Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Cukrový kvetináč

Cukrový kvetináč



Popis

Milujem torty, ktoré sú dozdobené modelovanými kvietkami, tak preto som sa rozhodla aj túto tortu urobiť ako črepník s orchideou.

Ingrediencie

Korpus
    • 6 vajec „L“
    • 240 g práškového cukru
    • 345 g bezlepkovej múky
    • 230 g vlažnej vody
    • 80 ml oleja
    • 1 PL vanilkovej pasty
    • 15 g kakaa
    • štipka soli
    • 1 pomaranč
      Plnka
        • 7 vajec
        • 350 g zlatej karamelovej čokolády
        • 300 g kryštálového cukru
        • 750 g masla
          Ovocný vklad
            • 510 g sterilizovaných mandarínok bez nálevu
            • 220 g mandarínkového pyré
            • 30 g pektínu nh
            • 30 g kryštálového cukru
            • 50 g brandy
              Obter
                • 250 g čokolády na varenie 52 %
                • 250 g masla
                  Ozdoba
                    • poťahová hmota čierna
                    • modelovacia hmota
                    • gélová farba
                    • prachová farba (zlatá, žltá, zelená, ružová)
                    • biely alkohol

                      Pomôcky

                        • 2x okrúhle tortové formy 18 cm
                        • flambovacia pištoľ
                        • silikónová forma 16 cm na ovocný vklad
                        • pomôcky na výrobu ozdôb (floristické drôtiky č.20, č.26, floristická páska zelená, kostice, formičky, žilkovače, jedlé lepidlo, štetce)
                        • papier na pečenie
                        • misky
                        • stierky
                        • varešky
                        • metlička
                        • mixér alebo robot
                        • sitko
                        • váľok

                          Postup

                          1. Korpus

                            Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Pridáme cukor a po jednom zašľaháme žĺtky, olej a vodu. Ručne opatrne vmiešame preosiatu múku. Cesto rozdelíme na dve polovice. Do jednej vmiešame vanilkovú pastu a do druhej kakao a nastrúhanú pomarančovú kôru. Cestá vylejeme do 2 okrúhlych 18 cm foriem vystlaných papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C na 25 - 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Prerežeme na polovicu, aby sme mali dva korpusy z každého.

                          2. Plnka

                            Nad parou rozpustíme čokoládu. Pridáme do nej vajcia, cukor a nad parou šľaháme 20 minút. Zakryjeme fóliou a necháme poriadne vychladnúť. Maslo vyšľaháme do peny a postupne do masla pridávame vychladnutú čokoládovú hmotu.

                          3. Čokoláda na obter

                            Čokoládu na obter vo vodnom kúpeli rozpustíme a necháme poriadne vychladnúť. Maslo vyšľaháme a pomaly prišľaháme roztopenú a vychladnutú čokoládu.

                          4. Ovocný vklad

                            Mandarínky s pyré dáme variť. Keď majú teplotu cca 40 °C, tak do nich primiešame kryštálový cukor zmiešaný s pektínom a privedieme do varu. Pridáme brandy a varíme, pokiaľ zmes nezačne hustnúť. Nalejeme do formy a dáme zamraziť.

                          5. Skladanie

                            Prvý korpus pokvapkáme brandy zriedeným šťavou z pomaranča, nanesieme časť plnky, prikryjeme druhým korpusom. Ten znovu pokvapkáme pomarančovým brandy, po obvode nanesieme plnku, do stredu vložíme ovocný vklad a prikryjeme tretím korpusom. Ten znovu pokvapkáme brandy, nanesieme poslednú časť plnky a prikryjeme posledným korpusom. Na chvíľu dáme zatuhnúť. Potom vyrežeme tvar črepníka, potrieme čokoládovým obterom a dáme do chladničky poriadne zatuhnúť na pár hodín. Zatiaľ si urobíme kvietky z modelovacej hmoty a rozvaľkáme poťahovú hmotu. Tortu potiahneme poťahovou hmotou a dozdobíme.

