Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Dobošova torta

Dobošova torta


Ikona hodin

2 hod.

Ikona počet porcií

8 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Aký tortový rez? Jednoznačná odpoveď pre mňa, predsa dobošový. Chcela by som ho venovať môjmu ocovi a jeho synovi Maťkovi (môj ďalší mini 11 ročný brat). Na návštevu k nim je jednoduché vymyslieť čo upečiem, k nim sa chodí jedine s doboškou. Či už majú nejaký sviatok alebo nie. Dokonca Maťko sa už naučil piecť dobošku, keďže žijú sami dvaja chlapi. Obdivujem na ňom ako ho baví pečenie aj napriek tomu, že je to poriadny beťár ako všetci chlapci. A som veľmi rada, že sa obráti skoro vždy na mňa keď si v kuchyni nevie poradiť. Ocova mama bola veľmi dobrá kuchárka a pekárka, a viem, že on stále porovnáva chute, ako to kedysi chutilo a keď mi povie, že to je také ako niekedy sa pieklo tak sa veľmi poteším.

Ingrediencie

Korpus
  • 10 vajec
  • 235 g práškového cukru
  • 200 g hladkej múky
  • 55 g masla
  • štipka soli
Čokoládový krém
  • 5 vajec
  • 250 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 300 g masla
  • 300 g čokolády 74 %
Karamel
  • 200 g kryštálového cukru
Čokoládová poleva
  • 100 g čokolády 60 %
Na dozdobenie
  • 100 g čokolády 60 %

Pomôcky

  • plech
  • papier na pečenie
  • cukrárenské vrecko

Postup

  1. Oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky a 150 g práškového cukru dáme šľahať, až kým nevyšľaháme tuhý sneh.
  2. Žĺtky vyšľaháme s 80 g práškového cukru a so zmäknutým maslom. Po vyšľahaní pomaly zapracujeme do bielkov. Nakoniec pridáme preosiatu múku.
  3. Vystelieme papierom na pečenie formu s priemerom 24 cm a postupne upečieme 6 tenkých plátov cesta. Každý korpus pečieme 8 - 9minút v rúre predhriatej na 200 °C.
  4. Vajcia spolu s kryštálovým cukrom našľaháme nad parou. Necháme vychladnúť.
  5. Vo vodnom kúpeli roztopíme 74 % čokoládu a potom aj 60 % na zdobenie.
  6. Maslo izbovej teploty vyšľaháme do peny. Pomaly doňho začneme po lyžiciach pridávať vychladnuté našľahané vajíčka. Nakoniec primiešame vychladnutú 74 % čokoládu.
  7. Karamel - Cukor pomaly rozpúšťame, počas zahrievania nemiešame len občas „potrasieme“ panvicou. Hotový karamel vylejeme na 1 plát už vychladnutého cesta a pokrájame ho naolejovaným nožom, ešte kým je teplý.
  8. Na jeden plat cesta natrieme rovnomernú vrstvu čokoládového krému a prikryjeme ďalším plátom cesta, a takto to opakujeme, až kým nenaplníme všetkých päť ciest.
  9. Ozdobíme karamelovými trojuholníkmi, ktoré sme predtým ozdobili 60% čokoládou.

Ingredience

Korpus
  • 10 vajec
  • 235 g práškového cukru
  • 200 g hladkej múky
  • 55 g masla
  • štipka soli
Čokoládový krém
  • 5 vajec
  • 250 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 300 g masla
  • 300 g čokolády 74 %
Karamel
  • 200 g kryštálového cukru
Čokoládová poleva
  • 100 g čokolády 60 %
Na dozdobenie
  • 100 g čokolády 60 %

Pomôcky

  • plech
  • papier na pečenie
  • cukrárenské vrecko

Postup

  1. Oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky a 150 g práškového cukru dáme šľahať, až kým nevyšľaháme tuhý sneh.
  2. Žĺtky vyšľaháme s 80 g práškového cukru a so zmäknutým maslom. Po vyšľahaní pomaly zapracujeme do bielkov. Nakoniec pridáme preosiatu múku.
  3. Vystelieme papierom na pečenie formu s priemerom 24 cm a postupne upečieme 6 tenkých plátov cesta. Každý korpus pečieme 8 - 9minút v rúre predhriatej na 200 °C.
  4. Vajcia spolu s kryštálovým cukrom našľaháme nad parou. Necháme vychladnúť.
  5. Vo vodnom kúpeli roztopíme 74 % čokoládu a potom aj 60 % na zdobenie.
  6. Maslo izbovej teploty vyšľaháme do peny. Pomaly doňho začneme po lyžiciach pridávať vychladnuté našľahané vajíčka. Nakoniec primiešame vychladnutú 74 % čokoládu.
  7. Karamel - Cukor pomaly rozpúšťame, počas zahrievania nemiešame len občas „potrasieme“ panvicou. Hotový karamel vylejeme na 1 plát už vychladnutého cesta a pokrájame ho naolejovaným nožom, ešte kým je teplý.
  8. Na jeden plat cesta natrieme rovnomernú vrstvu čokoládového krému a prikryjeme ďalším plátom cesta, a takto to opakujeme, až kým nenaplníme všetkých päť ciest.
  9. Ozdobíme karamelovými trojuholníkmi, ktoré sme predtým ozdobili 60% čokoládou.