Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Crème Brûlée

Crème Brûlée


Ikona hodin

1,5 hod.

Ikona počet porcií

4 porcie

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Crème Brûlée je typická francúzska špecialita, ktorá má svoje tradície. V preklade znamená opálený krém a prvá zmienka o ňom sa nachádza v Massialotovej knihe receptov z roku 1691. Jeho základ tvoria žĺtky, smotana, cukor a na povrchu krému je karamelová krusta. Krém je zvyčajne ochutený vanilkou. Krusta sa vytvorí z cukru, ktorý je oflambovaný. Crème Brûlée sa servíruje v ohňovzdorných miskách nazývaných Ramekin.

Ingrediencie

Krém
    • 400 g smotany na šľahanie 33 %
    • 110 g žĺtkov
    • 55 g cukru krupica
    • 1 ks vanilkový struk
    • hnedý cukor na posypanie
      Mandľové cesto
        • 200g hladkej múky
        • 60 g práškového cukru
        • 60 g mandľovej múky
        • 100 g masla
        • ½ čl sušenej citrónovej kôry
        • 1 vajíčko
        • 1 žĺtok
        • 1 čl vanilkovej arómy
        • krupicový cukor na posypanie

          Pomôcky

          Postup

          1. Krém

            Metličkou jemne premiešame cukor so žĺtkami. Smotanu a naškrabaný vanilkový struk prevaríme a prilejeme do vymiešaných žĺtkov. Premiešame. Vymiešanú zmes si preložíme cez sitko do odmerky.

            Nalejeme rovnomerne do 4 zapekacích misiek.

            Pečieme vo vodnom kúpeli (misky v hlbokom plechu s vodou) pri teplote 120°C, cca 45 – 60 minút.

            ! Crème Brûlée je správne upečené, keď sa trasie len stredná časť. !

            Pred podávaním posypeme hnedým cukrom a flambujeme, aby vznikla karamelová krusta.

          2. Mandľové cesto

            Múku a práškový cukor preosejeme, pridáme mandľovú múku, pokrájané maslo, vanilkovú arómu, sušenú citrónovú kôru, vajíčko a žĺtok.

            Vypracujeme cesto, ktoré necháme odležať v chlade.

            Rozvaľkáme na hrúbku 3 mm, vykrajujeme min. 8 ks sušienok, ktoré ukladáme na plech pokrytý mastným papierom.

            Pred pečením posypeme krupicovým cukrom.

            Pri teplote 180 °C pečieme do svetlej farby so zlatými okrajmi.
          3. Na záver

            Podávame s upčenými sušienkami.

          Ingredience

          Krém
            • 400 g smotany na šľahanie 33 %
            • 110 g žĺtkov
            • 55 g cukru krupica
            • 1 ks vanilkový struk
            • hnedý cukor na posypanie
              Mandľové cesto
                • 200g hladkej múky
                • 60 g práškového cukru
                • 60 g mandľovej múky
                • 100 g masla
                • ½ čl sušenej citrónovej kôry
                • 1 vajíčko
                • 1 žĺtok
                • 1 čl vanilkovej arómy
                • krupicový cukor na posypanie

                  Pomôcky

                  Postup

                  1. Krém

                    Metličkou jemne premiešame cukor so žĺtkami. Smotanu a naškrabaný vanilkový struk prevaríme a prilejeme do vymiešaných žĺtkov. Premiešame. Vymiešanú zmes si preložíme cez sitko do odmerky.

                    Nalejeme rovnomerne do 4 zapekacích misiek.

                    Pečieme vo vodnom kúpeli (misky v hlbokom plechu s vodou) pri teplote 120°C, cca 45 – 60 minút.

                    ! Crème Brûlée je správne upečené, keď sa trasie len stredná časť. !

                    Pred podávaním posypeme hnedým cukrom a flambujeme, aby vznikla karamelová krusta.

                  2. Mandľové cesto

                    Múku a práškový cukor preosejeme, pridáme mandľovú múku, pokrájané maslo, vanilkovú arómu, sušenú citrónovú kôru, vajíčko a žĺtok.

                    Vypracujeme cesto, ktoré necháme odležať v chlade.

                    Rozvaľkáme na hrúbku 3 mm, vykrajujeme min. 8 ks sušienok, ktoré ukladáme na plech pokrytý mastným papierom.

                    Pred pečením posypeme krupicovým cukrom.

                    Pri teplote 180 °C pečieme do svetlej farby so zlatými okrajmi.
                  3. Na záver

                    Podávame s upčenými sušienkami.