                          Ingredience

                          Korpus
                            • 6 vajec „L“
                            • 240 g práškového cukru
                            • 345 g bezlepkovej múky
                            • 230 g vlažnej vody
                            • 80 ml oleja
                            • 1 PL vanilkovej pasty
                            • 15 g kakaa
                            • štipka soli
                            • 1 pomaranč
                              Plnka
                                • 7 vajec
                                • 350 g zlatej karamelovej čokolády
                                • 300 g kryštálového cukru
                                • 750 g masla
                                  Ovocný vklad
                                    • 510 g sterilizovaných mandarínok bez nálevu
                                    • 220 g mandarínkového pyré
                                    • 30 g pektínu nh
                                    • 30 g kryštálového cukru
                                    • 50 g brandy
                                      Obter
                                        • 250 g čokolády na varenie 52 %
                                        • 250 g masla
                                          Ozdoba
                                            • poťahová hmota čierna
                                            • modelovacia hmota
                                            • gélová farba
                                            • prachová farba (zlatá, žltá, zelená, ružová)
                                            • biely alkohol

                                              Pomôcky

                                                • 2x okrúhle tortové formy 18 cm
                                                • flambovacia pištoľ
                                                • silikónová forma 16 cm na ovocný vklad
                                                • pomôcky na výrobu ozdôb (floristické drôtiky č.20, č.26, floristická páska zelená, kostice, formičky, žilkovače, jedlé lepidlo, štetce)
                                                • papier na pečenie
                                                • misky
                                                • stierky
                                                • varešky
                                                • metlička
                                                • mixér alebo robot
                                                • sitko
                                                • váľok

                                                  Postup

                                                  1. Korpus

                                                    Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Pridáme cukor a po jednom zašľaháme žĺtky, olej a vodu. Ručne opatrne vmiešame preosiatu múku. Cesto rozdelíme na dve polovice. Do jednej vmiešame vanilkovú pastu a do druhej kakao a nastrúhanú pomarančovú kôru. Cestá vylejeme do 2 okrúhlych 18 cm foriem vystlaných papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C na 25 - 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Prerežeme na polovicu, aby sme mali dva korpusy z každého.

                                                  2. Plnka

                                                    Nad parou rozpustíme čokoládu. Pridáme do nej vajcia, cukor a nad parou šľaháme 20 minút. Zakryjeme fóliou a necháme poriadne vychladnúť. Maslo vyšľaháme do peny a postupne do masla pridávame vychladnutú čokoládovú hmotu.

                                                  3. Čokoláda na obter

                                                    Čokoládu na obter vo vodnom kúpeli rozpustíme a necháme poriadne vychladnúť. Maslo vyšľaháme a pomaly prišľaháme roztopenú a vychladnutú čokoládu.

                                                  4. Ovocný vklad

                                                    Mandarínky s pyré dáme variť. Keď majú teplotu cca 40 °C, tak do nich primiešame kryštálový cukor zmiešaný s pektínom a privedieme do varu. Pridáme brandy a varíme, pokiaľ zmes nezačne hustnúť. Nalejeme do formy a dáme zamraziť.

                                                  5. Skladanie

                                                    Prvý korpus pokvapkáme brandy zriedeným šťavou z pomaranča, nanesieme časť plnky, prikryjeme druhým korpusom. Ten znovu pokvapkáme pomarančovým brandy, po obvode nanesieme plnku, do stredu vložíme ovocný vklad a prikryjeme tretím korpusom. Ten znovu pokvapkáme brandy, nanesieme poslednú časť plnky a prikryjeme posledným korpusom. Na chvíľu dáme zatuhnúť. Potom vyrežeme tvar črepníka, potrieme čokoládovým obterom a dáme do chladničky poriadne zatuhnúť na pár hodín. Zatiaľ si urobíme kvietky z modelovacej hmoty a rozvaľkáme poťahovú hmotu. Tortu potiahneme poťahovou hmotou a dozdobíme.