Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Chlapská roláda

Chlapská roláda



Popis

Pavlovej roláda je pre mojich dvoch bratov – Juraja a Rasťa. Keďže sú to poriadni chlapi, je tam riadna porcia čokolády a v černicovom rozvare je pridaný rum, aby ich pri večernom pozeraní futbalu trošku zahrialo.

Ingrediencie

Roláda
  • 180 g bielkov
  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 PL kakaa
  • 1 ČL octu
  • 1 ČL kukuričného škrobu
Černicový rozvar
  • 400 g mrazených černíc
  • 150 g kryštálového cukru
  • šťava z 1/2 citróna
  • 2 - 3 PL rumu
Čokoládový krém
  • 180 g mascarpone
  • 450 g smotany 40 %
  • 195 g čokolády 54,5 %
Na dozdobenie
  • 100 g čerstvých černíc
  • zlatý prach

Pomôcky

  • štetec na nanášanie zlatej prachovej farby
  • špička na tvorenie vlnovky na vrchu
  • zdobiace vrecko

Postup

  1. Čokoládový krém

    Ako prvú urobíme smotanu s čokoládou, aby stihla stuhnúť – v hrnci zohrejeme smotanu, ktorú tesne pred bodom varu vypneme a zalejeme ňou čokoládu. Necháme minútku odstáť a rozmiešame. Do vychladnutej smotany pridáme mascarpone a miešame na menších otáčkach ručným mixérom do stuhnutia, zakryjeme fóliou a dáme do chladničky/mrazničky poriadne stuhnúť.

  2. Roláda

    Do mixéra dáme bielky, rozšľaháme a keď sa začne tvoriť pena, postupne prisypávame cukor. Necháme miešať na tuhý sneh na maximálnych otáčkach. Ku koncu pridáme kakao, škrob a ocot a ešte premiešame. Dáme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme vrch kakaom a pečieme na 150 °C (teplovzduch) cca 20 min. Upečené cesto vyberieme a prevrátime na papier na pečenie, strhneme papier na pečenie a necháme vychladnúť.

  3. Černicový rozvar

    Do hrnca dáme zohriať černice s cukrom a citrónovou šťavou a povaríme cca 10 minút. Potom rozmixujeme tyčovým mixérom, prepasírujeme cez sitko a dáme na väčšiu panvicu na 2 krát prevariť do hustejšieho džemu. Do uvareného džemu prilejeme rum, premiešame a necháme vychladnúť.

  4. Na záver

    Na vychladnutú Pavlovej roládu natrieme krém, rozlejeme džem, poukladáme čerstvé černice, zrolujeme a dozdobíme krémom, džemom a černicami nafarbenými zlatým prachom.

Ingredience

Roláda
  • 180 g bielkov
  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 PL kakaa
  • 1 ČL octu
  • 1 ČL kukuričného škrobu
Černicový rozvar
  • 400 g mrazených černíc
  • 150 g kryštálového cukru
  • šťava z 1/2 citróna
  • 2 - 3 PL rumu
Čokoládový krém
  • 180 g mascarpone
  • 450 g smotany 40 %
  • 195 g čokolády 54,5 %
Na dozdobenie
  • 100 g čerstvých černíc
  • zlatý prach

Pomôcky

  • štetec na nanášanie zlatej prachovej farby
  • špička na tvorenie vlnovky na vrchu
  • zdobiace vrecko

Postup

  1. Čokoládový krém

    Ako prvú urobíme smotanu s čokoládou, aby stihla stuhnúť – v hrnci zohrejeme smotanu, ktorú tesne pred bodom varu vypneme a zalejeme ňou čokoládu. Necháme minútku odstáť a rozmiešame. Do vychladnutej smotany pridáme mascarpone a miešame na menších otáčkach ručným mixérom do stuhnutia, zakryjeme fóliou a dáme do chladničky/mrazničky poriadne stuhnúť.

  2. Roláda

    Do mixéra dáme bielky, rozšľaháme a keď sa začne tvoriť pena, postupne prisypávame cukor. Necháme miešať na tuhý sneh na maximálnych otáčkach. Ku koncu pridáme kakao, škrob a ocot a ešte premiešame. Dáme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme vrch kakaom a pečieme na 150 °C (teplovzduch) cca 20 min. Upečené cesto vyberieme a prevrátime na papier na pečenie, strhneme papier na pečenie a necháme vychladnúť.

  3. Černicový rozvar

    Do hrnca dáme zohriať černice s cukrom a citrónovou šťavou a povaríme cca 10 minút. Potom rozmixujeme tyčovým mixérom, prepasírujeme cez sitko a dáme na väčšiu panvicu na 2 krát prevariť do hustejšieho džemu. Do uvareného džemu prilejeme rum, premiešame a necháme vychladnúť.

  4. Na záver

    Na vychladnutú Pavlovej roládu natrieme krém, rozlejeme džem, poukladáme čerstvé černice, zrolujeme a dozdobíme krémom, džemom a černicami nafarbenými zlatým prachom.