Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Čierny les

Čierny les


Ikona hodin

3 hod.

Ikona počet porcií

15 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Pamätám si na tie zaprášené špičky tenisiek, ako som zakopávala o kamienky, šliapala do mierneho briežka po poľnej ceste po tom, ako sme vystúpili z autobusu. Slnko mi opekalo líčka, vietor sa mi opieral do chrbta a zrazu prítmie, tma - vošli sme do tmavého lesa, ktorý sa nedal obísť a bol jedinou cestou k babke a dedovi na chatu. Rada na to spomínam, na tú vôňu toho lesa. I keď bol tmavý, nedalo sa nevšimnúť si to malinčie všade navôkol. Čučoriedky, lesné jahody, muchotrávky. Nie každý tmavý les musí byť aj strašidelný. Sú to nádherné spomienky. 

Ingrediencie

Slimáčiky
  • 3 vajcia
  • 40 g kryštálového cukru
  • 20 g hladkej múky
  • 20 g kakaa
  • 1/2 KL sódy bikarbóny
  • štipka soli
Krém do slimáčikov
  • 60 g masla
  • 60 g práškového cukru
  • 250 g mascarpone
  • vanilková pasta
Čokoládovo - syrový krém
  • 400 g krémového syru
  • 320 g masla
  • 4 PL kakaa
  • štipka soli
  • 400 g horkej čokolády 55 %
  • 380 g hustej kyslej smotany
  • 4 PL práškového cukru
  • 0,2 l griotky
Dubové listy
  • 250 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 90 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 2 KL kardamómového prášku
Černicová pasta
  • 100 g černicového pyré
  • 100 g kryštálového cukru
  • 45 g dextrózy
  • 1 g xantánovej gumy
  • 11 g sušených bielkov
Dotvorenie celého trifle
  • 500 g jahôd
  • 375 g černíc
  • 375 g čučoriedok
  • 250 g červených ríbezlí
  • 300 g čerešní
  • 3 dcl griotky
  • práškové farby

Pomôcky

  • okrasný slenený pohár s objemom 4 litre
  • ručný mixér
  • robot
  • stierky

Postup

  1. Slimáčiky s krémom

    Vajcia s cukrom a štipkou soli šľaháme 20 minút, potom postupne pridáme všetky suché prísad. Rozotrieme rovnomerne na plech vystlaný papierom na pečenie, dáme do vyhriatej rúry a pečieme na 200 °C asi 5 - 6 minút. Po upečení vyberieme z rúry, otočíme, opatrne stiahneme papier, vymeníme za nový, prekryjeme ešte utierkou. Otočíme naspäť, stočíme do rolády a necháme vychladnúť. Po vychladnutí roztiahneme a potrieme krémom z masla, cukru a opatrne vmiešaného mascarpone a následne nanesieme aj vrstvu černicovej peny. Po zatuhnutí krájame.

  2. Dubové listy

    Na listy a stromy vymiešame všetky prísady dokopy, urobíme pevne cesto, rozvaľkáme, vykrojíme tvary, aké sa nám budú hodiť. Pečieme na 190 °C asi 8 minút.

  3. Čokoládovo - syrový krém

    Krémový syr vymiešame s maslom, pridáme kakao, soľ, opatrne roztopenú vychladenú čokoládu, potom kyslú smotanu a nakoniec cukor.

  4. Skladanie

    Začneme roládou, ktorú pokvapkáme griotkou, naukladáme ovocie, preložíme krémom. Dookola poukladáme listy, ktoré štetcom poprášime práškovou zelenou farbou, zasypeme ich ovocím a opäť zakryjeme krémom. Na samotný vrch dáme penu - pyré, cukor, dextrózu, gumu a vajcia zahrejeme na 50 °C a vyšľaháte do pevného snehu. Na samotný vrch som si zo sušienok a ovocia vytvorila les.

Ingredience

Slimáčiky
  • 3 vajcia
  • 40 g kryštálového cukru
  • 20 g hladkej múky
  • 20 g kakaa
  • 1/2 KL sódy bikarbóny
  • štipka soli
Krém do slimáčikov
  • 60 g masla
  • 60 g práškového cukru
  • 250 g mascarpone
  • vanilková pasta
Čokoládovo - syrový krém
  • 400 g krémového syru
  • 320 g masla
  • 4 PL kakaa
  • štipka soli
  • 400 g horkej čokolády 55 %
  • 380 g hustej kyslej smotany
  • 4 PL práškového cukru
  • 0,2 l griotky
Dubové listy
  • 250 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 90 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 2 KL kardamómového prášku
Černicová pasta
  • 100 g černicového pyré
  • 100 g kryštálového cukru
  • 45 g dextrózy
  • 1 g xantánovej gumy
  • 11 g sušených bielkov
Dotvorenie celého trifle
  • 500 g jahôd
  • 375 g černíc
  • 375 g čučoriedok
  • 250 g červených ríbezlí
  • 300 g čerešní
  • 3 dcl griotky
  • práškové farby

Pomôcky

  • okrasný slenený pohár s objemom 4 litre
  • ručný mixér
  • robot
  • stierky

Postup

  1. Slimáčiky s krémom

    Vajcia s cukrom a štipkou soli šľaháme 20 minút, potom postupne pridáme všetky suché prísad. Rozotrieme rovnomerne na plech vystlaný papierom na pečenie, dáme do vyhriatej rúry a pečieme na 200 °C asi 5 - 6 minút. Po upečení vyberieme z rúry, otočíme, opatrne stiahneme papier, vymeníme za nový, prekryjeme ešte utierkou. Otočíme naspäť, stočíme do rolády a necháme vychladnúť. Po vychladnutí roztiahneme a potrieme krémom z masla, cukru a opatrne vmiešaného mascarpone a následne nanesieme aj vrstvu černicovej peny. Po zatuhnutí krájame.

  2. Dubové listy

    Na listy a stromy vymiešame všetky prísady dokopy, urobíme pevne cesto, rozvaľkáme, vykrojíme tvary, aké sa nám budú hodiť. Pečieme na 190 °C asi 8 minút.

  3. Čokoládovo - syrový krém

    Krémový syr vymiešame s maslom, pridáme kakao, soľ, opatrne roztopenú vychladenú čokoládu, potom kyslú smotanu a nakoniec cukor.

  4. Skladanie

    Začneme roládou, ktorú pokvapkáme griotkou, naukladáme ovocie, preložíme krémom. Dookola poukladáme listy, ktoré štetcom poprášime práškovou zelenou farbou, zasypeme ich ovocím a opäť zakryjeme krémom. Na samotný vrch dáme penu - pyré, cukor, dextrózu, gumu a vajcia zahrejeme na 50 °C a vyšľaháte do pevného snehu. Na samotný vrch som si zo sušienok a ovocia vytvorila les.