a pečieme približne 8 – 10 minút v rúre vyhriatej na 180°C. Z upečeného cesta si vyrežeme štvorec, ktorý vložíme do formy.
  2. Ganache – Smotanu 33% zahrejeme na 80°C a vylejeme na čokoládu. Počkáme približne 1 minútu a mixujeme ponorným mixérom, pridáme whisky a 40% smotanu, poriadne premiešame a necháme vychladnúť v chladničke (najlepšie cez noc). Na druhý deň ganache vyšľaháme.
  3. Brusnicové compoté - Zahrievame brusnicové pyré. Pri teplote 40°C pridáme pektín zmiešaný s kryštálovým cukrom. Privedieme k varu a pridáme brusnice. Takto pripravené compoté roztrieme rovnomerne na medový plát cesta v primeranej hrúbke a necháme poriadne zatuhnúť v chladničke.
  4. Mousse – Dáme do studenej vody napučať 9 g plátkovej želatíny. Medzitým vymiešame spolu tvaroh, biely jogurt a práškový cukor. Pridáme za stáleho miešania pomaly vyžmýkanú a rozpustenú želatínu. Nakoniec pomaly metličkou primiešame našľahanú smotanu. Mousse roztrieme na brusnicové compoté a necháme zatuchnúť v chladničke (najlepšie cez noc).
  5. Čokoládový peň – Vytemperujeme čokoládu a to tak, že je vo vodnom kúpeli zohrejeme na 45°C. Následne za stáleho miešania znížime teplotu na 34°C a pridáme mycryo. Teplotu čokolády znížime na 31°C a vytvoríme si pomocou štruktúrovanej PME fólie so vzorom dreva peň. Fóliu vložíme stočenú do rúrky s priemerom 5 cm a necháme čokoládu takto zatuhnúť.
  6. Mach – Vyšľaháme vajce spolu s cukrom a medom. Pomaly primiešame hladkú múku spolu s farbou. Cesto premiestnime do sklenenej misy, zakryjeme fóliou a dáme upiecť na 1 - 1,5 min do mikrovlnnej rúry.
  7. Čokoládový peň naplníme pásom medového cesta vo veľkosti približne 1,5 x 10 cm. Dozdobíme našľahanou ganache, rozdrvenými kakaovými bôbmi. Tanier dozdobíme taktiež medovým cestom, brusnicovým gélom a machom. Výsledný efekt doplníme suchým ľadom.

Ingredience

Ganache
  • 120 g mliečnej čokolády
  • 60 g smotany 33 %
  • 20 g whisky
  • 150 g smotany 40 %
  • kakové bôby
Mousse
  • 250 g jemného tvarohu
  • 100 g práškového cukru
  • 200 g bieleho jogurtu
  • 9 plátkov želatíny
  • 300 ml smotany 33 %
Medové cesto
  • 75 g masla
  • 110 g práškového cukru
  • 35 g medu
  • 1,5 vajcia
  • 335 g hladkej múky
  • 1 g sódy bikarbóny
Brusnicové compoté
  • 300 g brusnicového pyré
  • 50 g kompotovaných brusníc
  • 3 g pektínu
  • 20 g kryštálového cukru
Čokoláda
  • 300 g čokolády 54 %
  • 3 g mykrya
Mach
  • 1 vajce
  • 25 g hladkej múky
  • 12 g cukru
  • 30 g medu
  • prášková farba

Pomôcky

  • forma so vzorom dreva
  • rúrka s priemerom 20 cm
  • ráfik 20 x 20 cm

Postup

  1. Pripravíme medové cesto. Maslo, práškový cukor a med zahrievame, až kým sa všetko neroztopí a nespojí. V robote necháme za stáleho miešania vychladnúť, pridáme vajcia, múku a sódu bikarbónu. Vyvaľkáme veľmi tenký plát a pečieme približne 8 – 10 minút v rúre vyhriatej na 180°C. Z upečeného cesta si vyrežeme štvorec, ktorý vložíme do formy.
  2. Ganache – Smotanu 33% zahrejeme na 80°C a vylejeme na čokoládu. Počkáme približne 1 minútu a mixujeme ponorným mixérom, pridáme whisky a 40% smotanu, poriadne premiešame a necháme vychladnúť v chladničke (najlepšie cez noc). Na druhý deň ganache vyšľaháme.
  3. Brusnicové compoté - Zahrievame brusnicové pyré. Pri teplote 40°C pridáme pektín zmiešaný s kryštálovým cukrom. Privedieme k varu a pridáme brusnice. Takto pripravené compoté roztrieme rovnomerne na medový plát cesta v primeranej hrúbke a necháme poriadne zatuhnúť v chladničke.
  4. Mousse – Dáme do studenej vody napučať 9 g plátkovej želatíny. Medzitým vymiešame spolu tvaroh, biely jogurt a práškový cukor. Pridáme za stáleho miešania pomaly vyžmýkanú a rozpustenú želatínu. Nakoniec pomaly metličkou primiešame našľahanú smotanu. Mousse roztrieme na brusnicové compoté a necháme zatuchnúť v chladničke (najlepšie cez noc).
  5. Čokoládový peň – Vytemperujeme čokoládu a to tak, že je vo vodnom kúpeli zohrejeme na 45°C. Následne za stáleho miešania znížime teplotu na 34°C a pridáme mycryo. Teplotu čokolády znížime na 31°C a vytvoríme si pomocou štruktúrovanej PME fólie so vzorom dreva peň. Fóliu vložíme stočenú do rúrky s priemerom 5 cm a necháme čokoládu takto zatuhnúť.
  6. Mach – Vyšľaháme vajce spolu s cukrom a medom. Pomaly primiešame hladkú múku spolu s farbou. Cesto premiestnime do sklenenej misy, zakryjeme fóliou a dáme upiecť na 1 - 1,5 min do mikrovlnnej rúry.
  7. Čokoládový peň naplníme pásom medového cesta vo veľkosti približne 1,5 x 10 cm. Dozdobíme našľahanou ganache, rozdrvenými kakaovými bôbmi. Tanier dozdobíme taktiež medovým cestom, brusnicovým gélom a machom. Výsledný efekt doplníme suchým ľadom.