Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Bublanina od babičky

Bublanina od babičky


Ikona hodin

1,5 hod.

Ikona počet porcií

15 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Mám to živo pred očami, akoby to bolo včera... Pamätám si obzvlášť na časy, keď som bola malá - ako som sa rozbehla po tých dlhých kobercových behúňoch, pomaly preskočila prah dverí do kuchyne, ktorý bol ešte vtedy pre mňa privysoký, a v tom okamihu ma opojila prenádherná sladká vôňa babičkinho koláča, položeného, ako vždy, v kuchyni na stole. Samozrejme, všetci dobre vieme, že nikdy tie koláče nami upečené nebudú také, ako ich s láskou pre nás robievali práve naše babky, staré mamy. V tomto kole som sa rozhodla, že si tak trochu zaspomínam a predstavím vám jeden koláčik, ktorý babička, nám vnúčatám, zvykla robievať z ovocia, aké akurát padlo zo stromu. Tentokrát sú to slivky...

Ingrediencie

Plech plný lásky
  • 280 g polohrubej múky
  • 240 g kryštáloveho cukru
  • 4 žĺtky
  • 6 g kypriaceho prášku
  • 3 g sódy bikarbóny
  • 1 štipka soli
  • 1,6 dcl oleja
  • 1,2 dcl vody
  • 1 väčší citrón (použijeme len kôru)
  • 15 g kakaa
  • 20 g vanilkového cukru
  • hrsť mletého maku
  • 2 KL kardamómu
  • 10 stredne veľkých sliviek
Posýpka
  • 70 g masla
  • 50 g detskej krupice
  • 50 g práškového cukru
  • 20 g celého nepomletého maku
  • 3 g mletej škorice

Pomôcky

  • plech 25 x 20 cm
  • stierky
  • robot
  • nôž
  • misky

Postup

  1. Cesto

    Žĺtky vymiešame s cukrom. Postupne primiešavame olej zmiešaný s vodou, následne vysypeme všetky suché suroviny, okrem maku. Medzitým vymažeme plech maslom a vysypeme krupicou.

    Vymiešame sneh z bielkov a opatrne ich stierkou zapracujeme do cesta. Menšiu 1/3 z cesta odložíme bokom, ostatné vylejeme na vymastený plech. Nastrúhame naň kôru z citróna. Do zvyšnej časti primiešame mak mletý a snažíme sa rovnomerne vyliať na už vyliate 2/3 cesta.

    Na vrch naukladáme nie úplne rozpolené slivky. Celé posypeme posýpkou, ktorú sme si ručne vymiesili. Dáme piecť do vopred vyhriatej trúby na 180 °C, na 20 - 30 minút.

Ingredience

Plech plný lásky
  • 280 g polohrubej múky
  • 240 g kryštáloveho cukru
  • 4 žĺtky
  • 6 g kypriaceho prášku
  • 3 g sódy bikarbóny
  • 1 štipka soli
  • 1,6 dcl oleja
  • 1,2 dcl vody
  • 1 väčší citrón (použijeme len kôru)
  • 15 g kakaa
  • 20 g vanilkového cukru
  • hrsť mletého maku
  • 2 KL kardamómu
  • 10 stredne veľkých sliviek
Posýpka
  • 70 g masla
  • 50 g detskej krupice
  • 50 g práškového cukru
  • 20 g celého nepomletého maku
  • 3 g mletej škorice

Pomôcky

  • plech 25 x 20 cm
  • stierky
  • robot
  • nôž
  • misky

Postup

  1. Cesto

    Žĺtky vymiešame s cukrom. Postupne primiešavame olej zmiešaný s vodou, následne vysypeme všetky suché suroviny, okrem maku. Medzitým vymažeme plech maslom a vysypeme krupicou.

    Vymiešame sneh z bielkov a opatrne ich stierkou zapracujeme do cesta. Menšiu 1/3 z cesta odložíme bokom, ostatné vylejeme na vymastený plech. Nastrúhame naň kôru z citróna. Do zvyšnej časti primiešame mak mletý a snažíme sa rovnomerne vyliať na už vyliate 2/3 cesta.

    Na vrch naukladáme nie úplne rozpolené slivky. Celé posypeme posýpkou, ktorú sme si ručne vymiesili. Dáme piecť do vopred vyhriatej trúby na 180 °C, na 20 - 30 minút.