Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Bubloška

Bubloška


Ikona hodin

1,5 hod.

Ikona počet porcií

20 - 30 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Túto bublaninu chcem venovať mojej veľmi dobrej kamarátke Miške z Brazílie, ktorá o tejto bublanine doslova sníva! Tento recept mi poslala práve ona a zamilovala som sa na prvé zahryznutie. Je tak jemná a lahodná, že v spojení so sladučkou jahodou a kyslastou rebarborou budete aj vy o nej snívať. Miška po návrate z Brazílie bude piecť rebarborovú bublaninu počas jej sezóny každý týždeň. Preto je táto výzva práve pre ňu, čím jej chcem poďakovať za všetky skvelé rady a nápady, z ktorých som vždy nadšená.

Ingrediencie

Bublanina
  • 4 vajcia
  • 400 g práškového cukru
  • 200 g slnečnicového oleja
  • 300 g plnotučného mlieka 3,5 %
  • 500 g polohrubej múky
  • 12 g prášku do pečiva
  • štipka sódy bikarbóny
  • štipka soli
Jahodové coulis
  • 250 g jahôd
  • 50 g cukru
  • 10 g citrónovej šťavy
  • 100 g jahodového pyré
Ovocie
  • 250 g jahôd
  • 250 g ružovej rebarbory

Pomôcky

  • plech
  • mixér
  • srdičekové pipetky
  • panvica

Postup

  1. Ovocie

    Jahody očistíme a nakrájame na kocky a asi 5 jahôd na tenšie plátky. Rebarboru očistíme a zbavíme ju šupky. Nakrájame ju na kolieska a taktiež na pásiky, ktoré budeme ukladať na bublaninu. Je potrebné ovocie pomúčiť, aby nepadlo na dno plechu.

  2. Korpus

    V robote vyšľaháme vajcia s cukrom a soľou do peny. Približne 5 minút. Potom zmiešame olej s mliekom a prilejeme to k pene a premiešame. V miske preosejeme a zmiešame polohrubú múku s práškom do pečiva s sódou bikarbónou. Potom suchú zmes vsypeme do mokrej a miesime, kým sa zmes spojí. Do cesta pridáme jahody a rebarboru nakrájanú na kocky a premiešame. Cesto vylejeme na dobre vymastený plech alebo koláčovú formu. Na vrch poukladáme jahody s rebarborou. Bublaninu pečieme na 180 °C približne 25 až 30 minút do zlatista. Ak pečieme v keramickej forme, môže to trvať aj 40 minút.

  3. Coulis

    Jahody narežeme na kocky, pridáme do panvice spolu s cukrom a pyré a privedieme k varu. Takúto zmes varíme 10 až 15 minút, kým jahody zmäknú a zmes zhustne a pridáme citrónovú šťavu. Následne zmes rozmixujeme do hladka. Môžeme prepasírovať, aby odstránili semiačka. Coulis naplníme do cukrárenskej pipety a vložíme do upečenej bublaniny. Po odrezaní pipetu stlačíme, aby sa coulis dostalo do stredu bublaniny.

Ingredience

Bublanina
  • 4 vajcia
  • 400 g práškového cukru
  • 200 g slnečnicového oleja
  • 300 g plnotučného mlieka 3,5 %
  • 500 g polohrubej múky
  • 12 g prášku do pečiva
  • štipka sódy bikarbóny
  • štipka soli
Jahodové coulis
  • 250 g jahôd
  • 50 g cukru
  • 10 g citrónovej šťavy
  • 100 g jahodového pyré
Ovocie
  • 250 g jahôd
  • 250 g ružovej rebarbory

Pomôcky

  • plech
  • mixér
  • srdičekové pipetky
  • panvica

Postup

  1. Ovocie

    Jahody očistíme a nakrájame na kocky a asi 5 jahôd na tenšie plátky. Rebarboru očistíme a zbavíme ju šupky. Nakrájame ju na kolieska a taktiež na pásiky, ktoré budeme ukladať na bublaninu. Je potrebné ovocie pomúčiť, aby nepadlo na dno plechu.

  2. Korpus

    V robote vyšľaháme vajcia s cukrom a soľou do peny. Približne 5 minút. Potom zmiešame olej s mliekom a prilejeme to k pene a premiešame. V miske preosejeme a zmiešame polohrubú múku s práškom do pečiva s sódou bikarbónou. Potom suchú zmes vsypeme do mokrej a miesime, kým sa zmes spojí. Do cesta pridáme jahody a rebarboru nakrájanú na kocky a premiešame. Cesto vylejeme na dobre vymastený plech alebo koláčovú formu. Na vrch poukladáme jahody s rebarborou. Bublaninu pečieme na 180 °C približne 25 až 30 minút do zlatista. Ak pečieme v keramickej forme, môže to trvať aj 40 minút.

  3. Coulis

    Jahody narežeme na kocky, pridáme do panvice spolu s cukrom a pyré a privedieme k varu. Takúto zmes varíme 10 až 15 minút, kým jahody zmäknú a zmes zhustne a pridáme citrónovú šťavu. Následne zmes rozmixujeme do hladka. Môžeme prepasírovať, aby odstránili semiačka. Coulis naplníme do cukrárenskej pipety a vložíme do upečenej bublaniny. Po odrezaní pipetu stlačíme, aby sa coulis dostalo do stredu bublaniny.